Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Άσκηση προσομοίωσης Σεισμού μεγάλης κλίμακας σε αστικό πεδίο «Τηθύς», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015 στο στρατόπεδο Ρωμανέλη, στην Κοζάνη. Η άσκηση διοργανώθηκε και συντονίστηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Γραφείο εντεταλμένου συμβούλου Πολιτικής Προστασίας Ηλία Κάτανα που είχε και την ευθύνη όλης της άσκησης.
Η άσκηση σκόπευε στον έλεγχο ετοιμότητας και συνεργασίας των εθελοντικών διασωστικών ομάδων της Π.Ε. Κοζάνης, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τον κρατικό μηχανισμό, με παράλληλη επιχείρηση στο ίδιο πεδίο.
Οι εθελοντικές ομάδες που επιχείρησαν ήταν η Ελληνική Ομάδας Διάσωσης (Ε.Ο.Δ), η Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Πτολεμαΐδας (Ε.Δ.Ο.Π.), η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Κοζάνης (Λ.Ε.Δ.), ο Ερυθρός Σταυρός, ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Κοζάνης (ΣΥ.ΡΑ.ΚΟΖ.) και η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Μακεδονίας (Ε.ΡΑ.ΔΥ.Μ.). Από κρατικούς φορείς επιχείρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ, ενώ οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι κρατικοί φορείς (σύμφωνα με το σχέδιο Ξενοκράτης) επιχείρησαν επί χάρτου. Στην άσκηση συμμετείχε επίσης το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, που διέθεσε καλλιτεχνικό προσωπικό για την αναπαράσταση των θυμάτων.
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ανταποκρίθηκε άψογα στο κάλεσμα συμμετοχής της στην άσκηση, με τη συνδρομή 35 μελών της. Η μόνη διεθνή διασωστική οργάνωση στην Ελλάδα, πιστοποιημένη από το INSARAG των Ηνωμένων Εθνών για επιχειρήσεις σε ανθρωπιστικές αποστολές σε ολόκληρο τον κόσμο, με γνώμονα την εμπειρία της, με γιατρούς, επαγγελματίες διασώστες, νοσηλευτές και μηχανικούς στο δυναμικό της, επιχείρησε προσαρμόζοντας τους Διεθνείς Κανονισμούς Αντιμετώπισης Καταστροφών στις ανάγκες της άσκησης και ακολουθώντας το πιστά.
Με την έναρξη της άσκησης, αρχικά στο πεδίο κατέφθασε ο Υπεύθυνος της Επιχείρησης και ο Υπεύθυνος Πρώτων Βοηθειών, οι οποίοι αναγνώρισαν τον χώρο και καθόρισαν τις Ζώνες Α, Β & Γ. Στη ζώνη Α (υψηλής επικινδυνότητας), έγινε εντοπισμός των 6 θυμάτων, η αρχική διαλογή (triage) και απεγκλωβισμός τους.
Στη ζώνη Β (ενδιάμεσης επικινδυνότητας), πραγματοποιούνταν η δευτεροβάθμια εκτίμηση των θυμάτων παρέχοντας τις Πρώτες Βοήθειες για την ασφαλή μεταφορά τους στη ζώνη Γ (χαμηλής επικινδυνότητας).
Στη ζώνη Γ, γινόταν επανεκτίμηση και παρακολούθησή της κατάστασης των τραυματιών, παρέχοντας ταυτόχρονα ψυχολογική υποστήριξη.
Επίσης, στη ζώνη Γ εγκαταστάθηκε και το Κέντρο επιχειρήσεων, στο οποίο ο Υπεύθυνος Τηλεπικοινωνιών της ΕΟΔ ενημέρωνε το επιχειρησιακό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας για την εξέλιξη της επιχείρησης.
Με το πέρας της άσκησης ανακοινώθηκε η ίδρυση Εθνικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στο εργοστάσιο της πρώην ΑΕΒΑΛ και η ίδρυση Πυροσβεστικής Ακαδημίας στην πρώην σχολή Δημοτικής Αστυνομίας, στην Πτολεμαΐδα, κλείνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την άσκηση.