Οι Ιεροί Ναοί του Αγίου Γεωργίου στο Βόιο



IEΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ

Στην συνοικία προς το Ρουμάνι είναι χτισμένος ο ναός του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε το 1870.

Ο Αγ. Γεώργιος αποτελούσε το χώρο εκκλησιασμού των κατοίκων του Άνω Πενταλόφου, μιας και στις μέρες της ακμής του στο χωριό λειτουργούσαν οι εκκλησίες και των τριών συνοικιών.

Θεωρούνταν ολόκληρο ταξίδι να ξεκινήσει κάποιος από τα σπίτια κοντά στο Ρουμάνι για να φτάσει για παράδειγμα στην Αγ. Βαρβάρα του κάτω μαχαλά.

Ο ναός είναι από τους ομορφότερους του Βοΐου και πολύ καλά διατηρημένος. Η όψη του είναι ιδιαίτερα επιβλητική και διαφορετική από ό,τι έχουμε συνηθίσει στο Βόιο.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΒΟΪΟΥ

Ο Αι-Γιώργης είναι ο δεύτερος πολιούχος του χωριού. Ο πρώτος ναός του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε το 1790.
Το 1857 στη θέση του χτίστηκε νέος ναός, αρκετά μεγάλος για την εποχή εκείνη. Το φιρμάνι που έδινε την άδεια να χτιστεί ο ναός σώζεται μέχρι σήμερα.

Τα σχέδια του εκπόνησε ο αρχιτέκτονας Νικόλαος Αναγνώστου από το Δίλοφο. Ο ναός αυτός κατεδαφίστηκε το 1951, για να χτιστεί στη θέση του ο σημερινός, που είναι λίγο μικρότερος από τον προηγούμενο.

Οι εικόνες των αγίων προέρχονται από τον παλιό ναό. Καθώς επίσης και τα υλικά με τα οποία έχει χτιστεί. Παρόλο που ο ναός είναι σοβατισμένος, σε σημεία του, φαίνονται λεπτομέρειες από τον παλιό ναό.
Ο εκκλησιασμός εδώ γίνεται την θερινή περίοδο, από τις 23 Απριλίου μέχρι τις 25 Οκτωβρίου.

Ο Άγιος Γεώργιος αποτελεί τον κοιμητηριακό Ναό της κορυφής και στον αύλειο χώρο του Ναού πριν μπούμε στο νεκροταφείο βρίσκονται ενταφιασμένη οι τελευταίοι 2 ιερείς του χωριού.

Επίσης μέσα στον αύλειο χώρο βρίσκεται και το μνημείο που είναι αφιερωμένο στα ξενιτεμένα παιδιά της Κορυφής,που έχουν πια φύγει από την ζωή,και έχουν προσφέρει από το υστέρημα τους,για να χτιστούν όλα όσα εμείς θαυμάζουμε και έχουμε σήμερα.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΟΥΧΩΡΙΝΑΣ ΒΟΪΟΥ

Πριν την Βουχωρίνα,πάνω στην εθνική οδό Κοζάνης-Ιωαννίνων βρίσκετε κτισμένος Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Βουχωρίνας που περιβάλλεται από συνεχόμενα δάση βελανόδεντρων,και περιτριγυρίζεται από τον Πραμοόριτσα ποταμό.

Τόπος Ιερός αλλά και Ιστορικός,Ιερός γιατί καθαγιάζεται και προστατεύεται από τον Άγιο Γεώργιο,τον μεγαλομάρτυρα και τροπαιοφόρο,που χρόνια τώρα τιμάται και λατρεύεται στο ομώνυμο εξωκλήσι από τους κατοίκους της Βουχωρίνας αλλά και τις ευρύτερης περιοχής του Βοΐου, και Ιστορικός,γιατί σε χαλεπούς για την πατρίδα καιρούς,καθʼόλη τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 1940-41 και προπάντων κατά τους πρώτους κρίσιμους μήνες,λειτούργησε στον Άγιο Γεώργιο Σταθμός Ανεφοδιασμού του Μετώπου,των μαχόμενων στις πρώτες γραμμές μονάδων του στρατού μας,με έναν Λόχο υπό τον υπολοχαγό Παπαδογιώργο,πολύτιμος βοηθός του οποίου υπήρξε ο εκ κορυφής Βοΐου δεκανέας Μιχ. Τσόγκας ̈.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΒΟΪΟΥ

 
Το τέλος και του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου,η ζωή στην Νεάπολη άρχισε σιγά σιγά να βρίσκει τον ρυθμό προς την ανάπτυξη και την άνοδο.Πολλοί από τα γύρω χωριά της Νεάπολης τόσο κατά την διάρκεια του πολέμου αλλά και μετά την λήξη του ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Νεάπολη,και έτσι άρχισε σταδιακά η πληθυσμιακή άνοδος της.Με την αύξηση όμως του πληθυσμού,προέκυψαν και αρκετά και σοβαρά προβλήματα,όπως η ανέγερση νέων οικισμών,ο εφοδιασμός με περισσότερη ποσότητα νερού,ο πολεοδομικός σχεδιασμός,και πολλά άλλα ,μεταξύ των οποίων και της ύπαρξης ενός μεγαλύτερου ναού που θα εξυπηρετούσε πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων της.
 
Η θεμελίωση του νέου ναού, του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου,πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου του 1958,και το όνομα του Ναού προήλθε έπειτα από κλήρωση με την προτροπή του τότε Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Κ.Ιακώβου.

Όταν κληρώθηκε το όνομα του Αγίου Γεωργίου,οι κάτοικοι της Νεάπολης,το θεώρησαν ως εκδήλωση της Θείας βούλησης,γιατί 100 μέτρα πιο κάτω από την θέση που είναι κτισμένος ο σημερινός ναός υπήρχε ναός του Αγίου Γεωργίου τον οποίο οι Τούρκοι τον είχαν καταστρέψει ολοκληρωτικά.

 
 
 
Ο σημερινός ναός είναι Βυζαντινού ρυθμού,τρίκλιτος σταυροειδής με τρούλο,και οι διαστάσεις του είναι 26 μέρα μήκος,18 μέτρα πλάτος,και 19,80 ύψος.

Ο ναός ήταν έτοιμος το 1972,και στις 11 Ιουνίου του ιδίου έτους με κάθε επισημότητα έγιναν τα εγκαίνια,όπου χοροστάτησαν δύο Μητροπολίτες,ο Ιάκωβος Μυτιλήνης πρώην Σιάτιστας,και ο Πολύκαρπος Σιάτιστας.

Η αγιογράφηση του ναού,άρχισε το 1975,συνεχίστηκε πιο εντατικά από το 1991 μέχρι και σήμερα.Το τέμπλο κατασκευάστηκε το 1985

Δείτε όλο το αφιέρωμα στο tovoion.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.