Εγκαινιάστηκε το Σάββατο 20 Ιουνίου 2015 στην Καισάρεια (Καισαρειά) Κοζάνης, έκθεση γλυπτικής του καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας Φίλιππου Καλαμάρα. Η θεματολογία των πολύ αξιόλογων έργων του καταξιωμένου εικαστικού -τον είχαμε γνωρίσει από τις συμμετοχές του τα τελευταία χρόνια σε συμπόσια γλυπτικής στο αρχαιολογικό μουσείο Αιανής-, περιστρέφεται κυρίως γύρω από την ανθρώπινη μορφή και τον όγκο που καταλαμβάνει είτε σαν μάζα μέσα στο χώρο είτε σαν σχέδιο, αποτυπωμένη με γλυπτά από μάρμαρο ή μέταλλο και με ζωγραφική (ακουαρέλα ή ψηφιακές παρεμβάσεις).
Τη χωροθέτηση των εκθεμάτων επιμελήθηκε η μητέρα του καλλιτέχνη κα Άννα Μοσχονά-Καλαμάρα, που ήταν και αυτή παρούσα στην τελετή των εγκαινίων, π. καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) και σύζυγος του αείμνηστου Δημήτρη Καλαμάρα, ενός εκ των μεγαλυτέρων ελλήνων εικαστικών και θεμελιωτή της σύγχρονης ελληνικής γλυπτικής.
Η έκθεση του Φίλιππου Καλαμάρα προέκυψε από μια πρωτοβουλία-αίτημα του Γιώργου Παπαθανασίου και διοργανώνεται από το Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης Καισάρειας “Γεώργιος Παπαθανασίου”.
Φιλοξενείται δε σε αίθουσα του πρώην Νηπιαγωγείου της Καισαρειάς μέχρι 20 Ιουλίου 2015 και είναι επισκέψιμη για το κοινό καθημερινά από 7:00μμ-10:00μμ, εκτός της Πέμπτης.
Αξίζει να την επισκεφτείτε…
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ: ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Φίλιππος Καλαμάρας γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στην Φλώρινα από το 2007. Γλύπτης, μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος από το 2009. Διδάσκει (ΠΔ 407) στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας από το 2008, είναι υπεύθυνος του εργαστηρίου Τρισδιάστατων Εφαρμογών και Διακοσμητικής, και έχει διδάξει και στο εργαστήριο Πολυμέσων και ψηφιακών τεχνών.
Εκπαιδευτής σε σεμινάρια μετεκπαίδευσης της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, στις εφαρμογές animation για τα σχολεία, σε καθηγητές και δασκάλους καλλιτεχνικών.
Έχει πτυχίο Γλυπτικής από το Loughborough University School of Art and Design, Αγγλία και Master στην Σύγχρονη Τέχνη και την Θεωρία της Τέχνης από την Σχολή Καλών Τεχνών και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Σκωτία.
Το πεδίο έρευνας και εικαστικής αναζήτησής του, περιστρέφεται κυρίως γύρω από την ανθρώπινη μορφή και τον όγκο που καταλαμβάνει είτε σαν σχέδιο είτε σαν μάζα μέσα στο χώρο. Δημόσια τοποθετημένο έργο του βρίσκεται στην κοινότητα Thorp Acr στην Αγγλία, «Γυναικεία Φιγούρα», Ατσάλι, 226 εκ., 2002. Μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνος εκδόσεων του Ιδρύματος Δημητρίου Καλαμάρα (Εθνικό Κληροδότημα) το μοναδικό ίδρυμα στην Ελλάδα με βασικό στόχο την προαγωγή της καλλιτεχνικής παιδείας και την έρευνα στην Διδακτική Μεθοδολογία της Τέχνης. Έχει επιμεληθεί της έκδοσης 5 λευκωμάτων του Ιδρύματος.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπόσια γλυπτικής και συνέδρια. Ενδεικτικά:
2015 Gallery Myro “MARMAROS II”, διεθνής ομαδική έκθεση της Greek Marble Initiative, Θεσσαλονίκη. Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών “Περιβάλλον και Κοινωνία”, Φλώρινα-Πρέσπες-Νυμφαίο. Εισηγητής. Διεπιστημονικό Συνέδριο “Τοπίο: ιστορίες, πολιτικές, αναπαραστάσεις”. Συνεδριακός χώρος Μονής Λαζαριστών, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Εισηγητής.
2014 Gallery Myro Βιτρίνα. Εικαστική εγκατάσταση (installation). Επίσης, συμμετοχή στην διεθνή ομαδική έκθεση της Greek Marble Initiative, Θεσσαλονίκη. Συμμετοχή και ψηφιακή υποστήριξη στην αναδρομική έκθεση “Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες” στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Μονή Λαζαριστών.
2013 Gallery Remezzo, Ομαδική Εικαστική Έκθεση. Διοργάνωση Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών. Greek Marble Initiative. Διεθνές συμπόσιο μαρμαρογλυπτικής στην Θεσσαλονίκη. Συμπόσιο Τέχνης, Αιανή Κοζάνης. Διοργάνωση, Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.
2012 Ομαδική έκθεση στην γκαλερί Λόλα Νικολάου, Θεσσαλονίκη.
2011 Διεθνής Ημερίδα με θέμα “Προς τη νέα Διακαλλιτεχνικότητα και διαπολιτισμικότητα με τη χρήση νέας τεχνολογίας”, Εισήγηση με θέμα “Οπτική – Απτική αντίληψη και οι σύγχρονες μορφές έκφρασης στην Τέχνη. Πραγματικός και ψευδαισθητικός Χώρος – Όγκος στην Σύγχρονη Τέχνη”, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ρόδος, Φεβρουάριος 2011
2010-2012 Συμπόσιο Γλυπτικής “Μάρμαρο και Χρώμα” στην Αιανή Κοζάνης. Διοργάνωση, Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.
2009 Πανελλήνια έκθεση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων.
2008 Έκθεση για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων.
2008 Συμμετοχή στην διεθνή αποστολή “Οι Δρόμοι της Ελιάς – Μεσσήνη – Πεκίνο – Μόσχα” ως επιμελητής της κινητής έκθεσης του ΤΕΕΤ Φλώρινας.
2005 & 2006 “A Crack in the Cosmic Egg l+ll”, Cell 77 gallery & Transmission Gallery, Εδιμβούργο, Σκωτία. 2004 Live Art Show “Carte Blanche 1-40 Νύχτες”, Booze Bar, Αθήνα 2003 «Νέοι Καλλιτέχνες» Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Φλώρινα
Επίσης, 2007 – 2014 Εικαστική Πορεία Προς τις Πρέσπες, διεθνής εικαστική δράση, υπεύθυνος συντονισμού/εικαστικών εγκαταστάσεων-κατασκευών. κ.α.
Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr