Του Γιάννη Στ Αποστολίδη, μέλους της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής Δυτικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ:
Ανακοινώθηκαν σήμερα τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης για το Μάιο 2017.
Το ισοζύγιο των ροών, είχε για άλλη μία φορά, την καλύτερη επίδοση από τότε που δίνονται στοιχεία (δηλαδή την τελευταία 17ετία) με τον αριθμό των νέων θέσεων να ανέρχονται σε 89534.
Το αντίστοιχο αποτέλεσμα είχαμε και για το 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, όπου ο αριθμός των νέων θέσεων φθάνει τις 215.304.
Όλες οι Περιφέρειες της χώρας, είχαν θετικό ισοζύγιο για το μήνα Μάιο. Τη μικρότερη επίδοση σημείωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε απόλυτα νούμερα (+284 επιπλέον απασχολούμενους μισθωτούς).
Σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων, υπάρχουν 12 Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων και η Κοζάνη (-36), η μόνη στη Δυτική Μακεδονία, που κατέγραψαν αρνητικό ισοζύγιο για το μήνα Μάιο 2017.
Για το 5μηνο 1-1-2017 έως 31-5-2017, ο αριθμός των Περιφερειακών Ενοτήτων με αρνητικό ισοζύγιο, μειώνεται σε 6, μεταξύ των οποίων είναι 2 Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας, η Καστοριά (-7) και η Φλώρινα (-312), που έχει και τη χειρότερη σε απόλυτους αριθμούς επίδοση στη χώρα.
Αυτά λέει η παρατήρηση των στοιχείων.
Να περιμένουμε να δούμε:
Την ανακοίνωση του τομέα οικονομίας του ΠΑΣΟΚ
Την ανακοίνωση της Περιφερειακής Παράταξης ΕΛΠΙΔΑ (μπορεί άνετα να κατακεραυνώσει τον Περιφερειάρχη – αυτός φταίει για όλα τα δεινά της περιφέρειας)
Το σχόλιο του πρώην υπουργού κ. Βρούτση (ίσως καθυστερήσει λίγο…)
Τι πρέπει να γίνει;
Το Υπουργείο Εργασίας να επαναφέρει την τροπολογία για την κοινωφελή εργασία με ίδιους πόρους ή πόρους από το ΠΔΕ, για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ, βελτιωμένη με κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων που θα εγκρίνει το Υπουργείο (δεν έχουμε περιθώρια σπατάλης των πόρων που προέρχονται από το αίμα του λαού μας)
Στην ίδια τροπολογία να προβλέπεται η επέκταση της κοινωφελούς εργασίας και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (κάτι σαν stage αλλά με κανονικούς όρους απασχόλησης)
Για τη Δυτική Μακεδονία να διαμορφωθεί ένα ειδικό πρόγραμμα (ανάλογο με τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν στο παρελθόν, με τις αναγκαίες βελτιώσεις) για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Γι’ αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για τη διαμόρφωσή του.
(αύριο θα έχουμε και την επίσημη εκτίμηση για την ανεργία από την ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Μάρτιο, όπου αναμένεται να αποτυπωθεί η πρόοδος –περιορισμένη και κάτω από τις ανάγκες, που επιβάλει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος).