Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Κοζάνης



asthenoforo_ekav_logo

Στο παράρτημα της 11ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ (παράρτημα Κοζάνης), στο οποίο περιλαμβάνονται οι ΠΕ Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας, οι εργαζόμενοι διασώστες βρίσκονται σε απόγνωση. Οι ελλείψεις προσωπικού όχι μόνο στο παράρτημα, αλλά και στα ασθενοφόρα των ΚΥ και νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Δυτ. Μακεδονίας, έχουν οδηγήσει σε εντατικοποίησης της εργασίας τους.

Δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι γιατροί οι οποίοι θα παρέχουν επείγουσα προνοσοκομειακή ιατρική σε 24ωρη βάση και δε μπορεί να καλυφθεί αυτό το κενό μόνο με μερικές βάρδιες το μήνα από γιατρό του Γ.Ν. Κοζάνης, στην Κοζάνη. Επίσης δεν υπάρχει Κινητή Ιατρική Μονάδα.

Χαρακτηριστικά, για την ένταση της δουλειάς, είναι τα όσα αναφέρει το σωματείο εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτ. Μακεδονίας: Το 2013 από 9.500 περιστατικά με 7 οχήματα τη βάρδια, έφθασαν το 2017 σε 16.500 περίπου περιστατικά με 9 οχήματα στη βάρδια, σε όλη τη Δυτ. Μακεδονία. Σε όλη την περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας είναι σε ετοιμότητα καθημερινά 7 οχήματα σε 24ωρη βάση.

Επίσης η έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των ΚΥ και Νοσοκομείων, έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνουν αντίστοιχα τις διακομιδές, προς τα νοσοκομεία των ΠΕ Δυτ. Μακεδονίας και κυρίως προς τα να νοσοκομεία της ΠΕ Θεσσαλονίκης και ΠΕ Ιωαννίνων (150 μ.ο. εξωτερικές διακομιδές το μήνα με 3,5 ώρες η διακομιδή, μένει κενό στην κάλυψη της περιοχής). Επίσης αρκετές φορές αντιμετωπίζουν πρόβλημα, να συνοδεύσει ένα βαρύ περιστατικό αντίστοιχος γιατρός.

Ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζουν, από το 2006 ο τομέας ΠΕ Καστοριάς και από το 2009 ο τομέας Πτολεμαΐδας στην ΠΕ Κοζάνης, που έχουν ένα μόνο ασθενοφόρο στη βάρδια με αποτέλεσμα τα πληρώματα να εργάζονται με λιγότερα ρεπό και κομμένες άδειες. Η λύση που δόθηκε να καλύπτονται από τα ασθενοφόρα των γειτονικών ΠΕ δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη λύση επειδή ο τομέας της Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών μόλις και μετά βίας καταφέρνουν να έχουν δύο ασθενοφόρα στη βάρδια, αλλά όχι σε όλες τις βάρδιες του μήνα.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να παρθεί υπόψη ο μεγάλος σε έκταση ορεινός όγκος της περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, οι μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στα χωριά με αποτέλεσμα να δυσκολεύει την άμεση ανταπόκριση και ιδιαίτερα σε περίπτωση πολλαπλών περιστατικών. Το πρόβλημα θα οξυνθεί στην επόμενη διετία που προβλέπεται να συνταξιοδοτηθούν 18 περίπου διασώστες.

Ελλείψεις υπάρχουν και σε άλλο προσωπικό όπως τεχνικοί για την τακτική συντήρηση-επισκευή των οχημάτων όπως επίσης και προσωπικού καθαριότητας των χώρων όλων των τομέων, η οποία, μέχρι σήμερα, γίνεται εβδομαδιαία με εργολαβικό εργαζόμενο που παρέχει το νοσοκομείο της αντίστοιχης ΠΕ.

Τα ανωτέρω αναδεικνύουν και φέρνουν στην επιφάνεια τις επικίνδυνες συνθήκες, αλλά και τις τεράστιες ελλείψεις στις υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος, που υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις όπως και η σημερινή με το τίμημα αυτής της πολιτικής να πληρώνουν καθημερινά ασθενείς και εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για:

Να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επαρκή λειτουργία του 11ου παραρτήματος του ΕΚΑΒ.
Να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό –γιατρούς και διασώστες, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες τις βάρδιες σε όλους τους τομείς, όπως και στα ασθενοφόρα των 6 ΚΥ και νοσοκομείων όλων των ΠΕ της Δυτ. Μακεδονίας.
Να καλυφθούν οι ανάγκες σε διοικητικό και λοιπό προσωπικό(τεχνίτες οχημάτων- καθαριότητα) με μόνιμη και σταθερή δουλειά και στον τομέα της καθαριότητας των κτιρίων και να μη γίνεται μια φορά την εβδομάδα από εργολαβικό εργαζόμενο του αντίστοιχου νοσοκομείου.
Να λυθούν οι εκκρεμότητες στέγασης στους τομείς των ΠΕ Καστοριάς, Γρεβενών, Φλώρινας.
Να πληρώνονται τακτικά και όχι με καθυστέρηση οι υπερωρίες και τα εκτός έδρας που πραγματοποιούνται.
Να τροποποιηθεί ο ισχύον οργανισμός του ΕΚΑΒ (ΠΔ 376/τΑ169/17-8-1988), να προσαρμοστεί στο νέο καθηκοντολόγιο των διασωστών και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, αναβάθμιση της ειδικότητας του διασώστη – πλήρωμα ασθενοφόρου σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα με κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών – επιμορφωτικών αναγκών όλων των εργαζομένων.

Οι Βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.