Θερίζει η γρίπη το τελευταίο εικοσαήμερο με πάνω από 150 περιστατικά σε ένα 24ωρο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, ενώ και στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, παρουσιάζεται η ίδια εικόνα.
Γιορτές με υψηλούς πυρετούς και νοσηλεία σε νοσοκομεία έκανε αρκετός κόσμος, αφού η εμφάνιση της γρίπης και της γαστρεντερίτιδας βρίσκονται σε πλήρη έξαρση.
Πρόκειται για μία εποχική γρίπη, όπως δήλωσε ο κ. Σταύρος Γιαννακίδης, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, στο KOZANILIFE.GR, η οποία έχει ιδιαίτερη έξαρση στη Β. Ελλάδα και μάλιστα χαρακτηρίστηκε “Βαλκανική γρίπη”, ενώ ακόμα βρίσκεται υπό διερεύνηση.
Η συγκεκριμένη γρίπη φαίνεται να επικρατεί περισσότερο στα Βαλκάνια, ενώ το στέλεχος που έχει απομονωθεί, αφορά το στέλεχος της γρίπης Η3Ν2, χωρίς αυτό να είναι επικίνδυνο.
Τα συμπτώματα της Βαλκανικής γρίπης, είναι όπως σε κάθε γρίπη, όμως με μια πιο επιθετική συμπεριφορά συμπτωμάτων, κυρίως αν βρουν χαμηλό ανοσοποιητικό, τα οποία δεν υποχωρούν και τόσο εύκολα, ενώ χωρίς την έγκαιρη αντιμετώπισή της μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία ή να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές.
Η συγκεκριμένη γρίπη έχει επώδυνα συμπτώματα, όπως μαρτυρούν και οι ίδιοι οι ασθενείς τα οποία φαίνεται να μην υποχωρούν εύκολα και να ταλαιπωρούν τον ασθενή ακόμα και 10 ημέρες, ενώ όπως επιβεβαιώνει ο κ. Γιαννακίδης, η επιμονή των συμπτωμάτων ή υποτροπή, είναι ένα χαρακτηριστικό του χαμηλού ανοσοποιητικού του ασθενή.
«Πρόκειται για μία αντιμετωπίσιμη γρίπη, χωρίς να υπάρχει κάποια ανησυχία, η οποία παρουσιάστηκε το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Υπάρχει έξαρση σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως στη Β. Ελλάδα, όπου όπως φαίνεται έχει ξεκινήσει από τα Βαλκάνια. Το αντιγριπικό εμβόλιο, καλύπτει το στέλεχος Η3Ν2 κατά 50-60%. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι κάνοντας ένα εμβόλιο, αυτό θα δράσει μετά από τρεις εβδομάδες.
Η επιδημία της γαστρεντερίτιδας που βρίσκεται σε έξαρση, μπορεί να σχετίζεται με τον ιό της συγκεκριμένης γρίπης και να επιδρά στο πεπτικό σύστημα. Όταν η άμυνα του οργανισμού είναι χαμηλή, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον ιό της γρίπης και γι’ αυτό παρατηρείται σε κάποιες ομάδες ανθρώπων ή να επιμένει με υψηλό πυρετό ή να υποτροπιάζει. Αν από την 3η – 4η ημέρα, δεν υποχωρούν τα συμπτώματα της γρίπης στον ασθενή και δεν ληφθεί η κατάλληλη αγωγή, τότε μπορούν να δημιουργηθούν σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα, μυοκαρδίτιδα κλπ, με μία ιδιαίτερη ευαισθησία στις ευπαθείς ομάδες, άτομα με χρόνια προβλήματα.
Καλό θα είναι για την πρόληψη, να καθαρίζουμε καλά τον οικιακό μας χώρο, να κάνουμε σωστό αερισμό στο σπίτι, να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε κοινά οικιακά σκεύη με άλλα άτομα, ενώ επιτακτική ανάγκη είναι ο τακτικός καθαρισμός των χεριών μας.»
Α.Ζ. για το KOZANILIFE.GR