Βίντεο: Το Τρανόβαλτο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με την παρουσίαση των έργων του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής Μαρμάρου



a465uas46ujs546u5wsu6y5wt

Η εκδήλωση της παρουσίασης των έργων του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής Μαρμάρου που διοργανώθηκε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017, έφερε το Τρανόβαλτο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, αφού συγκέντρωσε εκπροσώπους του ελληνικού Kοινοβουλίου, της Περιφέρειας, της Πανεπιστημιακής κοινότητας Δυτικής Μακεδονίας, της αυτοδιοίκησης, φορέων, συλλόγων, ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας και βεβαίως πολλών κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Ήδη τα εξαιρετικά μαρμάρινα γλυπτά δημιουργήματα κοσμούν την πλατεία του Τρανοβάλτου του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού Κοζάνης, δίνοντας μια ξεχωριστή καλλιτεχνική νότα ομορφιάς, και ασφαλώς το στίγμα της κοινότητας Τρανοβάλτου, που είναι ταυτόσημη με την ύπαρξη και την εκμετάλλευση του μαρμάρου εδώ και δεκαετίες.

Το 1o Συμπόσιο Γλυπτικής Μαρμάρου που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Τρανοβάλτου από 9-30 Σεπτεμβρίου 2017, διοργανώθηκε από το Σωματείο Βιομηχάνων και Βιοτεχνών Μαρµάρου Νοµού Κοζάνης σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και συμμετείχαν οι καταξιωμένοι γλύπτες, Γιώργος Σταματόπουλος, Φίλιππος Καλαμάρας, Χρήστος Λαζαράκης, G.v. Michailidis, Αντώνης Κατσούλης, Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης και φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, με επικεφαλής τον γλύπτη, αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Έκτορα Παπαδάκη.

Από οργανωτικής πλευράς, η εκδήλωση της Κυριακής που στο βασικό τμήμα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Τρανοβάλτου, κύλησε άψογα, δίνοντας βήμα στους διοργανωτές, στους γλύπτες και στους εκπροσώπους των φορέων (video). Ταυτόχρονα δόθηκαν αναμνηστικά δώρα και έπαινοι στους συντελεστές που υποστήριξαν το Συμπόσιο Γλυπτικής και τους δημιουργούς γλύπτες, διανεμήθηκε και έντυπο λεύκωμα με τις εργασίες του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής, την παρουσίαση των δημιουργών, την παρουσίαση της ιστορικής διαδρομής του μαρμάρου στο Τρανόβαλτου, χαιρετισμούς κ.α. και η εκδήλωση συνεχίστηκε με την επί τόπου παρουσίαση των γλυπτών από τους δημιουργούς τους, στους επισήμους και στο κοινό.

Επί της ουσίας τώρα, ακούστηκαν πάρα πολλά, όπως, περί επανάληψης του Συμποσίου και τα επόμενα χρόνια και περί δημιουργίας μόνιμου εργαστηρίου Γλυπτικής στο Τρανόβαλτο υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ποιος δεν θα τα ήθελε), ενώ στη συνέχεια οι τοποθετήσεις έφεραν στην επιφάνεια και το κυρίαρχο πρόβλημα και ζητούμενο, που είναι η επαναλειτουργία των λατομικών επιχειρήσεων του Τρανοβάλτου. Και όταν φύγουν τα φώτα της δημοσιότητας, την επόμενη μέρα, απολογιστικά θα αναζητηθούν τα οφέλη στην κατεύθυνση αυτή. Η εξελικτική πορεία της υπόθεσης επανεκκίνησης του μαρμάρου Τρανοβάλτου τα τελευταία χρόνια, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Το «Κείμενο Αρχών και Δεσμεύσεων για την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση της μαρμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτου» που είχε υπογραφεί από το 2014, μεταξύ σχεδόν του συνόλου των επιχειρηματιών και υπηρεσιακών-θεσμικών παραγόντων, και το οποίο είχε σαν βασικό άξονα τη νομιμοποίηση-αδειοδότηση των επιχειρήσεων για ενιαία εξόρυξη και έργα υποδομής, που θα βασίζεται σε έναν Κανονισμό Διαχείρισης για την εκμετάλλευση της μαρμαροφόρου περιοχής και σε Κανονισμό Δεοντολογίας μεταξύ των επιχειρήσεων, επικαιροποιήθηκε το 2015, ξανα-εγκρίθηκε Προγραμματική Σύμβαση με την ΑΝΚΟ ΑΕ το 2017, και πριν λίγο καιρό (9.10.2017) το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την «Υποβολή Πρότασης στο ΕΑΠ 2012-2016 για το Έργο Ηλεκτροδότησης των Λατομικών Επιχειρήσεων της Μαρμαροφόρου Περιοχής Τρανοβάλτου Δήμου Σερβίων – Βελβεντού, προϋπολογισμού 146.000 € και θα καλυφθεί μέσω του Τοπικού Πόρου». Με τέτοιους ρυθμούς, που θα πάει η υπόθεση του μαρμάρου Τρανοβάλτου…

Ας κρατήσουμε τουλάχιστον την αισιόδοξη θέαση της διοργάνωσης, που είναι τα υπέροχα μαρμάρινα γλυπτά στην πλατεία του Τρανοβάλτου…

Γ.Μ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.