Σήμερα, Πέμπτη 21 Απριλίου, το πρόγραμμα του 7ου Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης ξεκινά στις 11.00π.μ. στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας με αφηγήσεις με αφετηρία παραμύθια που ανθολόγησε ο Γιώργος Ιωάννου από τον Στέλιο Πελασγό και την Ελένη Δημοπούλου.
Στις 5.00μ.μ., στην Αίθουσα Τέχνης ο Στέλιος Πελσγός διδάσκει την τέχνη της αφήγησης στους σπουδαστές του Θεατρικού εργαστηρίου των ενηλίκων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.
Στις 7.00μ.μ. στο Μικρό Θέατρο(Οχληρών) φωτογράφοι της πόλης θα παρουσιάσουν φωτογραφίες τους και θα αφηγηθούν ιστορίες που είναι συνδεδεμένες με αυτές σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Βρεττάκο και το Φωτογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Κοζάνης «Φωτοδίοδος».
Η ομάδα «Θεατροδρόμιο» παρουσιάζει ένα θεατρικό αναλόγιο που τιμά ένα από τα λίγα ελληνικά βιβλία που κατάφερε να διατηρήσει τον προσωπικό τόνο της αναπόλησης. «Η γιαγιά μου η Ρούσα», στις 9.00 στην Αίθουσα Τέχνης.
ΠΕΜΠΤΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
«Γεννώντας εικόνες στον λόγο και το χαρτί»
Σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας
Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας – Ώρα: 11.00π.μ.
Επιμέλεια: Στέλιος Πελασγός, Ελένη Δημοπούλου
Αφήγηση και απαγγελία με αφετηρία παραμύθια που ανθολόγησε ο Γιώργος Ιωάννου, στους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας στους χώρους της σχολής. Μια προσπάθεια εξερεύνησης των αυτόματων εικόνων που αναδύονται όταν οι χυμοί των λαϊκών ελληνικών παραμυθιών διεισδύσουν στο υποσυνείδητο νέων Ελλήνων εικαστικών. Σε μια λευκή οθόνη και με τη χρήση της ζωντανής κάμερας προβάλλεται η διαδρομή που ακολουθούν οι καλλιτέχνες, καθώς αποτυπώνουν εικαστικά την αφήγηση που ακούν.
Σεμινάριο Αφήγησης
Απευθύνεται στους σπουδαστές του Θεατρικού εργαστηρίου των ενηλίκων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης του 2ου και του 3ου κύκλου στο Τμήμα Ενηλίκων. Διδάσκει ο Στέλιος Πελασγός
Αίθουσα Τέχνης – Ώρα: 5.00-7.00μ.μ.- Με ελεύθερη είσοδο
Ένα κλειστό σεμινάριο που θα βοηθήσει όλους μας να καταλάβουμε τις σχέσεις προφορικής αφήγησης και θεάτρου, μιας μάνας με το παιδί της. Το παιδί της το Θέατρο μεγάλωσε τόσο που άρχισε να θυμάται την μάνα του με νοσταλγία και να επιστρέφει στην αγκαλιά της για να πάρει δύναμη, αθωότητα, απλότητα και έμπνευση. Κι η μάνα η Προφορική Αφήγηση βλέπει πως κινδυνεύει από τις αράχνες των μουσείων και το βαλσάμωμα του φολκλόρ, χρειάζεται το παιδί της για να καταλάβει τον σύγχρονο κόσμο, τους τρόπους και τις όψεις του, να μπορέσει να προσφέρει στο σημερινό κοινό την αίσθηση της ρίζας και της ταυτότητας, να το βοηθήσει να ξεχωρίσει το ασήμαντο από το ουσιώδες, το ιερό από το ευτελές και να αφήσει στο δέρμα του την ανατριχίλα της υπόκωφης φωνής του Μύθου.
«Μια φωτογραφία-μια ιστορία»: η ιστορία μιας φωτογραφίας
Σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Βρεττάκο και το Φωτογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Κοζάνης «Φωτοδίοδος»
Μικρό Θέατρο (Οχληρών) – Ώρα: 7.00μ.μ.- Με ελεύθερη είσοδο
Η φωτογραφία δεν μπορεί να αφηγηθεί μπορεί μόνο να περιγράψει μια κατάσταση. Με αφορμή το φεστιβάλ αφήγησης φωτογράφοι της πόλης θα παρουσιάσουν φωτογραφίες τους και θα αφηγηθούν ιστορίες που είναι συνδεδεμένες με αυτές. Θα συνδυαστεί δηλαδή η στατική εικόνα με τον ζωντανό λόγο. Θα επιχειρηθεί ένα τολμηρό πείραμα με το ψέμα της εικόνας και την αλήθεια του λόγου.
«Η γιαγιά μου η Ρούσα»,από το Θεατροδρόμιο
Με την ευγενή παραχώρηση της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου
Αίθουσα Τέχνης – Ώρα: 9.00μ.μ.- Με ελεύθερη είσοδο
Σκηνοθεσία: Νικολέτα Σιώμου- Εύη Παπαμάρκου
Σκηνικά-Κοστούμια: Εύη Παπαμάρκου-Νικολέτα Σιώμου
Φωτισμοί: Σάκης Παπαδόπουλος
Μουσική Επιμέλεια: Νικολέτα Σιώμου-Εύη Παπαμάρκου
Παίζουν οι : Λόλα Γάτα, Κώστας Ιωαννίδης, Κώστας Καρανάτσιος, Βούλα Κιομπέλη, Σούλα Γεωργάκα, Τίμος Πεγιάδης
Ένα θεατρικό αναλόγιο που τιμά ένα από τα λίγα ελληνικά βιβλία που κατάφερε να διατηρήσει τον προσωπικό τόνο της αναπόλησης. Αναπολεί ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου την παλιά Κοζάνη και καταφέρνει έναν άθλο. Οι γραπτές λέξεις να ακούγονται μέσα στο κεφάλι μας. Να φτιάχνουν καθαρότατες νοητικές εικόνες που μπερδεύονται με τις προσωπικές μας αναμνήσεις έτσι που να νομίζουμε ότι η γιαγιά η Ρούσα είναι δικιά μας γιαγιά και η παλιά Κοζάνη η μαγική πατρίδα των παιδικών μας χρόνων. Το αφήγημα αυτό ασφυκτιά μέσα στις τυπωμένες σελίδες και η ομάδα του Θεατροδρόμιου ζωντανεύει τις σελίδες και ανοίγει ένα παράθυρο να πετάξει το πουλί που εγκλωβίστηκε στο σπίτι.