– Το σύμβολο φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ανακηρύχθηκε ο Κρόκος Κοζάνης
– “ΟΙ ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ 2016 ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΡΟΚΟΣ”
– ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΡΟΚΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΙΣ “ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ”
Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε το πρώτο σημείο λιανικής πώλησης Κρόκου Κοζάνης, στο Μιλάνο της Ιταλίας την Πέμπτη 24 Μαρτίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του KOZANILIFE.GR. Ο Ιταλικός τύπος, κάνει αναφορές και τιμά τον Ελληνικό Κρόκο Κοζάνης μιλώντας για τον χρυσό της περιοχής μας και τον ισχυρό δεσμό που δένει ούτως ή άλλως τις δύο χώρες, ανακηρύσσοντας τον Κρόκο Κοζάνης το “Σύμβολο Φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας”.
“Είναι το πιο σημαντικό συνέδριο της υψηλής κουζίνας της Ιταλίας, αυτός είναι ο λόγος που ο Kρόκος Κοζάνης επέλεξε αυτή τη βιτρίνα να γίνει γνωστός από τους τους σεφ και τους λάτρεις. Το Ελληνικό σαφράν είναι ένα προϊόν της Ελληνικής Αριστείας, η οποία αφηγείται την ιστορία και τις παραδόσεις του ελληνικού λαού και την επιθυμία τους για την αναγέννηση. Είμαστε σίγουροι ότι οι Ιταλοί σεφ θα εκτιμήσουν και αξιοποιήσουν, με την δημιουργία πιάτων ad hoc που θα είναι το σύμβολο της φιλίας ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα”.
Στην έκθεση στο Μιλάνο στις 6-8 Μαρτίου, ο Κρόκος Κοζάνης κλέβει την “παράσταση”, όπου ανάμεσα σε 100 σεφ από όλο τον κόσμο, βρίσκεται πρωταγωνιστής στη σκηνή των γευστικών ταυτοτήτων.
Οι σεφ καλούνται να “διαλογιστούν” το θέμα : “Η δύναμη της Ελευθερίας”
“Μια μεγάλη ευκαιρία δικτύωσης, αλλά και για σκέψη και ανάλυση 360ο μοιρών, στις αξίες της δημιουργικότητας και της συνύπαρξης”.
Η περιοχή της Κοζάνης, είναι σίγουρο πώς πρέπει να είναι περήφανη για αυτή την ανάδειξη της “Μωβ Ferrari” που τρέχει με χίλια στη γειτονική μας Ιταλία, χάρη στην εξαιρετική δουλειά της “Ελληνικής Αριστεία” και τον κ. Γ. Μπαγιάκα.
Ας κάνουμε και στην Ελλάδα το ίδιο… Ο Κρόκος Κοζάνης, είναι ένας διατροφικός θησαυρός, με πολλά οφέλη για την υγεία μας!
Δείτε τι γράφτηκε σε Ιταλικό site γατσρονομικού χαρακτήρα https://bfdivertirsiaifornelli.wordpress.com
ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΡΟΚΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΙΣ “ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ”
Ένας Κρόκος Κόκκινος, αρωματικός, πιστοποιημένος βιολογικά και παρηγμένος στην Ελλάδα στην περιοχή της Κοζάνης. Ο Ελληνικός Κρόκος που είναι ανάμεσα στους καλύτερους σε ποιότητα στον κόσμο, θέλει να συναντήσει τους Ιταλούς μάγειρες και gourmands. Κατά την διάρκεια των “Γευστικών Ταυτοτήτων” οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν διάφορα πιάτα με Κρόκο Κοζάνης καθώς και να τον δοκιμάσουν σε τσάϊ. Ο Κρόκος Κοζάνης, ο χρυσός της ελληνικής γης, αναφέρεται ανάμεσα στα πιο αγαπημένα και πολύτιμα είδη των αρχαίων πολιτισμών για το άρωμά του, το χρώμα του, τις ιατρικές και τις αφροδισιακές του ιδιότητες. Η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε ως καλλυντικό ομορφιάς, οι αρχαίοι Φοίνικες τον προσέφεραν στην Θεά Αστάρτη, ο Όμηρος το αναφέρει στα κείμενά του και αναφορές του βρίσκουμε ακόμη και στην Παλιά Διαθήκη.
Που συλλέγεται: Ο Ελληνικός Κρόκος συλλέγεται αποκλειστικά και μόνο στην περιοχή της Κοζάνης ήδη από τον 17 αιώνα. Όλα αυτά τα χρόνια συσσωρεύθηκε μια μεγάλη αποθήκη εμπειρίας στην συλλογή και διατήρηση του προϊόντος. Σήμερα η παραγωγή καλύπτει περίπου 300 στρέμματα, 100 εκ των οποίων αφορούν στην βιολογική του καλλιέργεια.
Ο Συνεταιρισμός
Το 1966 οι παραγωγοί Κρόκου της περιοχής δημιούργησαν των Συνεταιρισμό Παραγωγών Κρόκου. Σήμερα περιλαμβάνει 1000 παραγωγούς και είχε την αποκλειστική δικαιοδοσία για την συλλογή, συσκευασία και διανομή του προϊόντος. Οι παραγωγοί παραθέτουν όλη τους την παραγωγή αποκλειστικά στον Συνεταιρισμό ο οποίος αξιολογεί την ποιότητά του. Οι ποσότητες που δεν πληρούν τα standards καταστρέφονται έτσι ώστε ότι κυκλοφορεί στην αγορά με την επωνυμία “Κρόκος Κοζάνης” να είναι ο καλύτερος και ο αγνότερος.
Η Ελληνική μέθοδος
ΟΙ κάτοικοι της περιοχής φυτεύουν βολβούς κάθε καλοκαίρι. Η συλλογή γίνεται ανάμεσα στην 2η εβδομάδα του Οκτωβρίου και την 1η εβδομάδα του Νοεμβρίου νωρίς το ξημέρωμα πριν το φως του ήλιου κάνει τα λουλούδια του ν’ ανοίξουν. Όλη η εργασία γίνεται με το χέρι. Στο ίδιο πρωινό γίνεται και ο διαχωρισμός των στημόνων και των πετάλων πα΄ντα με το χέρι! Στην συνέχεια και σε διάστημα δύο ωρών ο Κρόκος πρέπει να στεγνώσει ώστε να διατηρήσει την ποιότητα και τη γεύσης του. Χρειάζονται περίπου 50.000 στήμονες για τα 100 γραμμάρια προϊόντος.
Η ετήσια παραγωγή
Η ετήσια παραγωγή των τελευταίων ετών, τουλάχιστον ανέρχεται στα 6.000 – 6.500 κιλά εκ των οποίων το 40% είναι βιολογικής καλλιέργειας.
Eπιμέλεια ρεπορταζ A.Z. για το KOZANILIFE.GR
Μετάφραση : Κυριάκος Παπαδόπουλος
Ανώνυμος
- Edit
sopa re ton kroko…
Ανώνυμος
- Edit
ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ!