Η σκόνη από την Αφρική κάλυψε τα πάντα!
Με όριο συγκέντρωσης σκόνης τα 50 μg/m3, ο σταθμός Χανίων έδειξε (στις 15:05) 173 μg/m3.
Βίντεο: Λεωνίδας Κλώντζας
Να μην κυκλοφορούν
Με αφορμή το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης, που έχει κατακλύσει τις πόλεις της Κρήτης, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια συνιστά στους πολίτες και ειδικά στους αναπνευστικούς ασθενείς, ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και επιβαρημένους με αλλεργίες, να αποφεύγουν να κυκλοφορούν όσο το φαινόμενο βρίσκεται σε ένταση. Σε περίπτωση επιβάρυνσής τους να απευθύνονται άμεσα στις πλησιέστερες δομές υγείας.
Ισχυροί νοτιάτες
Ισχυροί νοτιάδες με ταχύτητες ρεκόρ πνέουν στο νομό Λασιθίου:
♦ Ριπές ανέμου 148.1 χιλ/ώρα (11 μποφόρ) κατέγραψε ο σταθμός Φινοκαλιά στις 06:00 της Πέμπτης 22 Μαρτίου
♦ Στον Άγιο Νικόλαο 67.6 χιλ/ώρα στις 05:40 της Πέμπτης.
Σε πλήρη ένταση βρίσκεται το φαινόμενο της μεταφοράς της αφρικανικής σκόνης στην Ιεράπετρα και όλη την Κρήτη με πρωτοφανείς εικόνες και την σκόνη να έχει καλύψει τα πάντα.
Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στη βόρεια πλευρά του νησιού, ενώ για την κυκλοφορία των οχημάτων είναι απαραίτητα τα φώτα ομίχλης αφού η ορατότητα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους οδηγούς.
Ιεράπετρα
Άγιος Νικόλαος
Σητεία
Για ποιο λόγο είναι βλαβερή η Αφρικανική σκόνη;
Η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει βαρέα μέταλλα και στοιχεία όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο κ.α. Τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης που φτάνουν στην Ελλάδα είναι τα μικρότερα και τα ελαφρύτερα, διότι τα βαρύτερα καθιζάνουν στη διαδρομή. Όσο πιο μικρό είναι το μέγεθος ενός σωματιδίου τόσο ευκολότερα συνδέεται με άλλα βλαβερά μόρια που προέρχονται από τους ρύπους των αυτοκινήτων σε μια πόλη με αποτέλεσμα να γίνονται πιο βλαβερά. Επίσης, όσο πιο μικρό είναι το μόριο ενός αιωρούμενου σωματιδίου (πχ<10μm) τόσο ευκολότερα εισέρχεται μέσα στον πνεύμονα και επομένως τόσο περισσότερο ερεθιστικό και βλαβερό είναι.
Τι μπορεί να προκαλέσει η Αφρικανική σκόνη;
Η σκόνη μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των αναπνευστικών νοσημάτων από τα οποία πάσχουν οι ασθενείς. Για παράδειγμα όσοι πάσχουν από άσθμα (παιδιά ή ενήλικες) ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια συχνά χειροτερεύουν τις μέρες αυτές καθώς η σκόνη είναι ιδιαίτερα ερεθιστική τους πνεύμονες. Πιο ευαίσθητοι είναι οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς που πάσχουν και από άλλα νοσήματα (π.χ. καρδιολογικά) και όσοι δεν λαμβάνουν σωστά την φαρμακευτική τους αγωγή.
Δεν είναι τυχαίο ότι τις ημέρες που υπάρχει Αφρικανική σκόνη αυξάνονται τα κρούσματα θανάτων και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Όμοια οι επισκέψεις στους ιατρούς. Το φαινόμενο αυτό είναι εντονότερο στην Κρήτη μας λόγω της πιο κοντινής απόστασης με την Αφρική.
Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος;
Δύσπνοια, βήχας, βάρος ή πόνος στο στήθος, συριγμός, που δεν περνάνε με την αγωγή «ανακούφισης» που έχει δοθεί σε κάθε ασθενή ανάλογα με το νόσημα του.
Από το cretedoc.gr