Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αφρικανική Ήπειρο, υπό τους ήχους της βουβουζέλας. Ο Μαραντόνα σε ρόλο προπονητή, η πρώτη νίκη της Ελλάδος και το ανέβασμα της Ισπανίας στον θρόνο.
Το BetMarket.gr μέσα από μία σειρά αφιερωμάτων θα σας μεταφέρει σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο, βάζοντάς σας σιγά σιγά στο κλίμα για αυτό που έρχεται τον επόμενο μήνα στη Ρωσία.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2010
Νότια Αφρική 2010
Στην αρχή ήταν το Μαρόκο, που κυνήγησε πολλές φορές την τελική φάση αλλά δεν κατάφερε να τη φέρει στην Αφρική. Ακολούθησε η Νότια Αφρική, που επενδύοντας σε υποδομές έπεισε τη FIFA να κάνει το μεγάλο βήμα και να αναθέσει για πρώτη φορά τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε χώρα της Αφρικανικής Ηπείρου. Βέβαια εκείνη τη χρονιά ήταν υποψήφιες μονάχα ομάδες από την Αφρική, μιας και ήταν δεδομένη η απόφαση της FIFA η διοργάνωση να αλλάξει Ήπειρο.
Το μείζον θέμα ήταν αυτό της ασφάλειας, με τον διεθνή Τύπο της εποχής να εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του για το ζήτημα της υψηλής εγκληματικότητας. Οι δαπάνες για φύλαξη και ασφάλεια ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, με τα μέτρα να είναι πολύ αυστηρά.
Τρόπος διεξαγωγής – Ομάδες
Οι ομάδες που συμμετείχαν στην προκριματική φάση ξεπέρασαν τις 200, με την Ελλάδα να καταφέρνει να πάρει το εισιτήριο για τα γήπεδα της Νότιας Αφρικής. Δεν είχαμε πρωτάρα σε αυτή τη διοργάνωση, ούτε κάποια ηχηρή απουσία.
Ο τρόπος διεξαγωγής, με τους οκτώ ομίλους και τη φάση των νοκ αουτ δεν άλλαξε ούτε τώρα.
Η διοργάνωση (φάση των ομίλων και «16»)
Στον 1ο όμιλο το μεγάλο φαβορί ήταν η Γαλλία, με αουτσάιντερ τη διοργανώτρια, αλλά η Ουρουγουάη με το Μεξικό ήταν αυτές που τελικά πανηγύρισαν. Ήταν η πρώτη φορά που η οικοδέσποινα του τουρνουά έμενε τόσο νωρίς έξω. Όσο για τους Γάλλους, από τον τελικό του 2006 στον μόλις ένα βαθμό το 2010. Κάτι σαν την πορεία τους από το 1998 και το 2002.
Η Ελλάδα πέτυχε την πρώτη της νίκη σε τελική φάση, με τα γκολ των Σαλπιγγίδη και Τοροσίδη να γράφουν το 2-1 επί των Νιγηριανών. Αποτέλεσμα όμως που δεν ήταν ικανό να δώσει την πρόκριση, με Αργεντινή και Ν. Κορέα να καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις του γκρουπ.
Στον 3ο όμιλο οι ΗΠΑ πήραν κεφάλι, με την Αγγλία να ακολουθεί και τις Σλοβενία, Αλγερία να μένουν εκτός. Ντέρμπι στον 4ο όμιλο, με την Γκάνα να είναι τελικά αυτή που ακολούθησε τη Γερμανία στην επόμενη φάση, έναντι Αυστραλίας και Σερβίας. Πιο εύκολα τα πράγματα στον 5ο για τους αήττητους Ολλανδούς, με τους Ιάπωνες πίσω τους. Στην 3η θέση η Δανία, χωρίς πόντο το Καμερούν.
Εκτός από τη διοργανώτρια, εκτός νοκ αουτ και η κάτοχος, με την Ιταλία να πέφτει θύμα έκπληξης σε όμιλο με Παραγουάη, Σλοβακία (οι δύο πρώτες) και Νέα Ζηλανδία. Μάλιστα δεν κέρδισε κανένα από τα τρία ματς της! Βραζιλία και Πορτογαλία άφησαν εκτός την Ακτή Ελεφαντοστού του Ντρογκμπά, με την Β. Κορέα τελευταία δίχως βαθμό. Έναν μόλις πόντο πήρε η Ονδούρα, με Ισπανία και Χιλή να αφήνουν 3η την Ελβετία στον 8ο όμιλο.
Στους «16» είδαμε ωραία παιχνίδια, με το Παραγουάη-Ιαπωνία να είναι το μόνο που έμεινε στο 0-0. Στους «8» συνέχισε η πρώτη, με πέντε στις πέντε εκτελέσεις πέναλτι.
Την παράταση χρειάστηκε η Γκάνα, στο δικό της παιχνίδι με τις ΗΠΑ. Με γκολ του Σουάρες στο 80’ η Ουρουγουάη κέρδισε 2-1 τη Ν. Κορέα, ενώ το τέρμα του Βίγια έδωσε την πρόκριση στους Ισπανούς έναντι των Πορτογάλων.
Αργεντινή και Βραζιλία προχώρησαν με τριάρες, απέναντι σε Μεξικό και Χιλή. Τέσσερα έβαλε η Γερμανία στην Αγγλία, που για άλλη μια σεζόν έγραψε το τέλος της νωρίς. Οι Ολλανδοί μετά το τρία στα τρία στον όμιλο, πέρασαν και το εμπόδιο της Σλοβενίας.
Προημιτελικά – Ημιτελικοί
Η καλή πορεία είχε δώσει φτερά στα πόδια των «οράνιε», με το 2-1 επί της Βραζιλίας στους «8» να ανοίγει για τα καλά την όρεξη στην παρέα των Σνάιντερ και Φαν Πέρσι.
Η μεγάλη απογοήτευση των προημιτελικών ήταν η Αργεντινή. Εκεί, στα κρίσιμα, που ο Ντιέγκο Μαραντόνα αποδείχτηκε λίγος ως προπονητής, με τους Γερμανούς να κερδίζουν με το εντυπωσιακό 4-0.
Δεύτερο σερί 1-0 με γκολ του Βίγια για τους Ισπανούς, με θύμα τώρα την Παραγουάη. Το ματς βέβαια που έμεινε χαραγμένο στη μνήμη πολλών, ήταν εκείνο το Ουρουγουάη – Γκάνα, όταν ο Σουάρεζ σταμάτησε με το χέρι του βέβαιο γκολ των γκανέζων, με την ομάδα του να παίρνει τελικά την πρόκριση στα πέναλτι.
Η Ουρουγουάη πήγε στα ημιτελικά χωρίς τον Σουάρεζ, εκεί που βρήκε μπροστά της την τρομερή Ολλανδία. Οι «πορτοκαλί» του Μάρβαικ κέρδισαν με 3-2, επιστρέφοντας σε τελικό μουντιάλ μετά το 1978.
Αντίπαλος εκεί η Ισπανία, που ούτε τώρα πρωτοτύπησε, κερδίζοντας ξανά με 1-0. Σκόρερ τώρα ο Πουγιόλ, που σε στημένη φάση στο 73’ κέρδισε την άμυνα των Γερμανών.
Ο τελικός
Η Ισπανία για πρώτη φορά στην ιστορία της ήταν σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ η Ολλανδία έψαχνε την πρώτη της νίκη μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες του 1974 και 1978. Το σίγουρο ήταν πως θα είχαμε μια Παγκόσμια πρωταθλήτρια που θα κατακτούσε για πρώτη φορά το τρόπαιο.
Η Ισπανία ήταν το φαβορί, έχοντας δύο χρόνια πριν βρεθεί και στην κορυφή της Ευρώπης, αφήνοντας πίσω της την… ταμπέλα «looser» που τις είχαν κολλήσει. Με τη γνωστή τακτική που την έστειλε στον τελικό, με δική της την κατοχή μπάλας, ψάχνοντας με υπομονή το μοναδικό γκολ. Αυτό ήρθε τέσσερα λεπτά πριν λήξη και η παράταση, με σκόρερ τον Ινιέστα, κι αφού ο Ρόμπεν είχε σπαταλήσει στην κανονική διάρκεια ένα ανεπανάληπτο τετ α τετ για τους Ολλανδούς.
Η στιγμή της διοργάνωσης
Αν υπάρχει κάτι που ο φίλαθλος κόσμος θα θυμάται με άσχημο τρόπο από το μουντιάλ της Αφρικής, ήταν ο ήχος της βουβουζέλας. Αυτό το αδιάκοπο σε ορισμένες περιπτώσεις βουητό, που τρυπούσε τα αυτιά σου ακόμη και μέσα από την τηλεόραση. Μάλιστα είχε και ποδοσφαιρικές επιπτώσεις, με τους προπονητές να πασχίζουν να μεταφέρουν οδηγίες στους ποδοσφαιριστές, ενώ οι τελευταίοι με δυσκολία επικοινωνούσαν μεταξύ τους.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας πλησιάζει και στο BetMarket.gr θα βρείτε πολλές ενότητες για την διοργάνωση όπως τις αποδόσεις και τους τζίρους των αγώνων, το τηλεοπτικό πρόγραμμα, τους ομίλους και τις βαθμολογίες αλλά και τις διασταυρώσεις Μουντιάλ 2018 από την φάση των 16 μέχρι και τον τελικό. Επιπλέον, μπορείτε να διαβάσετε πολλά και ενδιαφέροντα αφιερώματα στις ομάδες αλλά και σε παλαιότερες διοργανώσεις που έμειναν στην ιστορία.