Επιτυχημένος και φέτος ο 16ος Δρόμος του Απολλοδώρου στην Αιανή – Δείτε φωτογραφίες



dtujnyedtnuyetueeryryte

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Ιουλίου ο 16ος Δρόμος του Απολλοδώρου στην Αιανή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με την επωνυμία «Αιαναία Άθλα. Αιανή 2017, Εκδηλώσεις πνεύματος και άσκησης σώματος». Τον αγώνα συνδιοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, ο Δήμος Κοζάνης με τη Δ.Κ. Αιανής και ο Σύλλογος “Φίλοι Μουσείου και Αρχαιοτήτων Αιανής”.

Την εκδήλωση στήριξαν οι Σύλλογοι της Αιανής: Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αιανής «Η Πρόοδος», Σύλλογος Γυναικών Αιανής, Εμπορικός Σύλλογος Αιανής και οι Ποδηλάτες Αιανής. Επίσης, ο Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης.

Το 16ο Δρόμο του Απολλοδώρου τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λ. Ιωαννίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης κ. Α. Κύρινας, ο αντιδήμαρχος Αιανής κ. Κ. Βακουφτσής, ο πρόεδρος του ΟΑΠΝ κ. Γ. Ιωαννίδης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κ. Ιωαννίδης.

245styjdstjytyjtyjyt

Ο αγώνας δρόμου επί ανωμάλου εδάφους, περιελάμβανε φέτος τρεις διαδρομές, 1.000, 3.000 και 10.000 μέτρων, με αφετηρία το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής και τερματισμό την πλατεία Αιανής, όπου έγινε η απονομή των επάθλων και το δαφνοστεφάνωμα των αθλητών.

Οι συμμετέχοντες έφτασαν φέτος τον αριθμό των 262 ατόμων και ήταν ηλικίας από κάτω των 3 ετών έως άνω των 70. Ταξίδεψαν στην Αιανή από την Θεσσαλονίκη, την Έδεσσα, τα Γιαννιτσά, τη Νάουσα, τα Γρεβενά, τη Φλώρινα, την Καστοριά, τα Τρίκαλα, την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, τη Νεάπολη, το Τσοτύλι, και από αλλού. Στον αγώνα έλαβε μέρος, όπως κάθε χρόνο, η ομάδα των ομογενών και αμερικανών φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Οι φοιτητές επισκέφθηκαν την Αιανή και την Κοζάνη συνοδευόμενοι από τον κ. Ηλία Τομάζο, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας «ΠΑΙΔΕΙΑ» των Η.Π.Α.

«Σκοπός της εκδήλωσης είναι η στήριξη της άθλησης ως έκφρασης της καθημερινής μας ζωής, για την ισόρροπη ανάπτυξη πνεύματος και σώματος, χωρίς αποκλεισμούς φύλου ή ηλικίας, αλλά και η στήριξη των κλασικών ιδεωδών του αθλητισμού, που συνιστούν ο τίμιος αγώνας, η ευγενής άμιλλα και η χαρά της νίκης.

zrtwhwrtrwtrtwrt

Σύμφωνα με τους μελετητές, δεν υπάρχει λαός σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο που να αγάπησε με τέτοιο πάθος τον αθλητισμό και να ανέπτυξε το αγωνιστικό πνεύμα σε τόσο υψηλό βαθμό όσο οι Έλληνες. Ελληνική είναι και η λέξη αθλητής που παράγεται από το άθλος που σημαίνει αγών.

Οι αθλητικοί αγώνες για τους αρχαίους Έλληνες δεν ήταν διακοσμητικό στοιχείο της κοινωνικής τους ζωής, αλλά συστατικό της εθνικής τους ταυτότητας, χαρακτηριστικό γνώρισμα του έθνους. Τη μεγάλη τους αγάπη για την άθληση και τους αγώνες μαρτυρούν οι γραπτές πηγές, αλλά και τα ευρήματα των ανασκαφών: Αγγεία με παραστάσεις αθλητών, ομοιώματα αλόγων και ιππέων, προσωπικά αντικείμενα αθλητών, όπως οι στλεγγίδες, αλλά και κτήρια, όπως γυμνάσια, στάδια, παλαίστρες και απλοί χώροι άθλησης, που κτίζονταν παντού σε όλη την Αρχαιότητα. Η άθληση αποτελούσε μέρος της αγωγής των νέων, ενώ η γυμναστική ήταν μάθημα εξίσου σημαντικό με τα μαθηματικά και τη φιλοσοφία.

z5w36uhyw5uhw5rujh5rt

Απεικονίσεις αγώνων στον ελλαδικό χώρο έχουμε από τη μινωική εποχή, από το 2.000 π.Χ. περίπου. Είναι τα γνωστά μας ταυροκαθάψια, όπου ο αθλητής αγωνίζεται άοπλος και χωρίς να θανατώνει στο τέλος το ζώο. Η επόμενη μαρτυρία είναι στα έπη του Ομήρου, τα οποία αναφέρονται σε προγενέστερη εποχή, την μυκηναϊκή. Οι Αχαιοί, που πρωταγωνιστούν την περίοδο αυτή, είχαν αναπτύξει ιδιαίτερα το αθλητικό πνεύμα, διοργανώνοντας μάλιστα και αγώνες που αποσκοπούσαν στην ψυχαγωγία των συμμετεχόντων, στη χαρά της νίκης και την σωματική άσκηση των πολεμιστών.

Στους ιστορικούς χρόνους οι αθλητικοί αγώνες τελούνταν στο πλαίσιο εορτών και πανηγύρεων και ήταν στενά δεμένοι με τη λατρεία των θεών και των ηρώων. Η παράδοση μάλιστα ήθελε τους θεούς να παίρνουν πρώτοι μέρος σε αυτούς. Η νίκη ήταν δώρο των θεών και σ’ αυτούς αφιερωνόταν, ενώ η παραβίαση των κανόνων του τίμιου αγώνα ήταν βέβηλη πράξη. Μέσα στον 4ο αιώνα εμφανίζονται τα πρώτα ψήγματα του επαγγελματικού αθλητισμού, που οδήγησαν στη σταδιακή παρακμή του αθλητικού ιδεώδους. Ανάμεσα στις κύριες αιτίες, κατά τους μελετητές, συγκαταλέγονται η ανάγκη αύξησης του κύρους των πόλεων, η αδιάκοπη βελτίωση μεθόδων και τεχνικών, οι υπερβολικές τιμές, οι οικονομικές παροχές και οι κοινωνικές διακρίσεις των αθλητών, οι φιλοσοφικές θεωρίες αλλά και η αποδυνάμωση του θρησκευτικού αισθήματος. Η νίκη δεν είναι πια δώρο θεού, αλλά προσωπική επιτυχία.

wthywrshtrwthrwthrthr

Η συνέχεια επεφύλασσε αρνητική στάση απέναντι στον αθλητισμό, ενώ σήμερα σταθερά ζητούμενα αποτελούν όχι μόνο τα αθλητικά ιδεώδη αλλά και η υλικοτεχνική και κτηριακή στήριξη των αθλητών.»

Η ΕΦΑ Κοζάνης ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες στον αγώνα, τους φορείς και τους συλλόγους που στήριξαν την εκδήλωση συντελώντας στην επιτυχία της.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στους γιατρούς εργασίας στο έργο του ΤΑΠ κ. Κ. Τσίτα και Κ. Σάκκουλα, στο ΕΚΑΒ, στην Τροχαία Κοζάνης, στη Δημοτική Αστυνομία, Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Μακεδονίας (ΕΡΑΔΥΜ) και τον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Κοζάνης (ΣΥΡΑΚΟΖ), καθώς και στην Ελληνική ομάδα Διάσωσης Κοζάνης – Παράρτημα Κοζάνης.

srhjyw5rjhyw5rj5wj565

Χορηγοί της φετινής εκδήλωσης ήταν:
Ο Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας (Ο.Α.Π.Ν.) που χορήγησε 200 μετάλλια. Τα υπόλοιπα 100 καλύφθηκαν από τον συνδιοργανωτή Σύλλογο «Φίλοι Μουσείου και Αρχαιοτήτων Αιανής”.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αιανής, που προσέφερε τους χυμούς.
Η Εταιρία ΓΕΩΕΛΛΑΣ, που κάλυψε την αγορά των καπέλων.
Το super market – οικοδομικά – εμπορία ποτών Αφοί ΒΛΑΧΟΥ, που χορήγησε νερά και χυμούς.
Οι συνεταιρισμοί Βελβεντού, ΑΣΕΠΟΠ και Δήμητρα, που προσέφεραν φρούτα (ροδάκινα velvita).
Το catering ΛΕΜΟΝΙ, που προσέφερε τα εδέσματα.
Η Εταιρεία alfa που προσέφερε τυροπιττάκια.
Η Βιβλιοτεχνική Χαραλαμπίδη Κ. και Χ. Ο.Ε. που χορήγησε έντυπο υλικό για τους επαίνους.
H ΔΕΗ Α.Ε., που στηρίζει σταθερά όλες τις δραστηριότητες της Εφορείας.
Μεγάλος χορηγός της φετινής εκδήλωσης υπήρξε ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) και η Εταιρεία Bonatti και J&P Avax, που χορήγησαν τα μπλουζάκια, τα μπάνερ και τα νερά. Παράλληλα, έδωσαν την ευκαιρία στους εργαζομένους του έργου να παρευρεθούν στην εκδήλωση, την οποία είδαν ως προσωπική τους υπόθεση, στηρίζοντάς την και με την συμμετοχή τους στον αγώνα.

Την εκδήλωση κάλυψε επικοινωνιακά η ΕΡΑ Κοζάνης, με την παρουσία της καθ’ όλη τη διάρκειά της.

sfhgtsfhfhjrtshjrt

Η επιτυχία της εκδήλωσης οφείλεται και αφιερώνεται στο μόνιμο και έκτακτο προσωπικό της ΕΦΑ Κοζάνης, που όπως πάντα έδωσε τα μέγιστα για την οργάνωση και σωστή διεξαγωγή των αγώνων, και ιδιαίτερα στους εθελοντές που έφτασαν φέτος τον αριθμό των 50 ατόμων. Το γενικό συντονισμό είχαν φέτος η αρχαιολόγος Δήμητρα Κοτσαχρήσου και η τοπογράφος Σοφία Βλαχοπούλου. Η αφίσα είναι έργο της αρχιτέκτονα Ελισάβετ Γρηγοράκου.

Ευχαριστούμε επίσης θερμά όλο τον κόσμο που με την παρουσία του στήριξε την εκδήλωση και μας έδωσε το κουράγιο να συνεχίσουμε, εμπλουτίζοντας τον Αγώνα Δρόμου του Απολλοδώρου με νέα αγωνίσματα και με αλλαγές που εκτιμούμε ότι μπορούν και πρέπει να καταστήσουν την Αιανή το επίκεντρο του πανελλαδικού και ευρύτερου αρχαιολογικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος.

Τέλος, ενημερώνουμε τους αθλητές ότι μπορούν να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα των Αγώνων τις προσεχείς ημέρες, από την επίσημη ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής.

hjtrjhrteyjhtrfyjhtfgyhjtgf

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.