Με τη συμμετοχή πολλών πιστών από την ευρύτερη περιοχή πανηγύρισε ο ιστορικός Ναός της Αγίας Παρασκευής Μοσχοχωρίου (Πλατανόρεμα).
Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα:
Με τη συμμετοχή πολλών πιστών (κληρικών και λαϊκών) από την ευρύτερη περιοχή πανηγύρισε (25 και 26 Ιουλίου 2017) με Μέγα Εσπερινό και Αρτοκλασία, Όρθρο, Θεία Λειτουργία και περιφορά της Eικόνας, ο ιστορικός ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής Μοσχοχωρίου (ενορίας Πλατανορέματος) της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.
Από το Πλατανόρεμα ένας ελικοειδής ασφαλτοστρωμένος ανηφορικός δρόμος (6 χμ. περίπου) ανατολικά προς τα πανέμορφα Πιέρια σε οδηγεί στον πετρόχτιστο Ναό της Αγίας Παρασκευής Μοσχοχωρίου. Ο Ναός περιβάλλεται από μεγάλο ανοιχτό προς τη δύση προαύλιο με μεγάλα και παλαιά δέντρα, απ’ όπου η θέα προς τον κάμπο, τη λίμνη Αλιάκμονα-Πολυφύτου και τη μεγάλη γέφυρα των Σερβίων είναι μοναδική.
Η πρώτη αίσθηση στον επισκέπτη, πέρα από το φυσικό κάλλος, από τα απομεινάρια μιας ζωής, που αποτυπώνονται στο Ναό, είναι η παρουσία ενός κοινοτικού βίου, που εξακολουθεί να υφίσταται μέσα από τον εκκλησιαστικό τρόπο (θείας λατρείας και σχετιζόμενων με αυτήν εθίμων) υπάρξεως του λαού (όλων των ηλικιών και των δύο φύλων) του Πλατανορέματος. Πρόκειται για ένα λαό, που στο εσωτερικό του ‘’είναι’’ ιερουργείται η πίστη και εκδηλώνεται ως εκκλησιαστικό σέβας.
Θαύμασα στον Εσπερινό, που παρέστην προσκεκλημένος, (οι άνθρωποι εδώ έχουν την ευγένεια και την άφοβη κοινωνικότητα να σε προσκαλούν και να σε χαίρονται) θαύμασα τον πολύ λαό, τη μεγάλη προσέλευση πιστών από παντού, όχι μόνο από το Πλατανόρεμα.
Κι ενώ το Μοσχοχώρι δεν υπάρχει πια ως ξεχωριστή κοινότητα (έχει ενσωματωθεί στο Πλατανόρεμα) ωστόσο η Αγία Παρασκευή, ο συγκεκριμένος ‘’έρημος’’ ιστορικός Ναός (που σημειωτέον δεν είναι εγκαταλειμμένος) προκαλεί το σεβασμό και ελκύει ανθρώπους πέρα τα τοπικά όρια της διαλυμένης κοινότητας (=χωριού) Μοσχοχωρίου, τόσο, που το πανηγύρι του Ναού, το πανηγύρι της ορεινής Αγίας Παρασκευής Μοσχοχωρίου είναι μια μεγάλη πανήγυρη, που κατεβαίνει σαν αύρα από τα δροσερά Πιέρια κι αγκαλιάζει όλη την περιοχή και κάνει το πρόσωπο της Αγίας Παρασκευής ποθητό και αναγκαίο στον ζαλισμένο κοινωνικό μας βίο.
‘’Προστάτρια πιστών, Παρασκευή Αθληφόρε, πέλουσα τοις τη σεπτή Εικόνι σου θερμώς προσπελάζουσιν, ικέτευε Χριστόν τον Νυμφίον σου δωρηθήναι λύσιν των δεινών νόσων και θλίψεων, και αμαρτιών πασών την συγχώρησιν’’. (Κοντάκιον).
Τις ιερές Ακολουθίες, με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, τέλεσαν οι πατέρες: αρχιμ. Αυγουστίνος Μύρου ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος και κήρυξε, πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β., πρωτοπ. Θωμάς Μπασδέκης (Αυλές), πρεσβ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Ίμερα και Αύρα), πρεσβ. Λάζαρος Ζυγούρης (Καστανιά), πρεσβ. Λάζαρος Βασδέκης (Λεύκαρα) και ο πρωτοπ. Λουκάς Κουρκούτας (Πλατανόρεμα).
Στο αναλόγιο έψαλαν οι ψάλτες: Κώστας Ρήγας, Απόστολος Παπαδημητρίου, Αντώνιος Τζούνας, Χαράλαμπος Τζιφόπουλος, Θεόδωρος Τσιμόπουλος, Δημήτριος Κουρκούτας. Στο Ιερό διακόνησαν οι μαθητές Αχιλλέας και Δημήτριος Κουρκούτας.
Των ιερών Ακολουθιών ακολούθησαν εκδηλώσεις πολιτισμού, χορός και τραγούδι, στο προαύλιο του Ναού, από το Σύλλογο Γυναικών ‘’Ολυμπία’’, τον Μορφωτικό Όμιλο Πλατανορέματος (ΜΟΠ) και το ΚΑΠΗ Πλατανορέματος. Οι χορευτές (άνδρες-γυναίκες) ήταν ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές.
Μετά τον Εσπερινό προσφέρθηκε κέρασμα στους πιστούς και ανήμερα της γιορτής μοιράστηκε, μετά τη Θεία Λειτουργία και τη λιτάνευση της Εικόνας της Αγίας, το παραδοσιακό κουρμπάνι (βραστή αγελάδα) σε όλους τους προσκυνητές.
Παρέστησαν από την Περιφέρεια ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Μακεδονίας Φώτης Κεχαγιάς, από το Δήμο Σερβίων-Βελβεντού ο Δήμαρχος Αθανάσιος Κοσματόπουλος, ο αντιδήμαρχος Θεόδωρος Κυριακίδης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πλατανορέματος Γεώργιος Τζιφόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Θωμάς Παπαστέργιος και Νίκος Τέτος.
Την παρουσία του στην ιερά πανήγυρη έδωσε και ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Μαμάτσειου Κρατικού Νοσοκομείου Κοζάνης Στέλιος Λαμπρόπουλος.
Στο ιερό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής Μοσχοχωρίου προσφέρουν την εργασία τους – διακονούν σ’ αυτό – πολλοί εθελοντές. Συγχαρητήρια σε όλους. Και στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, που και έχει τη γενική ευθύνη: Αθανάσιο Βαρδακά, Χρυσοβαλάντη Καραθανάση, Γεώργιο Τζάτσο και Νικήτα Καφτηράνη.
Απολυτίκιον της Αγίας Παρασκευής. Ήχος α’.
Την σπουδήν σου τη κλήσει κατάλληλον, εργασαμένη φερώνυμε, την ομώνυμόν σου πίστιν, εις κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευή αθληφόρε, όθεν προχέεις ιάματα, και πρεσβεύεις υπέρ των ψυχών ημών.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
ακης
- Edit
Μεγαλη η χαρης της, βοηθεια μας
Ανώνυμος
- Edit
εξαιρετικη εκδηλωση