Μία ιδέα 5 νέων αρχαιολόγων το 2012, οι οποίοι εργάζονταν σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Δυτική Μακεδονία, δημιούργησε έναν «πολιτιστικό κρατήρα» που μετατράπηκε λίγα χρόνια αργότερα, σε μία δυναμική κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση (ΚΟΙΝ. Σ. ΕΠ).
Η γνωριμία των αρχαιολόγων και η ιδέα που είχαν για μία «κοινωνική σύμπραξη» που θα τους δώσει την δυνατότητα να εργαστούν ουσιαστικά, τους οδήγησε στην δημιουργία μίας επιχείρησης, πολύ διαφορετικής από αυτές που λειτουργούσαν στην περιοχή.
Η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ) που ονομάστηκε «κρατήρας», λειτουργεί εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο στην Δυτική Μακεδονία και όπως τόνισε στην ΕΡΤ Κοζάνης, ο αρχαιολόγος της εταιρείας Γιάννης Πετσάλνικος, «βρίσκεται σε καλό δρόμο και αρχίζει ήδη να αναπτύσσεται, με τις πρώτες δραστηριότητες που έχει αναλάβει».
Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων στην Δυτική Μακεδονία, όπως και οι ξεναγήσεις και περιηγήσεις στην περιφέρεια, καθώς και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε σχολικές ομάδες αλλά και οικογένειες, αποτελεί αντικείμενο απασχόλησης των μελών του «Κρατήρα», οι οποίοι με πολύ διάθεση και μεράκι, σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα της επιχείρησης τους.
«Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε για την κοινωνική οικονομία θα λύσει σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία και να αποκτήσουν ουσιαστική υπόσταση οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Πετσάλνικος, υπογραμμίζοντας ότι «για την επιτυχία μίας τέτοιας επιχείρησης, δεν χρειάζονται ιδιαίτερα κεφάλαια, παρά μόνο μία καλή ιδέα, μία καλή ομάδα και πολύ διάθεση για δουλειά».
Τα μέλη του «Κρατήρα» πάντως, αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην συνεργασία που θα μπορούν να έχουν μέσα από το νέο νομοθετικό πλαίσιο με την τοπική αυτοδιοίκηση και αναφέρουν ότι κατά τις δράσεις που υλοποιούν ήδη, συνεργάζονται ως αρχαιολόγοι και με άλλους επιστήμονες και επαγγελματίες, όπως ξεναγούς, μουσειολόγους και όποιους ακόμη χρειάζονται , για το αντικείμενο που έχουν αναλάβει.
ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Αντώνης Μαυρίδης