Ένταση στο κλείσιμο της εκδήλωσης για το Γεωπάρκο Τηθύος στην Ελάτη



Η επιμονή του προέδρου της Ελάτης Λευτέρη Παλούκα για την υποβολή φακέλου στην Κοινότητα από την επιστημονική ομάδα διαχείρισης του Γεωπάρκου, που να εμπεριέχει στοιχεία χρήσης και δεσμεύσεων στην οριοθετημένη περιοχή ιδιοκτησίας Ελατιωτών, ώστε αφού εξεταστεί από τη νομική πλευρά, να προχωρήσει σε «λαϊκή συνέλευση για αποφανθεί ο κόσμος, αν συμφωνεί με την …ένταξη της περιοχής στο Γεωπάρκο», δημιούργησε ένταση και προκάλεσε την έκρηξη της επικεφαλής της ομάδας και βασικής ομιλήτριας στην εκδήλωση δρ Γεωλογίας Άννας Ράσσιου και του συνεργάτη της οικονομολόγου καθηγητή ΤΕΙ Θέμη Λαζαρίδη, που μίλησαν για πρωτοφανή αξίωση -«133 γεωπάρκα υπάρχουν στον κόσμο, κανένας δεν ρώτησε ποτέ τίποτε, γιατί δεν γίνεται καμιά παρέμβαση σε ιδιωτικούς χώρους» τόνισε η κ. Ράσσιου- (άλλωστε περί τα 400 τετρ. χλμ είναι καλλιεργήσιμη γη), στην ενδιαφέρουσα -κατά τα άλλα- εκδήλωση με θέμα «Γεωπάρκο Τηθύος: Ο Γεω-τουρισμός σε ένα Αρχαίο Τοπίο», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 20 Απριλίου 2015 στην
Ελάτη Κοζάνης, χωρίς ποτέ βέβαια να ολοκληρωθεί.

Η επιστημονική ομάδα -οι προαναφερθέντες κα Ράσσιου και κ. Λαζαρίδης, καθώς και η τρίτη ομιλήτρια γεωλόγος Άννα Μπατσή- παρουσίασαν αναλυτικά στοιχεία για την εξαιρετικού γεωλογικού ενδιαφέροντος ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών και της Δυτικής Μακεδονίας, που έχει προσδιοριστεί σαν Γεωπάρκο Τηθύος.

Το Γεωπάρκο Τυθήος έχει οριοθετηθεί σε γεωγραφική έκταση 1548 τετρ. χιλιομέτρων και περιλαμβάνει τις βασικές ενότητες του Όρλιακα, των Γρεβενών και του Μπούρινου – Βουνάσσας (Χρώμιο, Ελάτη, Παλιουριά, Δεσκάτη). Η σπουδαιότητα του Γεωπάρκου έγκειται στη γεωλογική κληρονομιά που εκφράζεται με ένα σημαντικό αριθμό γεωτόπων -115 σημεία ενδιαφέροντος-  που έχουν να κάνουν με την ύπαρξη των παλαιοτέρων πετρωμάτων στην ελληνική επικράτεια, όπως αυτά που απαντώνται στην περιοχή της Δεσκάτης και του Χρωμίου, που σχηματίστηκαν ακόμη και πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια (700 εκατ. – 1 δισεκ. χρόνια). Η μελέτη τους ξετυλίγει το συναρπαστικό παραμύθι της γένεσης του κόσμου, που είχε σαν επακόλουθο το ενδιαφέρον και την προσοχή επιστημόνων διεθνούς κλίμακας. Τα πετρώματα αυτά, όπως εξήγησε η κ. Ράσσιου, γεννήθηκαν από τον διαχωρισμό της αρχαίας ηπείρου Παγγαίας και τη δημιουργία της Ευρώπης και της Αφρικής. Τα πετρώματα βυθίστηκαν στον ωκεανό της Τηθύος, ενώ αργότερα βγήκαν ξανά στην επιφάνεια, όταν η Ευρώπη και η Αφρική συγκρούστηκαν πριν 270 εκατ. χρόνια (Βούρινος).

Από τον Οκτώβριο του 2014 έχει υποβληθεί φάκελος στην UNESCO, με αίτημα την ένταξη του Γεωπάρκου Τηθύος στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Σήμερα η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο αναμονής κλιμακίου της UNESCO για αυτοψία, για να ακολουθήσει η τελική έγκριση για ένταξη.

Οι ομιλητές υποστήριξαν ότι το γεωπάρκο πρέπει να πετύχει οικονομική αυτοτέλεια και παράλληλα να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες, μέσα από συνεργασίες τουριστικής ανάδειξης των γεωτόπων, σε συνάρτηση με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, που μπορεί να είναι αρχαιολογικού, οικολογικού, ιστορικού, πολιτισμικού ή θρησκευτικού ενδιαφέροντος, καθώς και της προβολής των τοπικών προϊόντων κάθε περιοχής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Δεσκάτης Δημήτρης Καραστέργιος -που στην τοποθέτησή του φάνηκε ένθερμος υποστηρικτής του Γεωπάρκου-,  ο αντιδήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Θύμιος Δισερής και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Παλιουριάς Γιώργος Κόντος.
 
Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.