Συνάντηση – διαβούλευση με θέμα την υλοποίηση του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής 2014-2020», το οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί στο νέο ΕΣΠΑ και να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους 2014-2020 πραγματοποιήθηκε, χθες, Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015, στο Δημαρχείο στη Σιάτιστα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής Κοζάνης κ. Σταύρος Γιαννακίδης, εκ μέρους του Δήμου Βοΐου οι Αντιδήμαρχοι Βοΐου κα Παπαδιώτη – Νταβατζή Γλυκερία και κ. Κορδίστας Ανδρέας, Πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του Δήμου, εκπρόσωποι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης και των ενοριών των εκκλησιαστικών επιτροπών του Δήμου, και απλοί πολίτες.
Σκοπός της συνάντησης ήταν ο συντονισμός για τη διαμόρφωση του πλαισίου υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος.
Η Αντιδήμαρχος κα Παπαδιώτη καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους και εισηγήθηκε του θέματος, τονίζοντας την πολύπλευρη δράση του προγράμματος και τη σημαντικότητα της συνεργασίας των Δήμων με την Εκκλησία και τους διάφορους φορείς και πολίτες.
Συγκεκριμένα, η κα Παπαδιώτη ανέφερε :«Με δεδομένο ότι πολλά νοικοκυριά στο δήμο μας βιώνουν την φτώχεια ξεκινάμε κι εμείς μια προσπάθεια ενίσχυσής τους μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην κρίση που έχει χτυπήσει την περιοχή μας απαντάμε με αλληλεγγύη και ενίσχυση των κοινωνικών μας δομών που στηρίζουν πολύπλευρα τις οικογένειες του Βοΐου που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.
Θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις το επίπεδο ζωής των συμπολιτών μας αλλά και τον κοινωνικό χαρακτήρα του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ως δημοτική αρχή δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής, για το λόγο αυτό θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα και θα αξιοποιήσουμε κάθε πρόγραμμα που συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννακίδης μίλησε για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να ενταχθεί η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, και τόνισε τη σημασία της διαχρονικότητας του προγράμματος.
Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να γίνει η ποσοτική εκτίμηση των δυνητικά ωφελουμένων από το πρόγραμμα ώστε να κατατεθούν οι φάκελοι με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από τους συμμετέχοντες Δήμους, και στη συνέχεια, εφόσον εγκριθεί η ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα, θα ακολουθήσουν και τα επόμενα βήματα, που αφορούν την ηλεκτρονική καταγραφή, την ταξινόμηση και τον διαχωρισμό των ατόμων που θα επωφεληθούν του προγράμματος, ώστε να ξεκινήσει η παροχή της βοήθειας προς τους ωφελούμενους.
Το πρόγραμμα στοχεύει να βοηθήσει τον «αόρατο» πολίτη που έχει άμεση ανάγκη από βοήθεια ώστε να μην στερείται κανένας συνάνθρωπός μας τα βασικά αγαθά και να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς.