Ένα ενδιαφέρον σημείο που αφορά στην εμφάνιση των Γερμανών κατασκευαστών των Έργων στην Κοζάνη από το 1956 και μετά:
Το 1956 εμφανίστηκαν οι πρώτοι Γερμανοί στην περιοχή και ιδιαίτερα στην πόλη της Κοζάνης. Ήταν μηχανικοί και τεχνίτες της Εταιρείας KHD AG, που είχε αναλάβει για λογαριασμό του Μποδοσάκη την κατασκευή του Εργοστασίου Αζωτούχων Λιπασμάτων, για την αξιοποίηση του πλεονάζοντος λιγνίτη, την μπρικετοποίηση και ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας. Τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδος.
Οι “εξωγήινοι”, αλλά “large” Γερμανοί
Ο κόσμος αντιμετώπισε με μικτά αισθήματα -από θαυμασμό και δουλοπρέπεια μέχρι δυσπιστία, και πάντα με μπόλικη σάτιρα- τους Γερμανούς που έφθασαν στην περιοχή.
“Δεν ήταν απλώς ξένοι, άνθρωποι από άλλη πόλη της χώρας δηλαδή, που κι αυτοί ξεχώριζαν σαν τη μύγα μεσ’ το γάλα εκείνες τις εποχές. Ήταν σαν να έρχονταν από άλλον πλανήτη! Διαφορετικοί σε όλα, πέρα από κάθε δυνατότητα ενσωμάτωσης ή έστω προσωρινής αμοιβαίας αναγνώρισης και επικοινωνίας. Ασήκωτη η μπάρα της ξένης γλώσσας…”
Όμως, “ήταν πολύ ‘large’ οι Γερμανοί! Κανένα παζάρι, καμιά τσιγγουνιά σε καμιά συναλλαγή! Τόσο αυτοί όσο και οι πρώτοι Γάλλοι που ήρθαν το 1958. Πλήρωναν χωρίς σχόλια τα ‘υψηλά’ για τα στάνταρ της εποχής ενοίκια που σιγά-σιγά έμαθαν να ζητούν οι ιδιοκτήτες τους και ψώνιζαν ασυνήθιστα τρόφιμα εισαγωγής που άρχισαν να φέρνουν οι πιο ξύπνιοι μπακάληδες του κέντρου χωρίς να συζητούν την τιμή. Οι δε ‘εργένηδες’ έβγαιναν κάθε βράδυ στα εστιατόρια και τις ταβέρνες της πόλης, ανεβάζοντας την κατανάλωση αλλά και τον τζίρο των μαγαζιών”.
(από το δοκίμιο για τη Βιομηχανική Παράδοση στη Δυτική Μακεδονία, που επιμελήθηκε φωτογραφικά ο Gregory Dallis, ερεύνησε και συνέταξε με την ιδιαίτερη πένα της η Ματίνα Τσικριτζή Μόμτσιου και επιμελήθηκε εικαστικά του δημιουργικού ο Kostas Karadimos)
Karamarkos Kostas από την ομάδα του Facebook: Κοζάνη – Μνήμες, αναμνήσεις & εικόνες