Η Ιερά Μονή του Αγίου Κων/νου και Ελένης Βογατσικού, βρίσκεται δύο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το ιστορικό χωριό Βογατσικό και σε κομβικό σημείο, δίπλα στην εθνική οδό Καστοριάς – Κοζάνης. Η Μονή είναι γνωστή κυρίως για τη θαυματουργή εικόνα του προστάτη αγίου της, που φυλάσσεται στο καθολικό της και που δέχεται την προσκύνηση μεγάλου πλήθους Χριστιανών. Βρίσκεται κτισμένη σε μία πολύ όμορφη τοποθεσία και εύκολα προσβάσιμη, γι’αυτό και πολλοί πιστοί επισκέπτονται τη Μονή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τις μεν Κυριακές για εκκλησιασμό, τις δε καθημερινές για ατομική προσευχή. Ιδιαίτερα όμως μεταβαίνουν εκεί πλήθος προσκυνητές κατά τις δύο ημέρες που πανηγυρίζει η Μονή, την 21 Μαΐου και την Πέμπτη της Διακαινησίμου, μετά το Πάσχα.
Με λαμπρότητα τελείται κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου ο εορτασμός της Ιεράς Μονής Αγίου Κων/νου και Ελένης. Ως ΄΄πολιούχος΄΄ του χωριού Βογατσικού, οι θρησκευτικές τελετές κι εκδηλώσεις γι’ αυτή την μεγάλη εορτή αρχίζουν από την παραμονή. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της 20ης Μαΐου, τελείται Πανηγυρικός Εσπερινός, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, όλων σχεδόν των κατοίκων και αρκετών απόδημων του Βογατσικού καθώς και πολλών πιστών της γύρω περιοχής. Ανήμερα της εορτής, ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης τελεί στον ίδιο ναό, συνεπικουρούμενος από αρκετούς ιερείς και Μοναχούς της περιφέρειας του, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και γίνεται λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας των Αγίων Κων/νου και Ελένης, στον περιβάλλοντα χώρο του ναού. Μετά την απόλυση της εκκλησίας, οι πανηγυριώτες Χριστιανοί συγκεντρώνονται στην πλατεία, που βρίσκεται έξω κι εμπρός απ’ τον αυλόγυρο του μοναστηριού, όπου διασκεδάζουν, λαμβάνουν πρόχειρα εδέσματα κι αγοράζουν διάφορα αντικείμενα από τους μικροπωλητές που έχουν εκεί στημένους πάγκους. Το απόγευμα της ίδιας μέρας τελείται στο Καθολικό της Ιεράς Μονής η ακολουθία του Εσπερινού, με την οποία λήγει η πανήγυρης.
Η εν λόγω σεβάσμια Μονή ιδρύθηκε το έτος 1882, κατά θαυματουργό τρόπο. Ο ναός χτίστηκε σύμφωνα με την ζωντανή μέχρι σήμερα παράδοση, ύστερα από την ανεύρεση της εικόνας του αγίου. Στο μέρος που βρέθηκε η εικόνα αρχικά χτίστηκε ένα μικρό εκκλησάκι και εν συνεχεία, χτίστηκε ο ναός του Αγίου. Αργότερα, χάρη στις πολλές δωρεές, ο ναός απέκτησε περιουσία και πήρε τη μοναστηριακή μορφή. Με την συνδρομή των Χριστιανών κτίσθηκαν και οι παλιοί ξενώνες για την παραμονή και διανυκτέρευση των συρρεόντων προσκυνητών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Ιερό χώρο ανευρέθηκε και το αγίασμα της Ιεράς Μονής.
Τον Οκτώβριο του 2005, οι επώνυμοι Άγιοι εμφύσησαν ιερό ζήλο στην ψυχή κι ενέσπειραν ένθεο πόθο στην καρδιά της Γερόντισσας Φιλοθέης να καρεί Μοναχή στο ναό τους και να εγκαταβιώσει οριστικά σε αυτό το Μοναστήρι. Έκτοτε, η Γερόντισσα Φιλοθέη εργάζεται ακατάπαυστα με όλες της τις δυνάμεις, πνευματικές, σωματικές και υλικές για την ορθή και πρέπουσα λειτουργία της Ιεράς Μονής και για την ανοικοδόμηση των κτιριακών εγκαταστάσεων της. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό και αξιοθαύμαστο έργο που γίνεται καθημερινά από μέρους της. Σε αυτόν τον ευλογημένο αγώνα της έχει την αμέριστη συμπαράσταση του νυν Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλου καθώς και των ευσεβέστατων κατοίκων της γύρω περιοχής.