Στον χορό των ρίχτερ η Μακεδονία – Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,8 ρίχτερ στο Κιλκίς – Αρκετές ακόμη μικρότερες δονήσεις



dkytkytddkytdskytsydsu

Στον «χορό» των Ρίχτερ κινείται από το βράδυ της Δευτέρας (01/01) η Μακεδονία, έπειτα από διαδοχικούς σεισμούς που έχουν σημειωθεί στο Κιλκίς, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι της περιοχής να κοιμηθούν έξω από τα σπίτια τους.

Περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις έχουν σημειωθεί από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας έως και το πρωί της Τρίτης στην περιοχή του Κιλκίς. Η ισχυρότερη καταγράφηκε στις 6:24 το πρωί και είχε μέγεθος 4,8 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και ακολούθησε αμέσως μετά δόνηση 3,1 Ρίχτερ.

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 00:13, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, μεγέθους 4 Ρίχτερ, 8 χλμ. βορειοανατολικά του Δροσάτου και ακολούθησε τρία λεπτά αργότερα δεύτερη δόνηση, 3,8 Ρίχτερ και στις 00:19 τρίτος σεισμός, 3,3 Ρίχτερ.

Από τις δονήσεις αυτές δεν καταγράφηκαν ζημιές, όμως προκλήθηκε ανησυχία στους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους και πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους.

Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στην περιοχή ανησύχησε τους σεισμολόγους, οι οποίοι σημείωσαν ότι είναι πιθανό να πρόκειται για προσεισμική ακολουθία και να υπάρξει ισχυρότερη σεισμική δόνηση. Αλλωστε, όπως είπαν, πρόκειται για περιοχή με ρήγματα που δίνουν μεγαλύτερους σεισμούς.

«Εχουμε ”σμήνος” σεισμών που έγιναν αισθητή σε όλη την κεντρική Μακεδονία. Είναι κάτι που παρατηρείται πολλές φορές στον ελληνικό χώρο και έχει να κάνει με τα ρήγματα της περιοχής», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Από την εμπειρία μας διαπιστώνουμε ότι οι σεισμοί δεν θα σταματήσουν αμέσως. Θα υπάρξει εξέλιξη της δραστηριότητας. Είμαστε επιφυλακτικοί τις πρώτες ώρες», συμπλήρωσε και συμβούλεψε τους κατοίκους της περιοχής να μην μπουν σε παλιά σπίτια.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε νωρίτερα μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ και ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος δήλωσε πως είναι ένα στοιχείο που χρήζει αξιολόγησης το ότι οι σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν όλη τη νύχτα στην περιοχή ήταν κλιμακούμενου μεγέθους. Παράλληλα, απέφυγε να χαρακτηρίσει την δόνηση των 4,8 Ρίχτερ ως την κύρια δόνηση, καθώς όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη περιοχή έχει δυναμική και μπορεί να δώσει σεισμούς μεγαλύτερου μεγέθους.

Πηγή: newsbomb.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.