Εισήγηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης, Θέμη Μουμουλίδη, κατά την κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, με θέμα «Προτεραιότητες της ψηφιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης» παρουσία της Επιτρόπου αρμόδιας για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ε.Ε., Mariya Gabriel, και του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά.
«Είναι η πρώτη φορά -και ομολογουμένως με μεγάλη καθυστέρηση- που η Ελλάδα θέτει ως προτεραιότητα την ένταξή της στην ενιαία ευρωπαϊκή ψηφιακή αγορά. Μετά από μία πολύ συστηματική προετοιμασία, το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής κατέθεσε το 2016 ένα πλήρες σχέδιο για την ΕΘΝΙΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ένα σχέδιο που επεκτείνεται μέχρι το 2021.
Στόχος μας, είναι να συνδεθούμε το συντομότερο δυνατόν με την ενιαία Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Αγορά και να αξιοποιήσουμε με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας όλες τις δυνατότητες που παρέχει, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες πλήρους προσβασιμότητας σε ιδιώτες και επιχειρήσεις με βασικό σκοπό την μεγιστοποίηση της ψηφιακής οικονομίας στη χώρας μας .
Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια «ψηφιακή κοινωνία», με ό,τι θετικό συνεπάγεται για την Ελλάδα, που ως χώρα έχει ιδιαίτερες και μοναδικές -για την Ευρώπη- γεωγραφικές συνθήκες. Είναι λοιπόν για μας επείγουσα προτεραιότητα να προχωρήσουμε σ’ αυτή την προσαρμογή.
Η ενιαία αγορά της ΕΕ περνά στην ψηφιακή εποχή –με την κατάργηση των κανονιστικών φραγμών και τη μετάβαση από 27 εθνικές αγορές σε μία ενιαία αγορά. Αντιλαμβάνεστε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει έξω από αυτή την εξέλιξη, και είναι βέβαιο πως αυτή η προσαρμογή, θα συνεισφέρει πολλά εκατ. ευρώ ετησίως στην οικονομία της χώρας μας και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Χρειαζόμαστε «έξυπνες» πόλεις, μεγαλύτερη και καλύτερη πρόσβαση στην ψηφιακή διακυβέρνηση, διαδικτυακές νεοφυείς επιχειρήσεις, που θα δημιουργήσουν νέους ορίζοντες για νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες, και πολλές νέες θέσεις εργασίας.
Σκεφτείτε μόνο, για τα εκατοντάδες νησιά μας, πολλά εκ των οποίων είναι απομονωμένα, πόσο σημαντική θα ήταν η ανάπτυξη των ψηφιακών ιατρικών υπηρεσιών και εφαρμογών!!!
Στο επίκεντρο των ψηφιακών πολιτικών μας θα βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος.
– Πρωταρχικός μας στόχος είναι η καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού.
– Επενδύουμε ήδη σε προγράμματα δια βίου μάθησης για την προσαρμογή των πολιτών και των επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή.
– Ετοιμάζουμε στοχευμένες δράσεις, όπως η Εβδομάδα Ψηφιακών Τεχνολογιών “Digital Technology Week” που για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στον Πεντάλοφο Κοζάνης.
Οι 3 βασικοί πυλώνες που θέτει η Ενιαία Ψηφιακή Αγορά:
– η πρόσβαση σε ιδιώτες καταναλωτές και επιχειρήσεις ώστε να μπορούν με ασφάλεια να ασκούν online δραστηριότητες σε συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού και με υψηλή προστασία των προσωπικών δεδομένων
– η μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής οικονομίας στη βιομηχανία και την απασχόληση και
– η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος και των κατάλληλων συνθηκών για την ευημερία των ψηφιακών δικτύων και υπηρεσιών,
μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά σημαντικοί, όταν καταφέρουμε ως χώρα να σχεδιάσουμε τους κανόνες που θα συμβαδίζουν με τους ρυθμούς εξέλιξης της τεχνολογίας και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των υποδομών της χώρας μας.
Οφείλουμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιακή επανάσταση για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης αλλά και για την άρση των γεωγραφικών και κοινωνικών αποκλεισμών και την ένταξη του συνόλου των πολιτών στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.
Η Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021, αποτελεί τον οδικό μας χάρτη και το πλαίσιο για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας.
Θέτει το όραμα και εξειδικεύει τους τομείς παρέμβασης στους οποίους θα πρέπει να εστιαστεί η προσπάθεια, έτσι ώστε η Ελλάδα, με ορίζοντα το 2021 να ενταχθεί με αξιώσεις στον ευρωπαϊκό ψηφιακό χάρτη.
Οι προτεραιότητές μας αντιστοιχούν σε αναγνωρισμένα κενά της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, της οικονομίας και της κοινωνίας και διαμορφώνουν ένα συνεκτικό πλαίσιο παρεμβάσεων, εστιάζοντας στην παραγωγή αποτελεσμάτων και στη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων δημόσιων πόρων.
Η Κυβέρνησή μας και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πιστεύει στη Δίκαιη Ανάπτυξη.
Μια ανάπτυξη στην οποία όλοι οι πολίτες της χώρας θα έχουν ίση και δίκαιη πρόσβαση.
Η ψηφιακή προσαρμογή θα αποδειχθεί το ιδανικό εργαλείο για την πραγματοποίηση της δίκαιης ανάπτυξης.
Θα αποδεσμεύσει δυνάμεις και οικονομικούς πόρους:
Δυνάμεις και πόρους από την Δημόσια Διοίκηση, όταν ολοκληρωθεί το σύστημα της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και των ψηφιακών υπογραφών βελτιώνοντας την επαφή και την σχέση των πολιτών με τη δημόσια διοίκηση.
Θα διευκολύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, και την εύκολη πρόσβαση όλων των πολιτών, ασφαλισμένων και μη, σε όλες τις βασικές υπηρεσίες υγείας,
Θα βοηθήσει ώστε να γίνουν έργα σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών υποδομών, από τα οποία θα ωφεληθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις με τελικό στόχο, να ωφεληθούν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας. Θα απελευθερωθεί η επιχειρηματικότητα από τις δυσπραγίες που την καταδυναστεύουν, θα μειωθεί η γραφειοκρατία, θα ωφεληθεί η παραγωγή.
Η χώρα μας διαθέτει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, και αυτό δεν είναι άλλο από το ανθρώπινο δυναμικό της, δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Για να οδηγήσουν οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην οικονομία και τη κοινωνία, απαιτείται να εστιάσουμε στους τομείς –πυλώνες της οικονομίας μας .
Με την εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας ο κόσμος αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς.
Η ψηφιακή επανάσταση ενεργοποίησε νέα οικονομικά μοντέλα. Δημιούργησε νέες καταναλωτικές συνήθειες.
Στον τομέα του πολιτισμού δημιούργησε νέα ακροατήρια με ελεύθερη πρόσβαση στο περιεχόμενο διαφορετικών πολιτιστικών αγαθών.
Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την εξέλιξη.
Ο ελληνικός πολιτισμός, έχει πολλά να κερδίσει από την ψηφιακή τεχνολογία αφού μπορεί να επικοινωνήσει τον αρχαίο και σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό σε όλο τον κόσμο, να συνεργαστεί και να συν-δημιουργήσει με τους ευρωπαίους δημιουργούς ένα καινούργιο πολιτιστικό μοντέλο. Να αναδείξει ταλέντα και να δώσει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες και δημιουργούς να απελευθερώσουν δυνάμεις αλλά και να κερδίσουν ένα σημαντικό εισόδημα.
Είμαι βέβαιος, πως η επένδυση στην ψηφιακή τεχνολογία, είναι εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα μας.
Μία νέα επιχειρηματικότητα μπορεί να αναπτυχθεί στον τομέα του Πολιτισμού με την ενιαία ψηφιακή αγορά.
Το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης εξαρτάται από την προσαρμογή τους στην ψηφιακή εποχή.
Εκεί θα συναντηθούν οι διαφορετικές κουλτούρες, η δημιουργικότητα και η οικονομία της κάθε χώρας».
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμη Μουμουλίδη
σκηνοθέτη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης
Μέλους Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Μέλους Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων