Τρεις πρωταγωνιστές του εθελοντικού κινήματος των πολιτών που με νύχια και δόντια υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα των προσφύγων στη ζωή, συγκινώντας τους πάντες με όσα έκαναν, προτείνουν για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης κορυφαίοι παράγοντες της επιστημονικής ζωής της Ελλάδας και της κοινωνίας.
Συγκεκριμένα τις υποψηφιότητες προτείνουν ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός, ο Γεώργιος Πετράκος Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και μέλος του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο καθηγητής και Κοσμήτορας του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Χριστόδουλος Γιαλουρίδης και τέλος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.
Την πληροφορία, επιβεβαίωσε εμμέσως και ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος έκανε λόγο για «τουλάχιστον δύο ελληνικές προτάσεις» για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης σε συνέντευξή του στο Mega και προανήγγειλε ότι σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα θα γίνουν περαιτέρω ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε επιστολή τους η οποία θα αποσταλεί τις επόμενες ώρες στην Επιτροπή του βραβείου Νόμπελ, κορυφαίοι εκπρόσωποι των επιστημών θα προτείνουν δύο Έλληνες εθελοντές: Την 85χρονη γιαγιά της Συκαμνιάς Αιμιλία Καμβύση και τον 40χρονο ψαρά Στρατή Βαλιαμό. Στο πρόσωπο τους ζητείται να τιμηθούν όλοι οι Έλληνες εθελοντές κάτοικοι του Αιγαίου.
Επίσης θα προτείνουν και την εθελόντρια, ακτιβίστρια και γνωστή ηθοποιό Σούζαν Σάραντον που ταξίδεψε και έδρασε στη Λέσβο ανακουφίζοντας με τη δράση της τη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών.
Όπως έγινε γνωστό, το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το μεγάλο βραβείο θα δοθεί για την ενίσχυση δομών υγείας στα νησιά του Αιγαίου ενώ το σύνολο των αναμνηστικών διπλωμάτων που θα το συνοδεύουν θα εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ποιοι προτείνονται
1. Η Αιμιλία Καμβύση είναι 85 χρονών. Παιδί Μικρασιατών προσφύγων από το Μοσχονήσι έζησε όλη της τη ζωή στο ψαροχώρι της Σκάλας Συκαμνιάς. Μαζί με άλλες δυο φίλες της την 89χρονη Ευστρατία Μαυραπίδου και την 85χρονη Μαρίτσα Μαυραπίδου έγιναν σύμβολα των εθελοντών κατοίκων της Λέσβου όταν ο φωτογραφικό φακός «τις συνέλαβε» να περιποιούνται ένα βρέφος παιδί μιας γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία που μόλις είχε αποβιβασθεί στην ακτή. Όταν τον περασμένο Νοέμβριο επισκέφθηκε τη Συκαμνιά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και τη συνάντησε για να την συγχαρεί για ότι έκανε αυτή με τις άλλες δυο φίλες της, απάντησε στον Πρόεδρο «Γιατί μου λές μπράβο γιέ μου; Τι έκανα;». Το ίδιο επιμένει να λέει οπότε τη ρωτάνε γιατί βοηθάει τους πρόσφυγες. «Καλά παιδιά είναι λέει. Μερικές φορές κουρασμένα από το ταξίδι με βοηθάνε να κουβαλήσουμε τα ξύλα για τη σόμπα μου».
2. Ο Στρατής Βαλιαμός είναι 40 χρονών, ψαράς στη Σκάλα Συκαμνιάς. Χρόνια τώρα με τη βάρκα του σώζει κόσμο που κινδυνεύει. Αρνείται να μιλήσει για όσα έχει κάνει, αρνείται να φωτογραφηθεί, λέει μόνο πως έτσι έπρεπε να κάνει και έτσι έκανε.
3. Η γνωστή ηθοποιός του Χόλυγουντ και ακτιβίστρια Σούζαν Σάραντον με δάκρυα στα μάτια επί μέρες τον περασμένο Δεκέμβριο προϋπαντούσε στις ακτές νότια της πόλης της Μυτιλήνης εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έφταναν στο νησί.
Πηγή: star.gr
Ανώνυμος
- Edit
stimeni fotografia!!!!!!!!!
Ανώνυμος
- Edit
Γιατι το λεσ αυτο?? χαχαχχχα