Η Δυτ. Μακεδονία, τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα από τότε, που άρχισε η εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων απέκτησε μια, όχι ιδιαίτερα, ευχάριστη φήμη, καθώς τα ανοιχτά ορυχεία και οι καμινάδες της ΔΕΗ μολύνουν την ατμόσφαιρα και αλλοιώνουν το τοπίο. Φυσικά, αυτή η εικόνα είναι έντονη στο τμήμα εκείνο της περιοχής στο οποίο δραστηριοποιείται η Δ.Ε.Η.
Μια σοβαρή αιτία, στην οποία οφείλεται αυτή η εικόνα, είναι το γεγονός ότι η Δ.Ε.Η. δεν προχωρά στο βαθμό, που θα έπρεπε, στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος και δεν επιστρέφει στους πραγματικούς ιδιοκτήτες, δηλαδή, τους αγρότες, τη γη. Η γη αυτή αφαιρέθηκε, αναγκαστικά, για λόγους “δημόσιου συμφέροντος”, με την καταβολή πενιχρών αποζημιώσεων, διότι ο λόγος για τον οποίο έγινε η απαλλοτρίωση, εξέλιπε.
Είναι, όμως, αυτή η πραγματική εικόνα της περιοχής μας; Δεν υπάρχουν αναξιοποίητες πηγές πλούτου, που θα έπρεπε να τις δούμε και να τις αναδείξουμε, παράλληλα, με έναν αγώνα, που θα επαναφέρει την ιδιοκτησία και την εκμετάλλευση αυτής της περιοχής στους πραγματικούς δικαιούχους;
Θέλοντας να συμβάλλουμε στην ανάδειξη της πραγματικής εικόνας της Δυτ. Μακεδονίας και την ανάδειξη του κρυμμένου πλούτου της, αποφασίσαμε να εξερευνήσουμε τους τρόπους που μπορούν να αναδείξουν το φυσικό περιβάλλον και το τί κρύβει μέσα του. Στο χέρι των αρμόδιων φορέων είναι στο τί πρέπει να πράξουν, για να εκμεταλλευτούν την κατάσταση προς όφελος όλων, προστατεύοντας με όποιο πρόσφορο μέσο μπορούν την αληθινή και αμόλυντη φύση.
Η Δυτ. Μακεδονία διαθέτει τα περισσότερα επιφανειακά νερά, από όλες τις περιφέρειες. 40 και πλέον λίμνες καλύπτουν ένα μεγάλο ποσοστό της επιφάνειας της, λίμνες φυσικές, είτε λίμνες που δημιουργήθηκαν μετά την ανθρώπινη παρέμβαση, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, άρδευση κ.τ.λ. Στο μεγαλύτερο μέρος της υπάρχουν μεγάλα και ψηλά βουνά, ενώ τη διαρρέει ο μεγαλύτερος ποταμός, που πηγάζει σε ελληνικό έδαφος, ο Αλιάκμωνας.
Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής είναι εντυπωσιακή και η ορθολογική και επιστημονική εκμετάλλευση της μπορεί να δώσει πολλές θέσεις εργασίας.
Θεωρoύμε, ότι το φυτοπλαγκτόν και το ζωοπλαγκτόν της περιοχής, ελάχιστοι το γνωρίζουν, όπως άλλωστε και όλες τις φυσικές ομορφιές της Δυτ. Μακεδονίας.
Συγκεντρώσαμε αρκετό φωτογραφικό υλικό, αλλά και αρκετές μελέτες που έγιναν από επιστημονικές ομάδες στη Δυτ. Μακεδονία και θα δώσουμε μια μερική εικόνα αυτού του ανεκμετάλλευτου πλούτου.
Η παρουσίαση αυτού του υλικού θα γίνεται με τη δημιουργία μικρών Βίντεο, που θα αναρτώνται στο διαδίκτυο, στη σελίδα του Youtube και τη διεύθυνση:
https://www.youtube.com/user/fykagr
Στην εκπομπή Αειφορία, που μεταδίδεται από το Flash tv, κάθε Παρασκευή, μετά το απογευματινό δελτίο ειδήσεων, θα παρουσιάζουμε συνολικά αυτά τα βίντεο, δίνοντας πολλά περισσότερα στοιχεία.
Είναι μια προσπάθεια που γίνεται με πάρα πολύ δουλειά,με επαγγελματισμό-αν και όχι με επαγγελματικά μέτρα φτιαγμένη-, οπότε, τυχόν, λάθη, ελπίζουμε να συγχωρούνται. Οι παρατηρήσεις σας θα είναι ευπρόσδεκτες, γιατί μπορούν να βελτιώσουν το τελικό αποτέλεσμα.
Πιστεύουμε, ότι το τελικό αποτέλεσμα δύναται να αναδείξει την ομορφιά του τόπου μας και τον ανείπωτο πλούτο της.
Ένα δείγμα αυτής της δουλειάς είναι και το παρακάτω βίντεο:
Ειδοποίηση: σκαθάρι » Η Δυτική Μακεδονία και οι κρυμμένοι θησαυροί της – video