Ο κ. Περιφερειάρχης της Δυτικής Μακεδονίας μίλησε με ύφος βλοσυρό για το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου.
Αντιπαρέρχομαι το ύφος του γιατί έχει αναδειχθεί σε “σταθερή αξία”, εμφανίζεται μονίμως θυμωμένος με τους “άλλους”.
Επτά μήνες πέρασαν που ασκεί τα καθήκοντα του και φαίνεται πως ακόμα δεν έχει αντιληφθεί ποιος είναι ο ρόλος του. Ας είναι, μέχρι τον εξηκοστό μήνα έχει καιρό…..
Επί της ουσίας τώρα, το έργο της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου με προϋπολογισμό 80 εκ. ευρώ συμπεριλαμβάνεται στην Ελληνική πρόταση για το πακέτο Γιουνγκέρ που έχει υποβληθεί εδώ και μήνες.
Στις 10 Μαρτίου το Ecofin προχώρησε στην έγκριση του πακέτου και το απέστειλε στο Ευρωκοινοβούλιο. Στόχος η υλοποίηση του φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματος να τρέξει στα επόμενα 4 χρόνια χωρίς επιβάρυνση στο χρέος των Κρατών Μελών, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για την πατρίδα μας.
Η τεχνική επεξεργασία που εν τω μεταξύ συνεχίζεται για την οριστικοποίηση της τελικής λίστας των έργων δεν εμπνέει ανησυχία για το συγκεκριμένο έργο για δύο συγκεκριμένους λόγους
1.Ο προϋπολογισμός των έργων που πρότεινε το τέως ΥΠ.Α.Α.Τ. κινείται στα πλαίσια της αναμενόμενης έγκρισης, ενώ γενικότερα οι προτάσεις όλων των Κρατών Μελών (και της Ελλάδας) καλύπτουν περίπου 3 φορές τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό.
2.Το μείζον κριτήριο του αρδευτικού Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου που το καθιστά κυριολεκτικά πρώτης προτεραιότητας είναι ο βαθιά διαρθρωτικός του χαρακτήρας.
Οι αρδευόμενες εκτάσεις στην Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ είναι κάτω από το 50% του εθνικού μέσου όρου και με το συγκεκριμένο έργο ο τόπος μας καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος της υστέρησης του.
Σημειώνεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η παραγωγικότητα των αρδευόμενων εκτάσεων είναι 3.2 φορές μεγαλύτερη από αυτή των μη αρδευόμενων.
Πόσο μάλλον που το έργο αναφέρεται σε έναν τόπο που πρέπει από τώρα να χτίσει το μέλλον του πέρα από την ενέργεια.
Αυτά και πολλά άλλα έχουν γίνει και έχουν συμπεριληφθεί στην πρόταση του έργου γι΄ αυτό και είναι πρακτικά κλειδωμένη η χρηματοδότηση του, ή για να το θέσω διαφορετικά απαιτείται τιτάνιος αγώνας για να μην προχωρήσει.
Το ερώτημα μετά από όλα αυτά είναι ένα και μοναδικό: πρέπει να αισιοδοξούμε ή μήπως πρέπει να ανησυχούμε που ο Περιφερειάρχης δείχνει να ενδιαφέρεται γι΄ αυτό το μεγαλόπνοο αναπτυξιακό έργο που μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του τόπου;
Η λογική λέει ότι πρέπει να αισιοδοξούμε γιατί η καθολική υποστήριξη αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως αυτό.
Τα έργα κι οι ημέρες όμως του Περιφερειάρχη μάλλον ανησυχία πρέπει να προκαλούν για το ενδιαφέρον του.
Αν είναι να ασχοληθεί όπως και όσο ασχολήθηκε με το Πανεπιστήμιο και με τον κάθετο άξονα Λάρισα-ΝΙκη που παραμένουν 7 μήνες στα αζήτητα τότε καλύτερα να μην ασχοληθεί καθόλου.
Φροντίζουμε εμείς οι “άλλοι” για το έργο χωρίς μάλιστα να διεκδικούμε και το 12% όπως τα είδωλα του κ Περιφερειάρχη!