– ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΡΟΥΘΗΝΙΟ 106
– ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
– ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ Ή ΟΧΙ ΜΕ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΕ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ
– ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
Ραδιενέργεια | Ευρώπη: Μεγάλη αναστάτωση έχουν προκαλέσει στις χώρες – μέλη της ΕΕ οι αναφορές του Γραφείου Προστασίας από τη Ραδιενέργεια στη Γερμανία για την ύπαρξη αυξημένου αριθμού σωματιδίων του ραδιενεργού στοιχείου «Ρουθήνιο 106» σε περιοχές της κεντρικής αλλά και της δυτικής Ευρώπης.
Η είδηση κάνει το γύρο του Διαδικτύου την τελευταία εβδομάδα και σύμφωνα με πληροφορίες από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, τα υψηλά επίπεδα της ραδιενεργής ουσίας εντοπίστηκαν από τρεις σταθμούς μέτρησης στην Ευρώπη καθώς και σε έξι διαφορετικές τοποθεσίες στη Γερμανία.
Τι είναι το Ρουθήνιο 106
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ραδιενεργό ισότοπο Ρουθήνιο 106, είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται για τις ραδιολογικές θεραπείες καρκίνων που εμφανίζονται στα μάτια, ενώ κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί και σε θερμοηλεκτρικές γεννήτριες ραδιοϊσοτόπων (Radioisotope Thermoelectric Generators – RTGs), οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παροχή ισχύος σε δορυφόρους.
Το Ρουθήνιο, ως στερεά σύσταση, είναι ένα βαρύ μέταλλο, χρώματος άσπρου – ασημένιου, με γυαλιστερή επιφάνεια. Το σημείο τήξης του κυμαίνεται μεταξύ 2.300 και 2.450οC (4.200 – 4.400οF).
Η ανακάλυψή του οφείλεται στον Πολωνό χημικό, Γιέντρεζεγ Σνιαντέτσκι, ο οποίος ανακοίνωσε επίσημα την ύπαρξη του νέου χημικού στοιχείου το 1808. Ωστόσο, επειδή οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την εργασία του Σνιαντέτσκι, το ραδιενεργό στοιχεία ανακαλύφθηκε εκ νέου δύο φορές μέσα στα επόμενα χρόνια.
Οι αυξημένες μετρήσεις του ραδιενεργού ισοτόπου καταγράφηκαν, ειδικότερα, στον ατμοσφαιρικό αέρα της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ελβετίας, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως η έκλυση του Ρουθηνίου ξεκίνησε ενδεχομένως από την ανατολική Ευρώπη.
Δείτε στο χάρτη τη διασπορά του Ρουθηνίου 106 στην Ευρώπη
Κι ενώ οι επιστήμονες δηλώνουν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, εντούτοις κανείς δεν γνωρίζει πώς και από πού επήλθε η έκλυση της ραδιενεργής αυτής ουσίας στην ατμόσφαιρα.
«Νέες αναλύσεις της πηγής του ραδιενεργού υλικού είναι πιθανό να δείξουν την έκλυσή της στη νότια πλευρά των Ουραλίων Ορέων», ανέφερε το γερμανικό Γραφείο Προστασίας από τη Ραδιενέργεια, «αλλά και άλλες περιφέρειες της νότιας Ρωσίας δεν μπορούν να αποκλειστούν».
Σχετίζεται το Ρουθήνιο 106 με κάποιο πυρηνικό ατύχημα;
Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες επιμένουν ότι η παρουσία του Ρουθηνίου 106 από μόνη της δεν συνηγορεί, σε καμία περίπτωση, στην πιθανότητα πρόκλησης ενός ατυχήματος σε κάποια πυρηνική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Τι αναφέρει η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας στη Ρωσία
Ωστόσο, την αναφορά του γερμανικού Γραφείου Προστασίας από τη Ραδιενέργεια, αμφισβητεί η κρατική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας της Ρωσίας (Rosatom), αναφέροντας ότι «τα επίπεδα ραδιενέργειας περιμετρικά των ρωσικών πυρηνικών εγκαταστάσεων παραμένουν σε ομαλά επίπεδα και αντιστοιχούν το φυσικό υπόβαθρο της ραδιενεργής διασποράς».
Η Rosatom επιμένει, με απλά λόγια, πως η έκλυση του Ρουθηνίου 106 δεν μπορεί να προήλθε από τα πυρηνικά εργοστάσια της Ρωσίας.
Σε συναγερμό και η Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη (10/10/2017) η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) είχε ανακοινώσει πως από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου ανιχνεύθηκαν εξαιρετικά μικρές ποσότητες του Ρουθηνίου 106 στην ατμόσφαιρα της χώρας μας.
Οι μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού δικτύου των συνεργαζομένων με αυτήν εργαστηρίων ανίχνευσαν στην ατμόσφαιρα ίχνη ρουθηνίου-106 σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, κάτω των πέντε χιλιοστών του μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα (mBq/m3).
Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, «οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή για το περιβάλλον». Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας.
Η ΕΕΑΕ διαβίβασε τα ευρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενώ οι μετρήσεις στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας συνεχίζονται.
Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ όπου επίσης υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEP για τον έλεγχο των επιπέδων ραδιενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: newsbomb.gr