Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Μακεδονίας η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για την «Ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση μαρμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτου»
Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας 15 Μαΐου 2017, η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. (ΑΝΚΟ ΑΕ) για την «Ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση μαρμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτου».
Το όλο εγχείρημα βασίζεται στο «Κείμενο Αρχών και Δεσμεύσεων για την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση της μαρμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτου», που είχε υπογραφεί από την προηγούμενη Περιφερειακή διοίκηση στις 9 Μαΐου 2014, μεταξύ σημαντικού αριθμού επιχειρηματιών και υπηρεσιακών-θεσμικών παραγόντων, και το οποίο είχε σαν βασικό άξονα τη νομιμοποίηση-αδειοδότηση των επιχειρήσεων για ενιαία εξόρυξη, που θα βασίζεται σε έναν Κανονισμό Διαχείρισης για την εκμετάλλευση της μαρμαροφόρου περιοχής και σε Κανονισμό Δεοντολογίας μεταξύ των επιχειρήσεων.
Με βάση το κείμενο αυτό και την απόφαση 226/2015 του νυν Περιφερειακού Συμβουλίου, με την οποία το έργο εντάχτηκε στο ΕΑΠ Δυτικής Μακεδονίας 2012-2016 (Τοπικός Πόρος), θα πρέπει πρώτα να εκπονηθούν οι μελέτες και εφόσον προχωρήσουν κάποιες απαραίτητες υποχρεώσεις των εμπλεκομένων φορέων (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Δήμος Σερβίων-Βελβεντού, επιχειρηματίες) σε έργα υποδομής (σύνδεση λατομικής περιοχής με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, έργα υποδομής άμεσης προτεραιότητας, έργα αποκατάστασης περιβάλλοντος), θα προχωρήσουν παράλληλα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας οι διαδικασίες έκδοσης -σε πρώτη φάση- προσωρινών αδειών λειτουργίας των λατομείων που είναι και το πρώτο ζητούμενο, ώστε τα λειτουργήσουν παραγωγικά τα λατομεία, άδειες που θα μπορούν να παραταθούν για άλλα τρία (3) έτη, και εφόσον τηρούνται οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών, θα επεκταθούν σε ορίζοντα 20ετίας.Τα έργα της πρώτης φάσης (μελέτες, έργα υποδομής, αδειοδοτήσεις) έχουν προβλεπόμενη δαπάνη περί τα 2.000.000€ και χρονικό ορίζοντα 2 ετών, ο οποίος, σύμφωνα με τον αρμόδιο διευθυντή της ΑΝ.ΚΟ. Γ. Αμανατίδη, θα είναι πολύ μικρότερος.
Εισηγητής του θέματος ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, και πήραν το λόγο, οι εκπρόσωποι του δήμου Σερβίων – Βελβεντού, δήμαρχος Αθανάσιος Κοσματόπουλος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης (& πρώην δήμαρχος) Βασίλης Κωνσταντόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιώργος Δακής, Γιάννης Βήττας, Σάββας Σαπαλίδης, Γεώργιος Κωτσίδης, Κώστας Καναβός, Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος και Ευάγγελος Σημανδράκος, ο διευθυντής της ΑΝ.ΚΟ. Γιώργος Αμανατίδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης και το θέμα έκλεισε ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης (δείτε στο βίντεο διάρκειας 45’ όλες τις τοποθετήσεις).
Ενδιάμεσα δόθηκε ο λόγος στον πρόεδρο του Σωματείου Βιοτεχνών και Βιομηχάνων Μαρμάρου Ν. Κοζάνης Κώστας Βητόπουλος, που εστίασε στο πρωτεύον ζήτημα για αυτούς που είναι η αδειοδότηση των λατομείων και τα βασικά έργα υποδομής, τα οποία -όπως τόνισε- οφείλει η πολιτεία διαχρονικά, μιας και τα έσοδα από τα τέλη (πάγια μισθώματα ή παραγωγής) που έχουν εισπραχτεί από την πολιτεία (δήμος ή πρώην κοινότητα) όλα αυτά τα χρόνια και θα έπρεπε να είναι ως ένα βαθμό ανταποδοτικά, δεν έχουν επενδυθεί στα λατομεία, ούτε στο ελάχιστο.
Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί η παρουσία πολλών εκπροσώπων των λατομείων μαρμάρου του Τρανοβάλτου στη συνεδρίαση το Περιφερειακού Συμβουλίου, που καταδεικνύει την αγωνία τους για το μέλλον των επιχειρήσεών τους, εκπρόσωποι που έφυγαν με το πέρας της συζήτησης με συγκρατημένη ικανοποίηση (και προβληματισμό από μερικούς) και μακριά από τη διάχυτη εικόνα αισιοδοξίας των ομιλητών από πλευράς των περιφερειακών συμβούλων.
Γ.Μ./mikrovalto.gr