Η «Αγωνιστική Συνεργασία» για το τελευταίο Δ.Σ. του Σπάρτακου



spartakos_agonistiki_sinergasiaΤην Παρασκευή 3/2/2017 πραγματοποιήθηκε το Δ.Σ του Σπάρτακου για την κοπή της πίτας και ενημέρωση όσον αφορά τις εξελίξεις στον κλάδο. Μεταξύ άλλων τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, οι εξελίξεις με τον περιορισμό αξιοποίησης του λιγνίτη, τις απολύσεις προσωπικού κ.α.

Ήταν μια ακόμα συνεδρίαση του Δ.Σ όπου επιβεβαιώθηκε ο εργοδοτικός -κυβερνητικός ρόλος της πλειοψηφίας του Σπάρτακού, της ΓΕΝΟΠ και του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ της ΔΕΗ.

Αυτοί που έβαλαν φαρδιά – πλατιά την υπογραφή τους για την τριχοτόμηση της ΔΕΗ, τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την πώληση του ΑΔΜΗΕ και επικεντρώνουν την συζήτηση στα ποσοστά και τον τρόπο που θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, έχοντας πάντα σαν γνώμονα την κερδοφορία της εργοδοσίας.

Συμφώνησαν και συμφωνούν με το πλαίσιο της Ε.Ε που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις, για την απελευθέρωση του κλάδου. Αυτή η πολιτική που στήριξαν είχε σαν αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ο ενεργειακός σχεδιασμός να βασιστεί στις ανάγκες κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και είχε σαν αποτέλεσμα και τον περιορισμό της αξιοποίησης του λιγνίτη υπέρ των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου. Σήμερα υπερασπίζονται τον λιγνίτη, συμφωνώντας με την ιδιωτικοποίηση. π.χ χαρακτήρισαν καλοδεχούμενη την επένδυση των Κινέζων στην Μελίτη 2, εκφράζοντας επιφυλάξεις όπως για το μερίδιο της ΔΕΗ στην κοινοπραξία.

Για τις απολύσεις του προσωπικού, αφού άνοιξαν το δρόμο δίνοντας επιχειρήματα στην εργοδοσία (π.χ 80 χρόνος γιατρός στη ΔΕΗ), αφού διαπραγματευτήκαν το τίμημα (15000ευρώ) ξεχνούν την συμβολή τους για την διάλυση του ασφαλιστικού της ΔΕΗ, που έχουν εγκλωβίσει τους εργαζόμενους στη δουλειά λόγω των συντάξεων πείνας.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο την τακτική τους. Ανέφερε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει αυτοεγκλωβιστεί και δεν έχει συμμάχους. Όποιος περίμενε από αυτή την τοποθέτηση ένα είδος αυτοκριτικής για την συμβολή του στην καλλιέργεια του κοινωνικού αυτοματισμού (έκατσαν στα τραπέζι διαπραγματεύσεων ώστε να εξαιρεθούν από το νόμο λαιμητόμο του ασφαλιστικού την ώρα που ο αγώνας εργαζομένων ,αγροτών, αυτοαπασχολούμενων ήταν σε εξέλιξη, ανέλαβαν το ρόλο του γραφείου τύπου της ΔΕΗ Α.Ε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κ.α) έπεσε έξω. Σαν συμμάχους εννοούσε την εκάστοτε αντιπολίτευση που πάντα στήριζε , όπως ανέφερε, τα αιτήματα των εργαζομένων της ΔΕΗ, ενώ τώρα δεν το κάνει. Στην ουσία περιέγραψε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα με αυτή την πλειοψηφία, εντάσσεται στους σχεδιασμούς της εκάστοτε κυβερνητικής εναλλαγής.

Το πόσο ενδιαφέρονται για συμμάχους το απέδειξαν και με το γεγονός ότι δεν έβαλαν καν σε συζήτηση την πρόταση της Αγωνιστικής Συνεργασίας για ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών που είναι σε εξέλιξη. Το πόσο εργοδοτικοί είναι, επιβεβαίωσε με την τοποθέτηση του ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ της ΔΕΗ Α.Ε. Ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι η κοινωνική πολιτική που ασκείται με το κοινωνικό τιμολόγιο αλλά και τα μειωμένα τιμολόγια στις βιομηχανίες επιβαρύνουν τα κέρδη του εργοδότη και πρέπει να περάσουν στον κρατικό προϋπολογισμό (δηλαδή στα εργατικά -λαϊκά νοικοκυριά).

Την στιγμή που είναι σε εξέλιξη νέα αντεργατικά -αντιλαϊκά μέτρα με την δεύτερη αξιολόγηση (απελευθέρωση απολύσεων, νέος συνδικαλιστικός νόμος, μείωση μισθών, μείωση του αφορολόγητου ορίου κ.α) δεν έγινε καμία συζήτηση για ανάπτυξη αγώνων ενάντια σε αυτή την πολιτική.

Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Με αυτή την πλειοψηφία στο συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ θα οδηγούμαστε από ήττα σε ήττα. Η λογική ότι αν ο εργοδότης θα έχει κέρδη θα πέσει κανένα ψίχουλο και για εμάς αποδείχτηκε ότι είναι παραπλανητική. Μόνος δρόμος που έχει απομείνει για τους εργαζόμενους στον κλάδο είναι η ενότητα των εργαζομένων της ΔΕΗ Α.Ε, με την υπόλοιπη εργατική τάξη , με τα λαϊκά νοικοκυριά που πλήττονται από αυτή την πολιτική. Από κοινού να μετατρέψουμε την ενέργεια σε κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Μόνο έτσι θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο το σύνολο του λαού.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.