Γιάννης Μπάτας: Ο 19χρονος που έχει στήσει 5 start-up, έχει δουλέψει στο Ντουμπάι και φτιάχνει το ελληνικό «Facebook»



giannnis-bus4

Είναι μόλις 19 ετών, πρωτοετής φοιτητής στο Tμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και η καριέρα του ήδη τρέχει… με χίλια!

O Γιάννης Μπάτας έχει στήσει πέντε start-up, έχει δουλέψει με μεγάλο μισθό στο Ντουμπάι, έχει βραβευθεί σε πολλούς διαγωνισμούς καινοτομίας και είναι δικτυωμένος με δεκάδες ταλαντούχους νέους από όλο τον κόσμο, με τους οποίους συνεργάζεται για την υλοποίηση πολύ φιλόδοξων projects.

Τι ήταν αυτό που τον ενέπνευσε και του άνοιξε τον δρόμο για την επιτυχία; Η συμμετοχή του, στη Β’ Λυκείου, στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση».

«Ενθουσιάστηκα όταν ο καθηγητής του σχολείου μας, Γιώργος Παπαχρήστου, μας πρότεινε να πάρουμε μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Εικονική Επιχείρηση”, του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», λέει ο Γιάννης Μπάτας. «Από 10 χρονών είχα πειραματιστεί με την επιχειρηματικότητα -εκδίδοντας περιοδικά που τα πουλούσα σε συγγενείς και φίλους- και κατάλαβα ότι αυτό το πρόγραμμα ήταν μεγάλη ευκαιρία για μένα. Να μάθω στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς πώς να στήνω μια επιχείρηση αλλά και να διεκδικήσω -μαζί με τους συμμαθητές μου- πανελλαδικές και πανευρωπαϊκές διακρίσεις στους διαγωνισμούς που διοργανώνει ο παγκόσμιος εκπαιδευτικός οργανισμός», τονίζει ο Γιάννης και συνεχίζει: «Παιδευτήκαμε για καιρό να βρούμε ένα καινοτόμο προϊόν για την επιχείρησή μας.

«Η ιδέα του “My Pharmacy” μου ήρθε στο παρά πέντε της συμμετοχής μας στην εμπορική έκθεση όπου θα παρουσίαζαν όλα τα σχολεία τα προϊόντα τους. Η ομάδα την αγκάλιασε με ενθουσιασμό και την υλοποιήσαμε σε χρόνο-ρεκόρ».

Το «My Pharmacy» είναι μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα όπου καταγράφονται τα φάρμακα του οικιακού φαρμακείου και υπενθυμίζει στον χρήστη πότε λήγουν, έτσι ώστε αν δε τα χρειάζεται πια, να τα δωρίζει στα κοινωνικά φαρμακεία της χώρας. Η μαθητική επιχείρηση κέρδισε την πρώτη θέση στην Εμπορική Έκθεση του 2013 και ενθουσίασε και πανευρωπαϊκά, όπου κατέκτησε το Social Responsible Business Award.

Αυτό ήταν το καθοριστικό ξεκίνημα για την «εκτόξευση» του Γιάννη στο «σύμπαν» των start-up, των διεθνών διασυνδέσεων και των προσφορών για δουλειά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με τη διάκρισή του και σε άλλους εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς καινοτομίας και τη συνεργασία του «My Pharmacy» με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα, οι πόρτες της δημιουργίας και της επιτυχίας άνοιξαν διάπλατα για το Γιάννη. Παρατηρούσε τα προβλήματα της καθημερινής ζωής και οι ιδέες στο μυαλό του άρχισαν να πέφτουν «σαν βροχή». Κι αφού είχε μάθει από την «Εικονική Επιχείρηση» τον τρόπο που στήνεται το business plan, μπορούσε πια να τις υλοποιεί εύκολα.

Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο –στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού διαγωνισμού StartupBus Europe- ίδρυσε την «Tripsleep», μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, που με τη βοήθεια GPS, ειδοποιεί τον επιβάτη Μέσων Μαζικής Μεταφοράς όταν κοντεύει να φτάσει στον προορισμό του, έτσι ώστε να μπορεί να κοιμηθεί χωρίς να φοβάται ότι μπορεί να χάσει τη στάση στην οποία θέλει να κατέβει. Μέσα σε 3 μήνες, η εφαρμογή είχε 3.000 downloads.

– Μέχρι πρόσφατα δούλευε μαζί με 4 άλλους ταλαντούχους νέους για την ανάπτυξη ενός φιλόδοξου δικτύου Social Media, τύπου Facebook, του «Vound», και με την ίδια ομάδα ξεκίνησε το «Instashop», μία εφαρμογή παραγγελιών στο σούπερ-μάρκετ και παράδοση στο σπίτι σε 20 λεπτά. Η εφαρμογή πήρε χρηματοδότηση 250,000 ευρώ και λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία στο Dubai, όπου δούλεψε ο Γιάννης για ένα διάστημα με πολύ καλό μισθό. Όμως επέστρεψε στην Ελλάδα για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. «Πρώτα οι σπουδές στην Ελλάδα και μετά η δουλειά στο εξωτερικό», λέει ο Γιάννης. Το www.instahop.ae είναι σε διαδικασία ανάπτυξης και στην παγκόσμια αγορά.

-Αφού γύρισε στην Ελλάδα, το Σεπτέμβριο του 2015 σκέφτηκε να ιδρύσει μια καινοτόμα διαδικτυακή υπηρεσία ανεύρεσης χαμένων κατοικίδιων, που θα βάζει τάξη στο χάος των αγγελιών που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.  Ήρθε σε επαφή με πολύ αξιόλογα άτομα που είχε γνωρίσει από τις έως τότε δραστηριότητές του και έστησε το «Tailwise» το οποίο  κατέκτησε το δεύτερο βραβείο στο φοιτητικό διαγωνισμό καινοτομίας «Καινοτομώ-Τολμώ-Επιχειρώ». Μέσω της πλατφόρμας www.tailwise.com  οι χρήστες θα μπορούν να καταχωρούν τη δική τους αγγελία «χάθηκε», «βρέθηκε» ή «χαρίζεται» με τα στοιχεία του κατοικίδιου τους και τα προσωπικά τους στοιχεία επικοινωνίας.  Έτσι, όποιος βρει το κατοικίδιο τους μέσω της ιστοσελίδας θα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του.

Στα 19 του χρόνια, o Γιάννης Μπάτας έχει ήδη φοβερές εμπειρίες,  παγκόσμιες γνωριμίες και σημαντικά κέρδη, μέσω διαφημίσεων, από τις start-up του. Ποιο είναι το κλειδί της επιτυχίας του; «Η καλή επικοινωνία και συνεργασία με άλλους ανθρώπους που έχουν όρεξη για δουλειά και θέληση να πετύχουν. Οι μονάδες ονειρεύονται αλλά δεν υλοποιούν τίποτα. Οι δυνατές ομάδες πετυχαίνουν τα πάντα».

Πηγή: iefimerida.gr

2 σχόλια στο άρθρο “Γιάννης Μπάτας: Ο 19χρονος που έχει στήσει 5 start-up, έχει δουλέψει στο Ντουμπάι και φτιάχνει το ελληνικό «Facebook»

  1. ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΥ

    - Edit

    Απαντήστε

    Μπράβο του!! κ τιμή μας κ καμάρι μας που έχουμε τέτοια παιδιά σ’ αυτή την χώρα. ..αν και δεν το βλέπω να τ ‘αξιοποιεί αυτή η χώρα. . .

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.