Μια γευστική στάση στην ταβέρνα του ΕΒΕ Κοζάνης μετά τα εγκαίνια της 33ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης
Μετά τα εγκαίνια της 33ης Εμποροβιοτεχνικής και Γεωργικής Έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας οι επισκέπτες πέρασαν και από την ταβέρνα-παντοπωλείο του Ε.Β.Ε .Κοζάνης. Ο επονομαζόμενος σεφ του κρόκου Θεόδωρος Καραθανάσης ετοίμασε κοτόσουπα με κρόκο, μπάτζιο με κρόκο και στρείδια γεμιστά με κρέμα από γάλα καρύδας και πέρλες μοριακής με κρόκο Κοζάνης. Επίσης προσφέρθηκε παπρικάζ με λουκάνικα και στο τέλος σιατιστινά σαλιάρια.
Οι επισκέπτες γεύτηκαν τα νοστιμότατα εδέσματα με την παράσταση να κλέβουν τα οστρακοειδή με τις πέρλες, οι οποίες και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά. Δεν έλειψε η ζωντανή μουσική με τον ταβερνιάρη να καλεί τον κόσμο στα τραπέζια.
Τις επόμενες μέρες ακολουθεί ένα εκτενές πρόγραμμα γαστρονομικών εκδηλώσεων για κάθε γούστο:
Κυριακή 08-10-2017
12:00-14:00 «Γνωρίζω το μούστο»
Τα παιδιά γνωρίζουν το μούστο και τα υποπροϊόντα του, δοκιμάζουν τοπικά εδέσματα και παρασκευάζουν τα δικά τους.
13:00-14:00 «Ο παγωτατζής περνά»
Ο παγωτατζής περνάει προσφέροντας αγνό παγωτό σε χωνάκι.
18:00-21:30 1ος Διαγωνισμός Μαγειρικής «Οι ανερχόμενοι σεφ της Κοζάνης»
Καταρτιζόμενοι των ΙΕΚ Μαγειρικής Τέχνης εμπνέονται από τα τοπικά προϊόντα και διαγωνίζονται για το καλύτερο τοπικό πιάτο.
18:30-19:30 «Η παράδοση της πίτας στη Δυτική Μακεδονία»
Η παράδοση της πίτας στη Δυτική Μακεδονία μέσα από την προβολή και δοκιμή διαφόρων ειδών πίτας με μαθήματα ανοίγματος φύλλου.
19:30-21:30 «Τοπικές σπεσιαλιτέ από τη σεφ Νανά Γκαμπούρα»
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ταβέρνας η Νανά Γκαμπούρα ως πρεσβευτής της τοπικής κουζίνας μαγειρεύει τοπικές σπεσιαλιτέ με συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Δευτέρα 09-10-2017
18:00-20:00 «Γλυκές γεύσεις Δυτικής Μακεδονίας με το σεφ Βαγγέλη Γεωργίου»
Στο παντοπωλείο οι επισκέπτες θα γευτούν τοπικά γλυκίσματα, ενώ ο σεφ Βαγγέλης Γεωργίου θα ετοιμάσει τις δικές του γλυκές εκπλήξεις .
20:00-21:30 «Οι φίλοι του κρασιού της Δυτικής Μακεδονίας δοκιμάζουν μεταξύ τυρού και αχλαδιού»
Οι φίλοι του οίνου θα συμμετάσχουν σε γευστικές δοκιμές τοπικών οίνων συνοδεία τοπικών τυροκομικών και αλλαντικών με τις καντάδες της Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκ’ρκας.
Τρίτη 10-10-2017
19:30-21:00 «Όλα πιπεριά Φλωρίνης με τους σεφ Πέτρο και Άγγελο Ναουμίδη»
Οι σεφ Πέτρος και Άγγελος Ναουμίδης θα παρουσιάσουν ενώπιον του κοινού τις πολλαπλές δυνατότητες χρήσης της πιπεριάς στην κουζίνα, ενώ ο κόσμος θα γευτεί εδέσματα με πιπεριά .Την εκδήλωση πλαισιώνει μουσικά ο Βαγγέλης Τζημόπουλος με την Κωνσταντία Τεντόγλου.
21:00-22:30 «Τοπικοί οίνοι με συνοδευτικά του Γιώργου Καλογερίδη »
Πολυάριθμες γηγενείς ετικέτες θα είναι στη διάθεση των επισκεπτών με τα ανάλογα συνοδευτικά, συνοδεία μουσικής.
Τετάρτη 11-10-2017
18:00-19:00 «Η Φρουτόπολη»
Εποχιακά τοπικά φρούτα συνθέτουν μια φαγώσιμη φρουτόπολη, έτοιμη να την καταβροχθίσουν οι μικροί επισκέπτες της έκθεσης δίπλα σε εδέσματα με φρούτα.
19:00-20:30 «Μια καστανογιορτή μέσα στην έκθεση»
Η ανάδειξη του ορεινού κάστανου Βοίου προωθείται μέσα από μια ιδιότυπη καστανογιορτή στην έκθεση των Κοίλων με συνοδεία χάλκινων από το «Κοζανίτικο Τακίμι».
20:30-22:00 «Τσιπουροκατάσταση με μεζεδάκια του σεφ Στέλιου Πιτένη »
Τοπικό τσίπουρο με συνοδεία finger food όλους τους επισκέπτες με το γλέντι να ακολουθεί.
Τις εκδηλώσεις στηρίζει ο Σύλλογος Πωλητών Λαϊκών Αγορών Κοζάνης ,το Σωματείο Αρτοποιών Κοζάνης «Ο Προφήτης Ηλίας», το Σωματείο Ζαχαροπλαστών Κοζάνης, το Σωματείο Κρεοπωλών Κοζάνης , ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ψαράδων της Λίμνης Πολυφύτου, ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Κοζάνης.