ΣΤ. Π. ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ
Από τη σημερινή δημοσίευση αρχίζουμε την αναζήτηση των Τυρρηνών, ενός λαού, που κατατάσσεται στους Προέλληνες, μαζί με τους λαούς, όπως οι Λέλεγες ,οι Κάρες,οι Πελασγοί κ.α., δηλαδή τους λαούς, που κάποια στιγμή, 5000 χρόνια πριν, δημιούργησαν το Ελληνικό έθνος. Η αναζήτηση των Τυρρηνών ξεκίνησε, όταν θεωρήσαμε ότι βρήκαμε με την μέθοδο των χαρτών, το όνομα της αρχαίας πόλης που βρισκόταν στην θέση της σημερινής Κοζάνης, που ήταν Τύρισσα. Θέλοντας να επιβεβαιώσουμε αυτή την πιθανή ονομασία προστρέξαμε στη βιβλιογραφία, αναζητώντας και νέες πληροφορίες. Πέσαμε στο βιβλίο του Κ. Σιαμπανόπουλου, με τον τίτλο ”Αιανή”, που εξεδόθη το 1974 και αναφερόταν στην δημιουργία, τόσο της Αιανής, όσο και της Ελίμειας.
Εκεί ο Κ. Σιαμπανόπουλος αναφέρει (Φωτό 1 ) ότι, σύμφωνα με τον ιστορικό Στ. Βυζάντιο -που έζησε τον 5ο μ.Χ. αιώνα και στηριζόταν σε πληροφορίες από παλιότερους συγγραφείς από αυτόν, όπως ο Ηρωδιανός και ο Στράβων- ότι την Ελίμεια τη δημιούργησε ο Βασιλεύς των Τυρρινών, Έλυμος που κατοικούσε στην προϊστορική πόλη Τύρισσα, ενώ ο γιος του Αιανός δημιούργησε την Αιανή. Συνεχίζοντας, αναζητήσαμε πληροφορίες για την Τυρρηνία και τους Τυρρηνούς, όμως, όλες οι εγκυκλοπαίδειες και τα λεξικά έγραφαν ότι η Τυρρηνία ήταν αρχαία περιοχή της Ιταλίας,(Φωτό 2 ) που οι Ρωμαίοι την αποκαλούσαν Ετρουρία και τους κατοίκους Ετρούσκους ή Τούσκους, αλλά οι Έλληνες ,Τυρρηνία και τους κατοίκους Τυρρηνούς.(Φωτό 4 ) Μάλιστα, επισήμανε ότι οι Ετρούσκοι ξεχώριζαν από τους άλλους κατοίκους, διότι είχαν, εντελώς, άλλο πολιτισμό ,μιλούσαν γλώσσα που έμοιαζε με των Ελλήνων και οι ναοί τους και τα αγγεία τους δεν διέφεραν από αυτά των Ελλήνων.(Φωτό 3 ) Μετά από μεγάλη προσπάθεια καταλήξαμε στο συμπέρασμα, ότι, κατά πάσα πιθανότητα, οι Τυρρηνοί ήταν λαός που κατοικούσε στην Δυτ. Μακεδονία και κάποια στιγμή, μετακινήθηκε προς την χερσόνησο του Αγ. Όρους, που λεγόταν Άθως. Από κει πέρασαν στη νήσο Λήμνο και έπειτα, απέναντι στην Μ. Ασία, στην περιοχή της Λυδίας σε μια περίοδο μεγάλης και συνεχούς σιτοδείας*.
(Φωτό 6 )Μετανάστευσαν στην Ιταλική χερσόνησο, πιθανόν, περνώντας, πρώτα από την Σικελία, αφού και εκεί υπήρχε περιοχή που ονομαζόταν Ελίμεια. Κατά τον Ηρόδοτο,(Φωτό 7 ) οι Τυρρηνοί καταγόταν από τους Πελασγούς, ένα προελληνικό λαό στον οποίο αναφέρεται και ο Αισχύλος στο έργο Ικέτιδες. Σε ένα μονόλογο του, ο γέρος βασιλιάς του Άργους, Πελασγός ορίζει το Πελασγικό κράτος.(Φωτό 5 ) Μπορεί, ο συγκεκριμένος διάλογος να είναι προϊόν μυθοπλασίας, αλλά δεν παύει να συμπεριλαμβάνει κάποια γεωγραφικά σημεία, που ήταν πραγματικά. Όταν ο βασιλιάς μιλά για τον αδιάβατο Στρυμόνα, αναφέρεται στον Στρυμόνα των Σερρών, όταν μιλά για την γη των Περραιβών, μιλά για την Βόρεια Θεσσαλία την περιοχή γύρω και νότια του Σαρανταπόρου, ενώ, όταν μιλά για την Παιονία, μιλά για την περιοχή που βρίσκεται μέσα στα Σκόπια πάνω από το Μοναστήρι.
Επιπλέον, όταν μιλά για τα όρη της Δωδώνης εντάσσοντας, μέσα σε αυτά την περιοχή από τα Καμβούνια έως τα Χάσια και την περιοχή Λάμκου της Πίνδου, ουσιαστικώς, φωτογραφίζει την Μακεδονία και την Ήπειρο και μέρος της Θεσσαλίας. Αν αναζητήσουμε και τους λαούς που κατοίκησαν την Δυτ. Μακεδονία από το 3000-1200 π.Χ., θα δούμε ότι πράγματι η Δυτ. Μακεδονία ήταν η χύτρα που δημιούργησε την Ελλάδα, καθώς όλοι πέρασαν από αυτά τα χώματα, όπως Αχαιοί,Αρκάδες, Ίωνες, Αιολείς, Μακεδνοί, Δωριείς κ.α. (Φωτό 8 ) Τέλος, σε επιβεβαίωση ότι η Τυρρηνια ήταν συνέχεια του Πελασγικού κράτους, παραθέτουμε της απόψεις του Γερμανού γλωσσολόγου ΚΡΕTSCHMER,(Φωτό 9 ) που μιλά για τους Πελασγοτυρρηνούς, στηριζόμενος σε τοπωνύμια και λέξεις που έμειναν σε διάφορες περιοχές, από εκείνη την εποχή. Η έρευνα για την Τυρρηνία θα μας κρατήσει συντροφιά για μεγάλο διάστημα. Σήμερα, παραθέτουμε το πρώτο μέρος της εκπομπής, στην περιπλάνηση μας, στην προϊστορική εκείνη εποχή των Τυρρηνων
*Σιτοδεία= έλλειψη σιταριού ή γενικά, τροφής
Δείτε για περισσότερα το Α’ μέρος της εκπομπής του FLASH-TV