Ελληνικές γούνες από την Καστοριά και τη Σιάτιστα στο… Ντουμπάι



gounes1Οταν κάποιος επισκέπτεται το Ντουμπάι, δεν μπορεί να φανταστεί ότι το πρώτο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν στο Εμιράτο είναι η… γούνα. Οι δεξιοτέχνες από την Καστοριά και τη Σιάτιστα, που έχουν κατορθώσει να γίνει η Δυτική Μακεδονία το μοναδικό παραγωγικό κέντρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ακολουθώντας την παράδοση των περασμένων γενεών, πρωτοστατούν στις εξαγωγές, άμεσες (83%) ή έμμεσες (16%), που φθάνουν το 99% της συνολικής παραγωγής. «Το αντίπαλον δέος στον τομέα της γουνοποιίας είναι η Κίνα, όπου η ελληνική γούνα είναι το 7ο εξαγώγιμο προϊόν» σημειώνει ο δρ Νίκος Παναγιώτου, επιστημονικός συνεργάτης του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών, «δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο παράδειγμα ευρωπαϊκού κλάδου, που να ανταγωνίζεται τις κινεζικές επιχειρήσεις και μάλιστα εξάγοντας στην ίδια την Κίνα».

Ουσιαστικά, η γούνα «ακολουθεί» νοητά τους Ρώσους και τους υπόλοιπους λαούς της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, για τους οποίους η γούνα δεν είναι «λούσο» αλλά ανάγκη, με αποτέλεσμα οι γυναίκες της μεσαίας τάξης να ανανεώνουν τουλάχιστον ανά 5ετία την γκαρνταρόμπα τους. «Πυξίδα μας αρχικά ήταν η 5άδα των ταξιδιωτικών προορισμών των Ρώσων: Αίγυπτος, Ταϊλάνδη, Κίνα, Κωνσταντινούπολη και Ντουμπάι, όπου συνδύαζαν αναψυχή με ψώνια» εξηγεί στην «Κ» κ. Λουκάς Κρανιάς, που εξάγει εδώ και 20 χρόνια, «η Ελλάδα ως προορισμός διακοπών ήταν μεταξύ 25ης και 30ής θέσης». Την ιστοσελίδα της εταιρείας, μεταφρασμένη σε εννέα γλώσσες, επισκέπτονται τακτικά εκτός των άλλων Κορεάτες και Καζάκοι, ενώ αρκετοί τολμούν αγορές μέσω του e-shop. «Παρά το ότι η αισθητική έχει παγκοσμιοποιηθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφοροποιήσεις: οι Κινέζες ζητούν έντονα χρώματα, φούξια, κόκκινο, κίτρινο, οι Ρωσίδες αναζητούν κομψά κομμάτια».

Μέχρι και την κρίση στη Ρωσία, η πορεία των εξαγωγών ήταν εντυπωσιακή. «Οι ετήσιες άμεσες εξαγωγές το διάστημα 2011-14 κινήθηκαν μεταξύ 270 έως 310 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τις πωλήσεις σε τουρίστες κυμαίνονταν 320-350 εκατ. ευρώ» σημειώνει ο δρ Παναγιώτου, «ενώ σε άλλα 100 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι εξαγωγές των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων». Οι παραπάνω αποδόσεις έφεραν τον νομό Καστοριάς στην 7η θέση σε εξαγωγές πανελληνίως. «Ωστόσο, το 2015 κλείνει με σημαντική πτώση λόγω του εμπάργκο στη Ρωσία και τις επιπτώσεις στην οικονομία της» σχολιάζει ο κ. Ναούμ Μαρκόπουλος, επαγγελματίας του κλάδου και γεν. γραμματέας του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου. «Ο κλάδος μας ως κατεξοχήν εξαγωγικός, αφουγκράζεται πρώτος τους κλυδωνισμούς από κάθε τύπου οικονομική κρίση, όπως συνέβη το 1987 με τη χρηματιστηριακή κρίση, το 1998 με την υποτίμηση στο ρούβλι αλλά και το 2008 με την παγκόσμια οικονομική κρίση».

kathimerini.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.