Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί μία πολύ σημαντική απόφαση για τον καπνιστή και είναι μία από τις βασικότερες αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό πρώην καπνιστών αυξάνουν το βάρος τους μετά τη διακοπή του καπνίσματος.
Γιατί όμως το άτομο που αποφασίζει να διακόψει το κάπνισμα παίρνει βάρος;
Είναι αλήθεια ότι το κάπνισμα σε ένα βαρύ καπνιστή αυξάνει το μεταβολισμό κατά 200 Θερμίδες την ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, όλοι όσοι έχουν προσπαθήσει να εγκαταλείψουν τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος γνωρίζουν ότι τον πρώτο καιρό η κατάσταση είναι τουλάχιστον άβολη. Ο πρώην καπνιστής νιώθει συχνά αμηχανία και νιώθει έντονα την ανάγκη να επαναλάβει την κίνηση του καπνίσματος.
Η κίνηση του καπνίσματος έχει πολλές ομοιότητες με την κίνηση της πρόσληψης τροφής. Έτσι, αντί το άτομο να επιλέξει να φέρει το τσιγάρο στα χείλη του, επιλέγει να προσλάβει τροφή. Ακόμα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρώην καπνιστής αντλούσε ευχαρίστηση από το κάπνισμα. Στερούμενος αυτή την ευχαρίστηση στρέφεται προς την ευχαρίστηση που μπορεί να του προσφέρει το φαγητό. Συνήθως επιλέγονται για τον παραπάνω λόγο τα λεγόμενα “comfort foods”. Τα “comfort foods” είναι τροφές έτοιμες που δεν χρειάζονται προετοιμασία και συμμετοχή στην παρασκευή τους και συνήθως είναι πλούσιες σε ζάχαρη και λίπος.
Για εκείνους που σκοπεύουν να σταματήσουν το κάπνισμα αλλά ανησυχούν για τον κίνδυνο αύξησης του βάρους τους… το κλειδί φαίνεται να βρίσκεται στην αντιμετώπιση του προβλήματος και από τις δύο πλευρές της εξίσωσης της ενεργειακής ισορροπίας.
Το σχέδιο των 5 σημείων:
1. Ενσωματώστε κάποιο είδος άσκησης στην καθημερινότητά σας και γυμναστείτε περισσότερο από δύο ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
2. Ενσωματώστε τρεις μικρές συνόδους των 25 λεπτών σε ασκήσεις ενδυνάμωσης για να μειώσετε τις φυσιολογικές ηλικιακές πτώσεις της μυϊκής μάζας και, συνεπώς, του μεταβολικού ρυθμού.
3. Κρατήστε ημερολόγιο τροφίμων για πέντε ημέρες πριν από τη διακοπή του καπνίσματος.
4. Κρατήστε ημερολόγιο τροφίμων αφού σταματήσετε το κάπνισμα. Συγκρίνετέ το με το ημερολόγιο δίαιτας σας όταν καπνίζατε και προσδιορίστε πότε τρώτε περισσότερο και ποια είδη τροφίμων καταναλώνετε.
5. Μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε τις δύσκολες στιγμές και έχετε σε ετοιμότητα φρούτα και πρόχειρα φαγητά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για να τα καταναλώνετε σε τέτοιες στιγμές.
Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης – Τμήμα Διαιτολογίας
Μαρία Γαλογαύρου – Διαιτολόγος
Μαρία Τραπεζανλίδου – Εκπαιδευόμενη