Οι αποδόσεις σε πτώση και οι κινήσεις της Ασίας είναι δύο φράσεις που χρησιμοποιούνται ευρέως στο χώρο του στοιχήματος, κυρίως από στοιχηματικά site -όπως το Foxbet– ως μέσο πληροφόρησης για τις κινήσεις της αγοράς ή από “φιλόδοξους” τίπστερς οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μύθο γύρω από ένα παιχνίδι για να δικαιολογήσουν το ποντάρισμα τους. Άλλωστε η πληροφορία “εκ των έσω” πάντα είναι ελκυστική. Τι σημαίνει στην πραγματικότητα η πτώση μίας απόδοσης;
Οι αποδόσεις πέφτουν για πολλούς λόγους
1) Ένα σημείο δέχεται πολύ τζίρο
Πολλές φορές η μάζα των παικτών θεωρεί την απόδοση σε ένα παιχνίδι πολύ ελκυστική με βάση τις συνθήκες της αγοράς. Ο λόγος που θα δεχτεί ένα σημείο πολύ ποντάρισμα μπορεί να είναι κάποια είδηση της τελευταίας στιγμής όπως τραυματισμοί, άσχημο κλίμα στην ομάδα, έλλειψη κινήτρου ή μεγάλο κίνητρο της μίας ομάδας και πολλοί ακόμα λόγοι. Οι παραπάνω πληροφορίες έχουν σαν αποτέλεσμα να δεχτεί πίεση η απόδοση και θα πέσει όσο χρειαστεί για να ισορροπήσει σε μία δίκαιη απόδοση όπου οι παίκτες θα σταματήσουν να ποντάρουν γιατί τη θεωρούν πλέον μη ελκυστική.
2) Έχει προσφερθεί σε λάθος απόδοση ή αντιγράφουν “lines”
Συνήθως συμβαίνει στις εταιρείες (opinionated bookmakers) που ανοίγουν αποδόσεις αρκετές μέρες πριν το παιχνίδι. Οι εταιρείες θεωρούν ότι με βάση την προτίμηση των παικτών και την ειδησεογραφία, πρέπει να ρίξουν την απόδοση. Επίσης πολλές εταιρείες αντιγράφουν αποδόσεις από μεγαλύτερες (κλώνοι) ή ακολουθούν κάποιες γραμμές τους. Αν αλλάξουν οι “μεγάλοι” απόδοση και οι κλώνοι δεν ακολουθήσουν θα δεχτούν πολύ ποντάρισμα. Αυτό συμβαίνει κυρίως στους “Ασιάτες”.
3) Χειραγώγηση αγοράς από επαγγελματίες
Σε αρκετά παιχνίδια, υπάρχουν κερδοσκόποι οι οποίοι ποντάρουν “πακέτα” σε ένα σημείο. Η εταιρεία είναι αναγκασμένη να ρίξει την απόδοση και πολλοί παίκτες θεωρώντας τη μεταβολή αυτή μη φυσιολογική θα ακολουθήσουν στο ποντάρισμα. Η “βουτιά” της απόδοσης θα οδηγήσει στην άνοδο της τιμής των άλλων σημείων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ευκαιρίες για εγγυημένο κέρδος (sure bets) ανεξάρτητα από την έκβαση του αγώνα. Σαν αποτέλεσμα, η απόδοση ανεβοκατεβαίνει και οι κερδοσκόποι “κλειδώνουν” κέρδος.
4) Ύποπτες πληροφορίες – “στημένα”
Συνήθως αφορά λιγότερο δημοφιλή παιχνίδια, τα περισσότερα εκ των οποίων τα μαθαίνουμε εκ των υστέρων ή και ποτέ. Τα λεγόμενα συνδικάτα, που συνήθως εδρεύουν στην νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα, στήνουν τα παιχνίδια για το στοίχημα. Συνήθως οι εταιρείες τα κλειδώνουν και όσοι παίκτες το αντιληφθούν έγκαιρα μπορεί να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη. Το να ακολουθείτε όμως τις πτώσεις με τη λογική του “στημένου” είναι λάθος, γιατί σπάνια θα διαρρεύσει! Αποφύγετε λοιπόν τις δήθεν πληροφορίες για στημένα και μη σπαταλάτε άδικα τα χρήματα σας!
Tί θα πρέπει να προσέχετε στις πτώσεις;
Όταν μελετάτε τις πτώσεις, το πιο σημαντικό είναι να ελέγχετε πρώτα σε πόσες εταιρίες έχει αλλάξει η απόδοση. Προφανώς και είναι αδύνατο να σημειώνετε τις αποδόσεις και να ελέγχετε κάθε φορά μία μία εταιρία για να δείτε αν άλλαξε η απόδοση. Κάποιες πολύ καλές ιστοσελίδες είναι το Hot-odds, το Betexplorer.
Βλέπετε στη φωτογραφία ότι στον αγώνα Βοσνία – Ιράν, το διπλό έπεσε στους 59 από τους 67 μπουκ, δηλαδή στο 88% των εταιριών. Εάν η απόδοση έχει πέσει στο 70% περίπου σε ένα δείγμα 40-50 εταιριών, η πτώση είναι αντιπροσωπευτική της τάσης της αγοράς.
Ποιές πτώσεις έχουν αξία;
Σε ένα παιχνίδι η απόδοση μπορεί να πέσει από το 1.80 στο 1.65, από το 3.00 στο 2.80 ή από το 20.00 στο 15.00. Έχουν οι αλλαγές αυτές αξία; ΟΧΙ. Ένα “σορτάρισμα” έχει αξία όταν από το 2.00 πέσει στο 1.60, από το 3.00 ή το 2.80 γυρίσει φαβορί στο 2.40 ή από το 5.00 πάει στο 3.50. Χοντρικά, σε αποδόσεις από το 2.00 και κάτω θέλετε μία πτώση τουλάχιστον 0.30, από το 2.01 ως το 3.00 τουλάχιστον 0.50 και από το 3.01 έως το 5.00 τουλάχιστον μία μονάδα. Στις μεγαλύτερες αποδόσεις, οι πτώσεις θα πρέπει να είναι εντυπωσιακές για να σας απασχολήσουν. Πχ το διπλό να πέσει από το 10.00 στο 6.00.
Συνοψίζοντας, οι πτώσεις των αποδόσεων είναι ένα σημαντικό στοιχηματικό εργαλείο και αν το μελετάτε μπορεί να σας αποφέρει κέρδη μακροπρόθεσμα. Για να ποντάρετε ωστόσο σε έναν αγώνα, θα πρέπει να μπορείτε να δικαιολογείτε την πτώση και με τη λογική (πχ τραυματίες, κίνητρο ομάδας, φόρμα κλπ). Διαφορετικά, μπορεί να σας στείλει “αδιάβαστους”.