Η Αγωνιστική Συνεργασία του Σπάρτακου για την «εθελούσια με κίνητρα» στη ΔΕΗ



dei_monada-xionia

Η συζήτηση που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα για τις απολύσεις , που η εργοδοσία και η ΓΕΝΟΠ τις ονομάζει «εθελούσια με κίνητρα » είναι αποπροσανατολιστική σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε, που ορισμένα από τα αποτελέσματα της τα βιώσαμε και τις τελευταίες μέρες με τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Το δήθεν ενδιαφέρον που δείχνει η εργοδοσία και η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους που παραμένουν στην δουλειά αφού έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, η δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους εργαζόμενους που θα προκύψουν, είναι κοροϊδία.

Ο πραγματικός στόχος που θέλουν να εξυπηρετήσουν είναι η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας της ΔΕΗ Α.Ε μέσα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που επιβάλει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του κλάδου. Θέλουν να απαλλαγούν από εργαζόμενους που έχουν υψηλούς μισθούς στα πλαίσια μείωσης του μισθολογικού κόστους. Όποια κίνητρα και να δοθούν δεν θα αντισταθμίσουν παρά στο ελάχιστό τις τεράστιες απώλειες που είχαν οι εργαζόμενοι από τις περικοπές μισθών, συντάξεων και εφάπαξ. Το παραμύθι ότι το μέτρο έχει σαν στόχο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας δεν μπορεί να πείσει κανέναν, ιδίως στην περιοχή μας, όταν είναι σε εξέλιξη η συρρίκνωση της αξιοποίησης του λιγνίτη που έχει οδηγήσει ήδη στο χάσιμο εκατοντάδων θέσεων εργασίας στις εργολαβίες και θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες χαμένες θέσεις εργασίας. Κανένας νέος εργαζόμενος δεν πρέπει να πιστέψει ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσει το μισθό και τα δικαιώματα του. Η ανάγκη κερδοφορίας της ΔΕΗ Α.Ε θα οδηγήσει σε περεταίρω μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων.

Κανένας εργαζόμενος δεν επιλέγει να παραμείνει στην εργασία του σε προχωρημένη ηλικία στα ορυχεία και τους ΑΗΣ σε ανθυγιεινές συνθήκες. Αυτό που έχει «εγκλωβίσει» τους εργαζόμενους είναι η αντεργατική –αντιλαϊκή πολιτική, ο νόμος λαιμητόμος για την κοινωνική ασφάλιση, που έχει ρίξει τις συντάξεις στα τάρταρα που μαζί με την φοροεπιδρομή θα οδηγήσει τους συνταξιούχους στην εξαθλίωση.

Στην προσπάθεια η εργοδοσία να περάσει τα σχέδια της έχει για ακόμα μια φορά στο πλευρό της τον εργοδοτικό –κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΓΕΝΟΠ. Αφού έχουν βάλει την υπογραφή τους στην ιδιωτικοποίηση/απελευθέρωση,την τριχοτόμηση της ΔΕΗ, στις απαράδεκτες ΕΣΣΕ που νομιμοποίησαν τις μεγάλες μειώσεις μισθών, αφού έκατσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για να «εξαιρεθούν» από το νόμο Κατρούγκαλου την στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη ο αγώνας εργαζομένων, αγροτών ,αυτοαπασχολούμενων σπάζοντας το ενιαίο μέτωπο του αγώνα διευκολύνοντας την κυβέρνηση, τώρα έρχονται να διαπραγματευτούν το ύψος του τιμήματος της «εθελούσιας». Αξιοποιώντας και διαφημίζοντας μεμονωμένα παραδείγματα (όπως ο 80χρόνος γιατρός, στελέχη στο «ψυγείο») έδωσαν τροφή και επιχειρήματα για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου που πλέον δεν αφορά μόνο τους 200 εργαζόμενους όπως ήταν το αρχικό σχέδιο αλλά περισσότερους εργαζόμενους.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πάλευε και παλεύει για την μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης που οδήγησε στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας δίνεται η δυνατότητα για περιορισμό του εργάσιμου χρόνου με μισθούς και συντάξεις που μπορούν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες. Αυτό προϋποθέτει ο κλάδος της ενέργειας και όλοι οι κλάδοι της οικονομίας να λειτουργούν όχι με βάση το κέρδος αλλά με βάση τις σύγχρονες εργατικές- λαϊκές ανάγκες.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην παρασύρονται από τα δολώματα που τους ρίχνει η εργοδοσία και ο εργοδοτικός –κυβερνητικός συνδικαλισμός και να παλέψουμε για:
Προσλήψεις νέου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Κατάργηση του δουλεμπορίου. Δημιουργία 5ης φυλακής στα ορυχεία.
Κατάργηση όλων των αντεργατικών – αντιασφαλιστικων νόμων της περιόδου της κρίσης. Ανάκτηση των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις στο ύψος πριν την κρίση.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.