Το Διεθνές Σεμινάριο Μουσικής της Κοζάνης διοργανώνεται πρώτη φορά το 1988: με αφορμή ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων μουσικών της UNESCO, ο Γάλλος μουσικός Gerard Cieslik και 12 σπουδαστές από το Argentan της Γαλλίας φιλοξενούνται από την Ι. Μ. Σερβίων και Κοζάνης από τις 6 έως τις 20 Αυγούστου και συμμετέχουν σε σειρά μαθημάτων μαζί με σπουδαστές από την Κοζάνη, τη Βέροια και τη Λάρισα. Έκτοτε, ο Αύγουστος της πόλης θα ταυτίζεται στη σκέψη πολλών με το ΔΣΜΚ.
Το 1989 ανοίγει η πρώτη περίοδος, που φτάνει έως το 1999. Το ΔΣΜΚ αποκτά τη μορφή που θα έχει έως σήμερα, συνδυάζοντας τον διδακτικό-εκπαιδευτικό σκοπό των πρωινών μαθημάτων με την καλλιτεχνική εμπειρία των βραδινών συναυλιών. Υπό την αιγίδα της Ι. Μ. Σερβίων και Κοζάνης και την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Δημόπουλου, το ΔΣΜΚ κατορθώνει μέσα στα χρόνια αυτά να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα, να καθοδηγήσει και να διδάξει περισσότερους από 1.200 σπουδαστές μουσικής από 4 ηπείρους, οι 500 τουλάχιστον εκ των οποίων είναι σήμερα επαγγελματίες, να παρουσιάσει όλες τις εποχές της μουσικής εργογραφίας από τον Μεσαίωνα μέχρι τις ημέρες μας σε περισσότερες από 180 συναυλίες, και να φιλοξενήσει δεκάδες κορυφαίους Έλληνες και ξένους μουσικούς, μεταξύ των οποίων ο Roberto Szidon, η Galina Pisarenko, ο William Bennett και ο István Matuz.
Η επανεκκίνηση του θεσμού γίνεται το 2012, έτος των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της ελεύθερης Κοζάνης: ο Δήμος Κοζάνης εντάσσει το ΔΣΜΚ στο εορταστικό πρόγραμμα του έτους, αναγνωρίζοντας τον ρόλο του στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας της πόλης. Το 2013 και το 2014, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Παναγιώτη Δημόπουλου, το ΔΣΜΚ ανακτά την αρχική δυναμική του διαμορφώνοντας και πάλι ένα πλούσιο καλλιτεχνικό τοπίο για τον Αύγουστο, με μαθήματα και συναυλίες που εκτείνονται από την παλαιά έως τη νέα μουσική και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, και διακεκριμένους μουσικούς όπως η Michala Petri, ο Murray McLachlan, o John Harrington και η Ζωή Τσόκανου.