Η απόσυρσης της υποψηφιότητας του Σταύρου Καπλάνογλου από τη διεκδίκηση της θέσης του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στον Δήμο Κοζάνης-(ολόκληρη η ομιλία στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης)
Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι,
Δεν θα μιλήσω για το πρόσωπο μου, άλλωστε όλοι σας έχετε πάρει τα βιογραφικά των υποψηφίων.
Υπέβαλα υποψηφιότητα, επειδή μελετώντας το θέμα, έχω αντιληφθεί την αξία του, εν δυνάμει αυτού θεσμού και λέω εν δυνάμει, μιας και διαπίστωσα, ότι, με την πρώτη εφαρμογή το 2012, υπήρξε μια πλήρης απαξίωση, στη δημιουργία της ανεξάρτητης αυτής αρχής, που θα βοηθήσει ουσιαστικά τους πολίτες και ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια φυλλορροούν αγρίως.
Το 2012 υπήρχαν 172 Καλλικρατικοί δήμοι, με πληθυσμό πάνω από 20.000 κατοίκους, στους οποίους έπρεπε να καθιερωθεί το αξίωμα του Συμπαραστάτη. Δυστυχώς, εξελέγησαν μόνο 29 και από αυτούς, λίγο αργότερα, αποχώρησαν οι 13.
Ο Συμπαραστάτης : Σε γενικές γραμμές δίνει τη δυνατότητα διαμεσολαβητικής επίλυσης των προβλημάτων που ανακύπτουν από την κακοδιοίκηση των δημοτικών υπηρεσιών.
Ο πολίτης μπορεί να έχει δίκαιο, για κάτι που διεκδικεί, αλλά δεν μπορεί πολλές φορές να το βρει γιατί του λείπουν οι γνώσεις. Άλλες φορές μπορεί να έχει άδικο και να ταλαιπωρεί τις υπηρεσίες, γιατί δεν βρίσκεται ένας άνθρωπος που τον εμπιστεύεται για να τον εξηγήσει. ότι η άρνηση του υπαλλήλου να τον εξυπηρετήσει, δεν είναι κακοδιοίκηση, αλλά ότι δεσμεύεται από τον νόμο και δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά.
Αυτός είναι ο διπλός ρόλος του Συμπαραστάτη μιας Ανεξάρτητης Αρχής και είναι ένας θεσμός που ισχύει έξω και μας ήρθε με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- κάτι καλό ανάμεσα σε τόσα αρνητικά που μας έχει φορτώσει η ένταξη σε αυτή .
Τι έγινε όμως κατά την πρώτη εφαρμογή- Δυστυχώς, η πλήρης απαξίωση του θεσμού.
Φταίει:-Η καχυποψία που υπάρχει σε κάθε καινούργιο
– Η έλλειψη ενημέρωσης των δημοτών, που απενεργοποίησε την δυνατότητα της τοπικής
κοινωνίας να ζητήσει την εφαρμογή του νόμου;
-Η συναίνεση που χρειάζεται να συμπληρωθούν τα 2/3 των ψήφων
-Το λάθος κάποιων παρατάξεων και μάλιστα αυτών που επεκράτησαν στις εκλογές να προτείνουν για την θέση υποψηφίους των ψηφοδελτίων τους
Μήπως, κάποιοι πίστεψαν ότι η καθιέρωση αυτού του αξιώματος θα τους αποκόψει από τους ψηφοφόρους τους, με αποτέλεσμα, να είναι προβληματική η επανεκλογή τους;
Ό,τι και να συνέβη, είναι γεγονός ότι σε πρώτη φάση η καθιέρωση αυτού του θεσμού δεν ξεκίνησε καλά.
Και ένα μεγάλο λάθος στην διαδικασία που τηρείται για την εκλογή βρίσκεται στο γεγονός ότι ενώ τα απαιτούνται τα 2/3 των μελών, για να εκλεγεί η ανεξάρτητη αυτή αρχή. Δεν δίνεται η δυνατότητα επαναληπτικής διαδικασίας, τουλάχιστον μεταξύ των 2 πρώτων που εξασφάλισαν τις περισσότερες ψήφους, την ίδια ημέρα, αλλά δεν κάλυψαν τους 27 που αντιστοιχούν, για παράδειγμα στην Κοζάνη και που απαιτούνται για την εκλογή.
Έτσι,υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η ευκαιρία για την δημιουργία αυτής της Ανεξάρτητης Αρχής στο Δήμο μας, που κατά την γνώμη μου, θα βοηθήσει σημαντικά για να αντιμετωπισθούν ζητήματα κακοδιοίκησης, με την διαρροή έστω και μιας ψήφου υπέρ του προσώπου μου.
Προβληματίστηκα πολύ, την Τετάρτη, μετά το συμβούλιο του ΕΒΕ Κοζάνης και παρά την ομόφωνη απόφαση του, ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου θεσμού είναι απαραίτητη και είναι πολλαπλά χρήσιμη για τις επιχειρήσεις.
Και παρά την έγκριση από όλους και τις ευχές για καλή επιτυχία στην προσπάθεια μου, αποσύρω την υποψηφιότητα μου και παρακαλώ φίλους που είχαν ,πιθανόν, αποφασίσει να με ψηφίσουν να μη το κάνουν, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η αφαίρεση του ονόματος μου, αυτή την στιγμή από το ψηφοδέλτιο. Να συμβάλουν, έτσι, στην εκλογή του πρώτου Συμπαραστάτη, με την ψήφο τους, ακολουθώντας τις υποδείξεις της παράταξης τους, μιας και το πρόσωπο έχει ήδη προαποφασισθεί. Η συναίνεση, που απαιτεί ο νόμος, έτσι όπως είναι φτιαγμένος, προϋποθέτει προ-συζήτηση και προ-συνεννόηση, ανάμεσα στις παρατάξεις και οπωσδήποτε, σ’ αυτήν, πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον 2, εκ των οποίων, η μία της πλειοψηφίας. Έτσι, αν συμφωνήσουν, προεπιλέγουν το πρόσωπο. Το κάνουν, επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα επανάληψης της διαδικασίας.
Ο νόμος πάσχει από τα γεννοφάσκια του, καμιά φορά το σενάριο δεν τους βγαίνει, γιατί κάποιος ή διαφωνεί ή απουσιάζει. Έτσι, όλη η διαδικασία πάει στράφι, εξ ου και η παραίτησή μου. Όλη η διαδικασία είναι τυπική, δίνοντας την μόνο μια δημοκρατική επίφαση.
Και κάτι ακόμα, και απευθύνομαι στους συνυποψηφίους μου και ιδιαιτέρως τους νέους, να μην απογοητευθούν, αν δεν πάρουν έστω και μία ψήφο και να μην εγκαταλείψουν την μελλοντική ανάμειξη στα κοινά. Η Κοζάνη τους χρειάζεται και να έχουν πίστη στον εαυτό τους.
Ζητώ συγγνώμη από το ΔΣ του ΕΒΕ, που δεν τους ενημέρωσα στην συνεδρίαση της Τετάρτης ,το αποφάσισα την τελευταία στιγμή,, ζύγισα τα πράγματα και έκρινα, ότι αυτή η ενέργεια μου είναι η πιο σωστή, για την επιβίωση του νέου θεσμού, γιατί αυτοί που δεν τον θέλουν περιμένουν στην γωνία.
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ
Τόπος καταγώγης
Γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1944 από πρόσφυγες γονείς, τον Παντελή Καπλάνογλου και την Ελισάβετ Ανθοπούλου. Είναι Μικρασιατικής και Ποντιακής καταγωγής και είναι το μεγαλύτερο από τα 6 παιδιά τους.
Το 1974 παντρεύτηκε την δικηγόρο Δέσποινα Μιχαηλίδου με την οποία απέκτησε δυο κόρες.
Σπουδές
1o Δημοτικό σχολείο Κοζάνης .
Βαλταδώρειο Γυμνάσιο [εξατάξιο]
Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 1962- 1968
Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης (νυν Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)-Μαθήματα οικονομίας
Επαγγελματική ενασχόληση,κατά την διάρκεια των βασικών σπουδών
Μικροπωλητής αναψυκτικών και παγωτών σε λαϊκές αγορές 1958-1962
Εργασία, κατά την διάρκεια των σπουδών στο Πανεπιστήμιο
Εργάσθηκε, πριν τη λήψη του πτυχίου του, ως γεωπόνος, καθώς υπήρξε, κατά την εποχή εκείνη έλλειψη Πτυχιούχων Γεωπόνων.
Στην Χαρίσειο Γεωργική σχολή της Κοζάνης, το 1963
Στο εργοστάσιο Ζαχάρεως, στις Σέρρες, το 1964
Στην ΕΓΣ Κοζάνης ,στη συγκέντρωση των σιτηρών, το 1966
Στην Διεύθυνση Γεωργίας Λέσβου, στα Παράκοιλα Καλλονής, στον τομέα της δακοκτονίας, το 1965, ταυτόχρονα, με την πρακτική εξάσκηση, στο αγρόκτημα της Μητρόπολης Μυτιλήνης, στην Αχλαδερή Λέσβου
Διδακτική εργασία
Δίδαξε φυσική και χημεία στα φροντιστήριά Ευκλείδης της Θεσσαλονίκης, το 1963-1966, όπως και σε δυο φροντιστήρια της Κοζάνης το 1969-1970.
Διορίσθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη Γεωπονική σχολή, στην έδρα Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, ως βοηθός καθηγητού, λόγω ελλείψεως τακτικού καθηγητού, το 1971. Ο διορισμός πραγματοποιήθηκε, μετά την επιθυμία του, τότε ,καθηγητή δενδροκομίας και λαχανοκομίας, Θ. Ραπτόπουλου. Όμως,δεν αποδέχθηκε αυτή τη θέση, για πολιτικούς λόγους, καθώς οι όροι, που έθετε, η, τότε, επικρατούσα, πολιτική κατάσταση, ήταν ηθικά απαράδεκτοι.
Εργασία ως πτυχιούχος Γεωπόνος
Στην Διεύθυνση Γεωργίας Ηρακλείου Κρήτης, επαρχίας Μονοφατσίου, το 1968, στη δακοκτονία.
Στην Ε.Γ.Σ Κοζάνης, στη συγκέντρωση των σιτηρών.
Στην Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών, στο Πλατύ Ημαθίας, το 1970.
Στην Ε.Γ.Σ Κοζάνης, ως γεωπόνος γενικών καθηκόντων, το 1970-1971.
Ελεύθερος επαγγελματίας Γεωπόνος, από το 1972-2007. Αντικείμενο εμπορία φυτοφαρμάκων και άλλων γεωργικών ειδών,πολλαπλασιαστικού υλικού,βιομηχανικών εργαλείων και παράλληλα , ως συντάκτης γεωργό-οικονομικών μελετών. Συνταξιοδοτήθηκε το 2007 από τον ΟΑΕΕ. (Πρώην Ταμείο εμπόρων).
Συνδικαλιστική και κοινωνική δράση
*Υπήρξε αντιπρόσωπος της Γεωπονικής σχολής του ΑΠΘ, στο Πανελλήνιο συνέδριο της ΕΦΕΕ, το 1965
*Παρέστη, αφιλοκερδώς, σε περισσότερα από 40 δικαστήρια, ως εμπειρογνώμων, στις εκτιμήσεις του αγροτικού κεφαλαίου των αγροτών, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της Λίμνης Πολυφύτου, αλλά και για την περιοχή του Σαρί-Γκιόλ, την περίοδο 1972-1982
*Υπήρξε γενικός γραμματέας του Πανελληνίου συλλόγου αντιπροσώπων ΕΛΒΙΖ, την περίοδο1978-1985
*Υπήρξε αντιπρόσωπος των γεωπόνων του Ν. Κοζάνης, στο ΓΕΩΤΤΕ, το 1974-1978
*Διεκδίκησε την προεδρία του ΕΒΕ Κοζανης το 1978 την οποία έχασε κατόπιν κληρώσεως, λόγω ισοψηφίας και παρέμεινε σύμβουλος της επί μια πενταετία 1978-1982
*Εξελέγη πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης, στην πενταετία 1983-1988
*Υπήρξε εμπνευστής και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΒΕ Κοζάνης, που, μαζί, με το Νομαρχιακό Συμβούλιο δημιούργησε την Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική έκθεση στα Κοίλα Κοζάνη,ς το 1984 έχοντας την ευθύνη της διοργάνωσης, στα 4 πρώτα χρόνια της λειτουργίας της.
*Υπήρξε μέλος της τοπικής διοικητικής επιτροπής του ΙΚΑ, που έδινε λύσεις σε διαμάχες εργοδοτών και εργαζόμενων 1983-1988
*Εξελέγη για τρεις συνεχείς θητείες 2 ετών, Νομαρχιακός Σύμβουλος, βάσει νόμου, από το 1982 έως το 1988
*Υπήρξε συντάκτης του πενταετούς προγράμματος 1983-1988,του Ν,Κοζάνης στους τρεις τομείς της οικονομίας και τον τομέα τουρισμού.
*Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της ΑΝΚΟ και μέλος του πρώτου Δ.Σ. το 1984
*Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητος Δυτ. Μακεδονίας, το 1994-1998
*Μέλος του Δ.Σ.του ΕΒΕ Κοζάνης από 2001-2005
*Από το 2006 είναι μόνιμο μέλος του Δ.Σ.ΕΒΕ Κοζάνης (εκ του νόμου)
Δημοσιογραφική και συγγραφική ενασχόληση
Από το 1972 μέχρι και σήμερα αρθρογραφεί, κατά καιρούς, στον τοπικό τύπο αλλά και κατά περίπτωση εκτός αυτού, σε θέματα οικονομικά και πολιτικά.
Μετά την έλευση του διαδικτύου, αρθρογραφεί σε πολλές ιστοσελίδες τοπικής ή πανελλήνιας εμβέλειας.
Συμμετείχε σε πολλές συζητήσεις, στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, σε θέματα οικονομικά πολιτικά και αγροτικού ενδιαφέροντος.
Παρουσίασε μάλιστα σε ειδική εκπομπή της ΕΡΤ 2, το 1984, το θέμα της καλλιέργειας του κρόκου Κοζάνης.
Από το 2002 έως και σήμερα παρουσιάζει δικές του εκπομπές από την τοπική τηλεόραση.Το διάστημα 2002 έως το2007, είχε την επιμέλεια και παρουσίαση της ωριαίας, εβδομαδιαίας εκπομπής, “Συμβάλλοντας στην παραγωγή”, στο TOP CHANNEL της Κοζάνης,[ 170 επεισόδια],με θέματα αγροτο -κτηνοτροφικά ,ενημέρωσης των επαγγελματιών και περιβάλλοντος.
Από το 2010, μέχρι και σήμερα, γράφει και παρουσιάζει την εκπομπή “Αειφορία”στο FLASH-TV, με εκλαϊκευμένα επιστημονικά θέματα, για το περιβάλλον την γεωργία και την κτηνοτροφία [ άνω των160 εκπομπών]
Συγχρόνως, από το 2011 έγραψε για την τηλεόραση και παρουσίασε 20 περίπου εκπομπές για τις αλησμόνητες πατρίδες, τις “Προγονικές Εστίες”.
Τον Οκτώβριο του 2012, με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση τής Κοζάνης, παρουσίασε την ενότητα, “Η ιστορία της Κοζάνης από τους Προϊστορικούς χρόνους έως το1950” και την παρουσίασε σε 32 εκπομπές.
Διατηρεί, δικό του κανάλι, στο Youtube με αναρτήσεις των εκπομπών του ,με εκατοντάδες επισκέψεις καθημερινά και προβολές από όλο τον κόσμο ,με στόχο την προβολή του τόπου μας και την εκλαϊκευμένη ενημέρωση σε επιστημονικά θέματα και της ιστορίας των προγόνων μας.
Μονογραφίες
*Ασθένειες της αμπέλου στο Ν. Κοζάνης 1967
*Η καλλιέργεια του ροδάκινου [τοπική εφημερίδα του Βελβενδού [1970]
*Εκμετάλλευση Μαρμάρου από δήμους και κοινότητες 1984
*Η οικονομία του Ν. Κοζάνης και οι δυνατότητες ανάπτυξης 1983
*Ανάλυση του αναπτυξιακού νόμου 1252/83 1983
*Νέα Σπάρτη Κοζάνης και οι Βαλλαάδες 2012
*Η προέλευση των φανών της Κοζάνης 2014
*Έτσι έζησα τη δημιουργία της εμποροβιοτεχνικής και γεωργικής έκθεσης των Κοίλων Κοζάνης
Βιβλία
*Τύρισσα λεγόταν η αρχαία Κοζάνη- Ψήγματα της ιστορίας της [υπό έκδοση το 2015]
*Τυρρηνία η προϊστορική Δ. Μακεδονία[υπό έκδοση]
Τιμητικές διακρίσεις
*12/5/1998 Από τον Εμπορικό Σύλλογο Κοζάνης .Για την πολύπλευρη και πολύχρονη προσφορά στον Εμπορικό κόσμο της Κοζάνης
*25/9/2004 Από το ΕΒΕ Κοζάνης .Για την συμβολή του στον εκθεσιακό θεσμό του τόπου
*20/6/2006 Από το ΕΒΕ Κοζάνης για την προσφορά του στον επιμελητηριακό θεσμό
*29/4/2012 Από την Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας, που εδρεύει στην Ν. Ιωνία των Αθηνών, για την ανάδειξη της ιστορίας της αξέχαστης πατρίδας
*6/9/2014 Από τον Εκπολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο Κτενιού .Για την προσφορά στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας του χωριού τους
*17/9/2014 Από το ΕΒΕ Κοζάνης και το Εκθεσιακό Κέντρο .Για την συμβολή στη θεμελίωση και την αναπτυξιακή πορεία του εκθεσιακού θεσμού.