Προς τα τέλη Φεβρουαρίου θα δημοπρατηθεί το νέο δορυφορικό σύστημα αναλογικών διοδίων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών.
Από την ανακοίνωση του υπουργείου προκύπτει πως με το νέο σύστημα, τα επαγγελματικής χρήσεως οχήματα θα έχουν εγκατεστημένη μια «Εποχούμενη Συσκευή» (On Board Unit – OBU) που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων (τεχνολογία GNSS).
Τα ιδιωτικής χρήσεως οχήματα θα αναγνωρίζονται αυτόματα με κάμερες κυκλοφορίας από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλονται τέλη (τεχνολογία Automatic Number Plate Reading – ANPR).
Συνεπώς, σύμφωνα με το euro2day.gr, για να λειτουργήσει το σύστημα, πρέπει σε όλα τα αυτοκίνητα να τοποθετηθούν νέες πινακίδες κυκλοφορίας, καθώς σήμερα χιλιάδες Ι.Χ. κυκλοφορούν με πινακίδες που δεν «διαβάζονται» ούτε από απόσταση 10 εκατοστών αφού έχουν σβηστεί τα χρώματα, ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση με τα δίκυκλα.
Μάλιστα, η διαδικασία αλλαγής πινακίδων πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του έτους, οπότε και κατά την ηγεσία του υπουργείου θα λειτουργήσει το δορυφορικό σύστημα στην Εγνατία Οδό.
Στην αγορά κατασκευών θεωρούν, βέβαια, αδύνατη τη λειτουργία του δορυφορικού συστήματος μέσα στο χρόνο, καθώς ο διαγωνισμός θα χρειαστεί αρκετούς μήνες (χωρίς να υπολογίζονται τυχόν προσφυγές), ενώ κάποιοι μήνες θα απαιτηθούν για τις αδειοδοτήσεις και την εγκατάσταση της απαραίτητης υποδομής.
Οι ίδιοι επισημαίνουν με νόημα πως γι’ αυτό το λόγο οι δανειστές πίεσαν και πέτυχαν να προβλέπεται στις δύο νέες συμβάσεις συντήρησης της Εγνατίας Οδού η (προαιρετική) κατασκευή συμβατικών σταθμών διοδίων.
Οι δύο διαγωνισμοί προκηρύχθηκαν προ ημερών από την Εγνατία Οδός ΑΕ.
Τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν το πρόσφατο παράδειγμα της Βουλγαρίας, η κυβέρνηση της οποίας ανέθεσε τον περασμένο μήνα σύμβαση 75 εκατ. ευρώ στην αυστριακή Kapsch Group για την εγκατάσταση αντίστοιχου συστήματος στη γειτονική χώρα.
Η διαδικασία, όμως, πάγωσε λόγω προσφυγών από δύο ανταγωνιστές των Αυστριακών, της Tollnet και της BG Pat.
Το σύστημα που θέλει να αναπτύξει η βουλγαρική κυβέρνηση θα καλύπτει 16.317 χιλιόμετρα δρόμων και προβλέπει πως τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων θα πληρώνουν ανάλογα με την απόσταση, ενώ οι οδηγοί μικρότερων οχημάτων θα χρεώνονται είτε ανάλογα με το χρόνο (π.χ. θα παίρνουν κάρτα για μία ημέρα ή δύο ημέρες) είτε ανάλογα με την απόσταση.
Πηγή: newsbomb.gr
Ανώνυμος
- Edit
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΟΥΤΕ ΤΕΛΗ,ΟΥΤΕ ΔΙΟΔΙΑ, ΟΥΤΕ ΠΑΡΚΙΝΚ, ΟΥΤΕ ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΕΦΤΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ. ΠΑΛΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΑΦΡΥΝΕΤΕ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!