Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα:
Με Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ενοριακό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και με τη συμμετοχή πολλού λαού (κληρικών και λαϊκών) ξεκίνησε (7 – 11 – 2017) η ιερή πανήγυρη στο Βαθύλακκο για τη ‘’Σύναξη των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ, και των λοιπών ασωμάτων Δυνάμεων’’.
Στον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε και κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος. Ο Σεβ. έφτασε στο Βαθύλακκο συνοδευόμενος από τον αρχιδιάκονο Μάξιμο. Τον υποδέχτηκαν και τον περιστοίχισαν στον Εσπερινό οι πατέρες: αρχιμ. Θεόκλητος Μπασιάς (Πετρανά), πρωτοπ. Δημήτριος Χαρισίου αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π. Κοζάνης, πρωτοπ. Γεώργιος Πιστόλας αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π. Σερβίων, πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β., οικονόμος Νικόλαος Τσιπλακάκης (Βαθύλακκος), πρεσβ. Λάζαρος Ζυγούρης (Καστανιά), πρεσβ. Νικόλαος Κανταρτζής (Μεσιανή-Κουβούκλια), πρεσβ. Λάζαρος Βασδέκης (Λεύκαρα), πρεσβ. Αθανάσιος Γεωργιάδης (Κοίμηση της Θεοτόκου Βελβεντού), αρχιδιάκονος Μάξιμος Γεωργόπουλος. Διακονητής ο μαθητής Βασίλειος Ποτουριάδης.
Στα δύο αναλόγια (δεξιά και αριστερά) έψαλαν εν χορώ μελωδικά και με ευκρίνεια των λέξεων και των συλλαβών των Ύμνων του Εσπερινού πολυμελείς χοροί ψαλτών. Στο δεξιό αναλόγιο χορός υπό τον άρχοντα πρωτοψάλτη της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας και Αμαρουσίου Βασίλειο Αβραμίδη (καταγόμενο από το Βαθύλακκο) και στο αριστερό αναλόγιο ως λαμπαδάριος ο άρχων πρωτοψάλτης Μιλτιάδης Ηλιάδης (καταγόμενος από το Βαθύλακκο) με αρκετούς από τους μαθητές του. Έψαλαν τα ‘’Ανοιξαντάρια’’ Θεοδώρου του Φωκαέως και τα δύο Δοξαστικά του Θρασύβουλου Στανίτσα με σωστά τα ισοκρατήματα, έτσι που αναδείκνυαν ακόμα περισσότερο τη μελωδία του μέλους. Μέσα από αυτούς τους χορούς (αλλά και πολλούς άλλους παρόμοιους) αισθάνεται ο ακροατής το μεγαλείο της εκκλησιαστικής (βυζαντινής) μουσικής, ως τον καταλληλότερο φορέα μετάδοσης (και) στο σύγχρονο άνθρωπο της θεολογίας της Εκκλησίας και της ελληνικής γλώσσας. Πρόκειται για ένα κράμα γλώσσας και θεολογίας και μουσικής που μου είναι αδιανόητο ότι (πρέπει ή) μπορεί να διασπαστεί.
Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρέστησαν, ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος, ο αντιδήμαρχος Θεόδωρος Κυριακίδης, ο δημοτικός Σύμβουλος Ζήνων Παπαδημητρίου και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Βαθυλάκκου Στυλιανός Ελευθεριάδης.
Από την τοπική Εκπαίδευση αντιπροσωπεία μαθητών και δασκάλων του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου περιοχής Βαθυλάκκου.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος έκανε μια αναδρομή στην ιστορική πορεία του ελληνισμού εκκινώντας το λόγο του από την αναφορά του τρίτου αναγνώσματος του Εσπερινού στον άρχοντα των Ελλήνων: ‘’Και είπεν. Ει οίδας ότι ήλθον προς σε; και νυν επιστρέψω του πολεμήσαι μετά του άρχοντος των Περσών, και εγώ εξεπορευόμην, και ο άρχων των Ελλήνων ήρχετο. Αλλ’ ή αναγγελώ σοι το εντεταγμένον εν γραφή αληθείας, και ουκ έστιν είς αντεχόμενος μετ’ εμού περί τούτων, αλλ’ ή Μιχαήλ ο άρχων υμών’’ (Δανιήλ 10, 20-21). Τότε εκείνος με ρώτησε: ‘’Ξέρεις γιατί ήρθα σ’ εσένα; Για να σου αναγγείλω αυτό που είναι γραμμένο στο βιβλίο της αλήθειας. Τώρα θα επιστρέψω να πολεμήσω εναντίον του αρχαγγέλου των Περσών, κι όταν εγώ θα φεύγω, θα έρθει ο αρχηγός των Ελλήνων. Και δεν θα υπάρχει κανείς να με ενδυναμώσει εναντίον αυτών, εκτός από τον Μιχαήλ τον αρχάγγελό σας. Ο Σεβ. κ. Παύλος αναφέρθηκε στους σπουδαίους Έλληνες τους οποίους τιμά και σήμερα η παγκόσμια κοινότητα των Εθνών, αλλά και στις βαθιές πτώσεις μας. Πτώσεις, που οδήγησαν πολλούς στην εξορία, στη φυλακή και στο θάνατο. Μερικά ονόματα: Πυθαγόρας, ετών 70, πέθανε στην εξορία από την πείνα (500 π.Χ.), Θεμιστοκλής, ετών 66, πέθανε στην εξορία (461 π.Χ.), Αισχύλος, ετών 69, πέθανε στην εξορία (456 π.Χ.), Ευριπίδης, ετών 74, πέθανε στην εξορία (406 π.Χ.), Σοφοκλής, ετών 90, πέθανε στην εξορία (406 π.Χ.), Θουκυδίδης, ετών 64, πέθανε στην εξορία (396 π.Χ.), Αριστοφάνης, ετών 63, πέθανε στην εξορία από την πείνα (385 π.Χ.). Αιτία θανάτου: ο φθόνος και η αχαριστία των Ελλήνων. Ο Έλληνας ενώ δημιουργεί για ολόκληρη την ανθρωπότητα και τιμάται από αυτήν, στη συνέχεια ‘’αυτοδιώκεται, αυτοαπαξιώνεται και αυτοεξευτελίζεται. Το εγώ, μας χρειάζεται όχι ως κακία, αλλ’ ως αρετή’’, είπε. Τοποθέτησε την αξία του ανθρώπου μέσα στη δημιουργία του Θεού: ‘’Ο άνθρωπος είναι μοναδική αξία μέσα στην θεοΰφαντον δημιουργία του Θεού’’. Αναφέρθηκε στον Μέγα Αλέξανδρο που ερευνώντας να βρει την αλήθεια, αφού δεν τον ικανοποιούσε η πίστη στο δωδεκάθεο, μπήκε 500 χμ. μέσα στην έρημο ψάχνοντας τον άγνωστο Θεό. Για την πίστη μας και την ελευθερία είπε: ‘’Η πίστη μας είναι Σταυρός και Ανάσταση’’. Και ‘’κατά Χριστόν ελευθερία δεν είναι να γκρεμίζω και να σπάζω, είναι να σέβομαι το Θεό, τον εαυτό μου και τον συνάνθρωπο και να θυσιάζομαι γι’ αυτούς’’. Υπενθύμισε την ευθύνη των γονέων στα παιδιά και τη σημασία της δικής τους συμπεριφοράς που ως παράδειγμα θετικό ή αρνητικό επηρεάζει αποφασιστικά προς τη μία ή προς την αντίθετη κατεύθυνση την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού. Έδωσε ευχές: ‘’Οι Άγγελοι να σας φυλάνε όλους σε όλα και σε κάθε στιγμή της ζωής σας’’.
Μετά τον Εσπερινό η Ενορία πρόσφερε εορταστικό κέρασμα στην αίθουσά της.
Ο Βαθύλακκος έχει ένα προνόμιο. Και εμείς την ευκαιρία να το επωφελούμαστε. Είναι ο ιερός ενοριακός Ναός. Που τιμάται στον Ταξιάρχη Μιχαήλ. Και που ο ναός αυτός βρίσκεται στο δρόμο όλων μας καθώς οδεύουμε με τα αυτοκίνητά μας προς (είτε από) Κοζάνη. Κάνομε το σταυρό μας περνώντας από αυτόν και ζητάμε από το Χριστό να μας παρέχει τώρα και πάντοτε: ‘’Άγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ημών’’.
‘’Των νοερών Δυνάμεων Αρχιστράτηγοι, οι παρεστώτες απαύστως, τω δεσποτικώ θρόνω, πρεσβεύσατε προς Κύριον, ειρήνην τω κόσμω δωρήσασθαι, και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος’’. (1ο Στιχηρό Ιδιόμελο εις την Λιτήν, ήχος α’).
Ανήμερα της γιορτής (8 – 11 – 2017) τελέστηκαν πανηγυρικά οι Ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, στις οποίες προεξήρχε ο Πρωτοσύγκελος αρχιμ. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος και συλλειτούργησαν οι πατέρες: ο πρωτοπ. Θεόφιλος Χατζημιχαηλίδης (συνταξιούχος) και ο οικονόμος Νικόλαος Τσιπλακάκης.
Συγχαρητήρια στην Εκκλησιαστική Επιτροπή Βαθυλάκκου και στους συνεργάτες της για την όλη πανήγυρη.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος