Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα:
Στον ετήσιο χορό (Μετόχι Βελβεντού, 27-1-2018) και στην κοπή βασιλειόπιτας 2018 (Ρέμβη Βελβεντού, 4-2-2018) του ‘’Λαογραφικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Κυριακής, ‘’Η Τσιούκα’’, προσκλήθηκε και παρέστη (απηύθυνε χαιρετισμό, μετέφερε την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, ‘’διάβασε’’ και έκοψε την βασιλειόπιτα) ο αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας.
Στο κατάμεστο από κόσμο ‘’Μετόχι’’ Βελβεντού, ο Σύλλογος της Αγίας Κυριακής ‘’Η Τσιούκα’’ πραγματοποίησε με επιτυχία τον ετήσιο χορό 2018, βράβευσε τους νεοεισαχθέντες φοιτητές και φοιτήτριες και υπό τους ήχους της ορχήστρας παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής του Ζήση Φτάκα από την Αιανή παρουσίασε πρόγραμμα χορού με τα δύο χορευτικά (το παιδικό και των μεγάλων τμήμα), με τους χορευτές (χορεύτριες) μικρούς και μεγάλους ντυμένους με τις παραδοσιακές φορεσιές της Αγίας Κυριακής. Εύγε.
Το πρόγραμμα χορού εμπλούτισε και ομόρφυνε με τη συμμετοχή του, τμήμα χορού (4/δα χορευτών, 4/δα χορευτριών) του Μορφωτικού Συλλόγου Πλατανορέματος με τις παραδοσιακές φορεσιές τους. Εύγε.
Προηγήθηκε, κατά το έθιμο, η ανάδειξη (διά δημοπρασίας) του ‘’κουμπάρου της χρονιάς’’. Αυτός ήταν ο Μανώλης Γκέκας. Ο ‘’κουμπάρος’’ άνοιξε πρώτος το χορό κρατώντας το ‘’φλάμπουρο’’ – ξύλινος ιστός με σταυρό στην κορυφή, που είναι στολισμένος με λουλούδια και τρία μήλα.
‘’Η Τσιούκα’’ διατηρεί και καλλιεργεί την παράδοση του χωριού. Απευθύνεται και στις νεότερες γενιές, (νέα ζευγάρια, γαμπρούς και νύφες), μεταδίδει (και προσκαλεί σ’ αυτήν) την παράδοση που παρέλαβε. Υπάρχει συνέχεια και διαδοχή.
Η παράδοση δεν νοείται και δεν είναι στατική. Ούτε επαναλαμβάνει πανομοιότυπα, ως φολκλόρ, ως αρχαιολογική και μουσειακή συντήρηση, τον πολιτισμό του παρελθόντος. Η παράδοση (πρέπει να) είναι προσληπτική, αυξητική και συνθετική. Έτσι γίνεται γονιμοποιός.
‘’Η Τσιούκα’’ δρα καθ’ όλο το έτος πολιτιστικά, οικολογικά, παιδαγωγικά και συνεργάζεται με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σκούλιαρης-Αγίας Κυριακής και με τους εκκλησάρηδες των εξωκλησιών για τις ιερές πανηγύρεις.
Ο Σύλλογος της Αγίας Κυριακής ‘’Η Τσιούκα’’ είναι παρών στο χωριό και στη ζωή των απανταχού Σκουλιαριωτών και συνεργάζεται (προσκαλεί και προσκαλείται) με άλλους συλλόγους σε παρεμφερή θέματα πολιτισμού και παράδοσης.
Πέρα από την οργανωτική του δομή, το περιεχόμενο του πολιτισμού του οποίου είναι φορέας ο Σύλλογος (όπως και των περισσότερων Συλλόγων στην Ελλάδα και στην οικουμένη), είναι η κοινωνική έκφραση και προβολή του φωτισμού και της καθολικής μεταμόρφωσης που υφίστανται – πάσχουν οι άνθρωποι (φοιτώντας, εκκλησιαζόμενοι, αγιαζόμενοι και εμπνεόμενοι στα του προσωπικού και κοινωνικού τους βίου) μέσα στο χώρο της λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας.
Στο χορό του Συλλόγου ‘’Η Τσιούκα’’ (Μετόχι Βελβεντού) παρέστησαν, ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος, ο αντιδήμαρχος Θεόδωρος Κυριακίδης, οι δημοτικοί Σύμβουλοι, Νίκος Τέτος και Παναγιώτα Μαλιούρα.
Στην κοπή της βασιλειόπιτας του τμήματος χορού της ‘’Τσιούκα’’ (Ρέμβη Βελβεντού) το φλουρί ‘’έπεσε’’ στην Ευαγγελία Τέτου-Γκόγκου.
Συγχαρητήρια, για την προσπάθεια που καταβάλλουν, στα μέλη του Δ.Σ.: Νίκο Τέτο πρόεδρο, Δήμητρα Γκέκα, Ελένη Πλιάτσα, Βαΐτσα Γκέκα, Χάρη Μανώλα, Λεμονιά Χ. Μανώλα, Λαμπρούλα Καραχαρίση.
Μια προσευχή για τη Μακεδονία: Είναι μήπως έξω από τη θεολογική δεοντολογία και τον πολιτισμό να κάνουμε και μια προσευχή για το όνομα ‘’Μακεδονία’’; Την ιστορία της οποίας παραχαράσσουν, εδώ και δεκαετίες, με θρασύτητα και σε βαθμό γελοιότητας (επωφελούμενοι από τη δική μας, του πολιτικού συστήματος, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, της Ακαδημίας Αθηνών, νωχέλεια και αδιαφορία) οι γείτονές μας; Το όνομα ‘’Μακεδονία’’, ως ονομασία κράτους, με τη δική μας υπογραφή (μη γένοιτο!) αφ’ εαυτού του παράγει αλυτρωτισμό.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος