Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας για το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας



pame_logoΠραγματοποιήθηκε το 26ο Εκλογοαπαολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας (ΕΚΠ), την Πέμπτη και την Παρασκευή, 19 και 20 Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Το συνέδριο θα έπρεπε να είναι μία σημαντική στιγμή, ένας σταθμός για όλα τα σωματεία-μέλη του ΕΚ. Θα έπρεπε η συζήτηση, οι αποφάσεις, οι αρχαιρεσίες να αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος όλων των εργατών της περιοχής. Θα έπρεπε, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, να διεξάγεται διάλογος, ιδεολογική, πολιτική αντιπαράθεση για το πρόγραμμα δράσης και για το πλαίσιο πάλης που θα υποστηρίζει τη δράση. Θα έπρεπε να γίνει σε βάθος συζήτηση για την αποτίμηση της δράσης του Εργατικού Κέντρου, για την συμβολή του στην υπεράσπιση των εργατών, σε μια περίοδο που η εργατική τάξη δέχεται άγρια χτυπήματα από τους εργοδότες, τις κυβερνήσεις, τους διακρατικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Τι έγινε από όλα αυτά στο Συνέδριο; Απολύτως τίποτα.

Όμως το 26ο Συνέδριο δεν πρέπει να πέσει στη λησμονιά. Οι εργάτες της περιοχής πρέπει να το θυμούνται για κάτι. Ήταν το συνέδριο της νοθείας και του απόλυτου εκφυλισμού. Το συνέδριο, όπου τα πάντα επισκιάστηκαν από τη σαπίλα του εργοδοτικού συνδικαλισμού, ιδιαίτερα του ΠΑΣΚίτικου συνδικαλισμού. Το συνέδριο των εργατοκάπηλων, αυτών που κάθε μέρα συκοφαντούν την έννοια του συνδικαλισμού.

Ήταν το δεύτερο έκτακτο συνέδριο μέσα σε 1,5 χρόνο. Το προηγούμενο πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2014. Ο πρόεδρος του ΕΚΠ Τσιλφίδης αιτιολόγησε την ανάγκη διεξαγωγής του συνεδρίου με το αμίμητο επιχείρημα της ενίσχυσης της εκπροσώπησης του ιδιωτικού τομέα, ενόψει της κατασκευής της μονάδας V. Ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος μπορεί εύκολα να φανεί από τα στοιχεία που παρατίθενται και παίρνοντας υπόψη ότι τον ερχόμενο Μάρτιο πρόκειται να πραγματοποιηθεί το συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Στο συνέδριο νομιμοποιήθηκαν 141 αντιπρόσωποι έναντι 119 στο προηγούμενο (το μέτρο για την εκλογή αντιπροσώπου είναι 50). Στα 23 σωματεία ψήφισαν 8.096 έναντι 7.234 στο προηγούμενο. Η συμμετοχή εκτοξεύθηκε, το ΕΚΠ πιθανό να είναι το μόνο σε αυτή την περίοδο που παρουσιάζει αύξηση, τέτοιας μάλιστα τάξης. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι εργάτες συσπειρώνονται στα σωματεία τους, συμμετέχουν στις διαδικασίες. Θα σκόνταφτε όμως στην πραγματικότητα που βοά ότι το ΕΚΠ είναι ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός, εχθρικός στους εργάτες.  Η αύξηση στους ψηφίσαντες υπάρχει στα χαρτιά, πουθενά αλλού δεν υπάρχει συμμετοχή εργατών. Τις διαδικασίες συμμετοχής (γενικές συνελεύσεις κλπ) τις έχουν εδώ και καιρό καταργήσει. Στις απεργιακές συγκεντρώσεις που κάνουν είναι όλο και λιγότεροι.

ΠΩΣ ΒΓΗΚΑΝ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ;

Στη δύναμη του ΕΚΠ ανήκουν δύο σωματεία μετάλλου, το Σωματείο Ενέργειας-Μετάλλου ΔΕΚΟ και Ιδ. Τομέα Δυτικής Μακεδονίας, όπου ψήφισαν 485, αναδεικνύοντας 10 αντιπροσώπους και το Σωματείο Εργατών & Εργατοτεχνιτών στο Μέταλλο όπου «ψήφισαν» 588, αναδεικνύοντας 12 αντιπροσώπους.

Στο πρώτο σωματείο ήταν τόσο απροκάλυπτη η νοθεία που δεν έγιναν δεκτοί οι αντιπρόσωποι του στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) ακόμα και από τους συντρόφους Πασκίτες τους Τσιλφίδη που έχουν την πλειοψηφία στην Ομοσπονδία.

Στο δεύτερο σωματείο «πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες» σε ώρες εργασίας ( Δευτέρα 26 Μαίου 2014, 11:00-15:00, Τρίτη 27 Μαίου, 11:00-15:00, Τετάρτη 28 Μαίου 14:00-17:00). Οι μεταλλεργάτες δηλαδή με λίγα λόγια παρατούσαν τις δουλειές τους και έτρεχαν με ενθουσιασμό, 1 εργάτης κάθε λεπτό, να ψηφίσουν σε ένα σωματείο που δεν υπάρχει πουθενά αλλού εκτός από τις λίστες του πρωτοδικείου.

Το σωματείο ηλεκτροοξυγονοσυγκολλητών «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» πραγματοποίησε έναν άθλο και από 230 στις προτελευταίες αρχαιρεσίες ψήφισαν 587 στις τελευταίες, 2, 5 φορές περισσότεροι, αναδεικνύοντας 7 επιπλέον αντιπροσώπους. Πόσες παρεμβάσεις-ανακοινώσεις υπάρχουν από αυτό το σωματείο τα τελευταία 10 χρόνια; Καμία. Που δουλεύουν όλοι αυτοί οι ηλεκτροοξυγονοσυγκολλητές; Σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που υπάρχουν μόνο στο μυαλό και την αρρωστημένη φαντασία της Πασκίτικης πλειοψηφίας του ΕΚΠ.

Ας κάνουμε εδώ μία παρένθεση: Στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΜ, στον κατάλογο των σωματείων που ανήκουν στη δύναμή της, εμφανίζονται 21 σωματεία-μέλη σε όλη την Μακεδονία και τη Θράκη. Τα 4 από αυτά (κοντά στο 20%) ανήκουν στη δύναμη του ΕΚΠ. Η μόνη επιχείρηση όμως στην περιοχή όπου υπάρχει εργασία στο μέταλλο, και αν εξαιρέσουμε τις οικογενειακές επιχειρήσεις,  είναι η ΔΕΗ. Όπου οι περισσότεροι εργάτες είναι γραμμένοι στα σωματεία που δραστηριοποιούνται στην επιχείρηση.

Αν υπάρχουν όλοι αυτοί οι ψηφίσαντες, στα σωματεία του ΕΚΠ δεν διπλοφηφίζουν απλά, ψηφίζουν και τρεις και τέσσσερις φορές.

Το σωματείο χειριστών Βορείου Συστήματος ΔΕΗ «πραγματοποίησε» εκλογές για την ανάδειξη εφορευτικής επιτροπής και ΔΣ σε μία μέρα, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014, από τις 09:00-18:00. Ψήφισαν 491, αναδεικνύοντας 10 αντιπροσώπους. Και εδώ από ότι φαίνεται οι χειριστές παράτησαν τις δουλειές τους και στριμώχτηκαν για να ψηφίσουν σε ένα σωματείο που ζήτημα είναι αν θα έχει σφραγίδα.

Στο σωματείο εργαζομένων στον τομέα της ζαχαροπλαστικής ψήφισαν 186 ενώ στις προηγούμενες 26, αναδεικνύοντας 3 επιπλέον αντιπροσώπους.  Τι κι αν δεν άνοιξε καμία καινούρια επιχείρηση στη ζαχαροπλαστική; Η οργάνωση των εργατών στα ζαχαροπλαστεία προχωράει…

Το ΠΑΜΕ είχε καταγγείλει τις αρχαιρεσίες στο σωματείο οικοδόμων, όπου προσέρχονταν μαζικά γυναίκες για να ψηφίσουν.

Στη δύναμη του ΕΚΠ ανήκουν 5 σωματεία χειριστών στα οποία ψηφίζουν 1.682 χειριστές. Θα είχε την πλάκα του αν μας έλεγε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και αντιπρόσωπος στο συνέδριο πόσοι χειριστές εργάζονται στα ορυχεία της Εορδαίας, πόσοι υπολογίζονται οι άνεργοι και να τα συγκρίνουμε. Δεν μπορεί, θα ξέρει. Εδώ ξέρει πόσοι πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος σε κάθε νομό της Ελλάδας.

Τέλος, για να υπάρχει και ένα μέτρο σύγκρισης. Στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης ψηφίζουν 4310 σε 33 σωματεία. Αυτά σε ένα αστικό κέντρο αρκετά μεγαλύτερο από την Πτολεμαΐδα.

Με τέτοια σωματεία σχηματίζουν την εκπληκτική τους πλειοψηφία οι εργατοπατέρες της ΠΑΣΚΕ. Φυσιολογικό και επόμενο είναι αυτό που έγινε την 1η μέρα του Συνεδρίου.

Έγιναν 4-5 τοποθετήσεις σε διοικητικό απολογισμό, ο οποίος δεν τέθηκε σε ψηφοφορία. Όπως δεν τέθηκε και ο οικονομικός απολογισμός και το πρόγραμμα δράσης.

Η ΠΑΣΚΕ κατέλαβε με το βρώμικο σπαθί της τις 11 από τις 15 έδρες του ΔΣ και εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο ακόμα για τη ΓΣΕΕ που θα ψηφίσει μαζί με τους υπόλοιπους τους διάφορους Παναγόπουλους, τους δηλωμένους εχθρούς των εργατών.

Το Συνέδριο τελείωσε, χωρίς να γίνει γνωστό στους εργάτες της περιοχής. Όσοι το έμαθαν, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, έμειναν  αδιάφοροι.

Ας μην πανηγυρίζουν οι καλοθρεμμένοι εργατοπατέρες. Οι εργάτες θα βρουν το δρόμο τους, θα τα νοικοκυρέψουν τα σωματεία τους. Θα έχουν δίπλα τους, πρωτοπόρες τις ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.