Σε εφαρμογή τίθεται ο καινοτόμος θεσμός του Κτηνιάτρου Εκτροφής για την υποστήριξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, καθώς δημοσιεύθηκε, σε εφαρμογή του άρθρου 61 του νόμου 4235/2014 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 3385/2014), η Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρι Κουκουλόπουλο.
Πρόκειται για θεσμό που θα βοηθήσει την αναπτυξιακή προσπάθεια του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα του κλάδου της κτηνοτροφίας, καθώς η επιστημονική γνώση και συμβουλή θα είναι διαθέσιμη με θεσμοθετημένο τρόπο σε όλους τους κτηνοτρόφους και ειδικά στις οργανώσεις τους. Με τη θεσμοθέτηση του Κτηνιάτρου Εκτροφής το ΥπΑΑΤ αποσκοπεί να επιτευχθούν οι ακόλουθοι στόχοι:
1. Η αποτελεσματικότερη τήρηση των υποχρεώσεων στο επίπεδο της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης ως προς:
την υγειονομική κατάσταση της εκμετάλλευσης,
την προστασία των ζώων,
το σύστημα σήμανσης και καταγραφής των ζώων,
την άμεση ενημέρωση της Κτηνιατρικής Βάσης Δεδομένων με όλα τα στοιχεία που αφορούν μεταβολές ζωικού κεφαλαίου και κτηνιατρικές εφαρμογές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,
την τήρηση, σύνταξη και υπογραφή των μητρώων φαρμακευτικής αγωγής της κτηνιατρικής εκμετάλλευσης,
τη διάθεση στην τροφική αλυσίδα ασφαλών προϊόντων, μέσω ανάπτυξης συστήματος πρόληψης ασθενειών που μειώνει τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου και τη χρήση φαρμάκων.
2. Η αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης αιγοπροβάτων – βοοειδών και κατά περίπτωση των εκάστοτε εγκεκριμένων προγραμμάτων ελέγχου, επιτήρησης και εκρίζωσης ασθενειών όλων των παραγωγικών ζώων (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίροι, πτηνά, μέλισσες).
3. Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη βάση του υγιούς ανταγωνισμού και σύμφωνα με τους κανόνες υγείας και ευζωίας των ζώων για τη παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων ζωικής προέλευσης και κυρίως η εφαρμογή προληπτικών ενεργειών φροντίδας των ζώων, ώστε να μειωθούν οι απώλειες των νεαρών ζώων και ταυτόχρονα να μειωθούν οι δαπάνες από την χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων για την θεραπεία ασθενειών που θα μπορούσαν να προληφθούν.
Στην εν λόγω ΥΑ αναφέρονται αναλυτικά η διαδικασία δήλωσης του Κτηνιάτρου Εκτροφής στις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων, τα κριτήρια επιλογής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι υποχρεώσεις των κτηνιάτρων εκτροφής και των κατόχων κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, οι μεταξύ τους διαδικασίες σύναψης σύμβασης, οι αρμοδιότητες των κτηνιατρικών αρχών, οι ελεγκτικές διαδικασίες και το σύστημα εποπτείας από το ΥπΑΑΤ.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, με αφορμή την έναρξη της εφαρμογής του σημαντικού αυτού θεσμού για την υποστήριξη της κτηνοτροφίας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Προχωράμε σε σημαντικές διαρθρωτικές και χειροπιαστές πολιτικές για να υποστηρίξουμε την κτηνοτροφία και τον Έλληνα Κτηνοτρόφο. Ο Κτηνίατρος Εκτροφής που έχουμε θεσμοθετήσει με το νόμο 4235/2014 μπαίνει σε εφαρμογή και αποτελεί πολύτιμο «εργαλείο» για την παραγωγική διαδικασία και την υποστήριξη των κτηνοτρόφων. Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι θα έχουν πλέον στο πλευρό τους, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, τον κτηνίατρο – σύμβουλό τους. Στόχος του καινοτόμου αυτού θεσμού είναι η ανάπτυξη του κτηνοτροφικού κλάδου, η βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, η στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, αλλά και η παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων ζωικής προέλευσης για τους καταναλωτές. Ιδιαίτερα η αξιοποίηση του θεσμού από τις οργανώσεις των κτηνοτρόφων κάθε περιοχής μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματική αντιμετώπιση του κόστους κτηνιατρικής υποστήριξης των εκμεταλλεύσεων. Επιλύοντας τα θέματα προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, οι κτηνοτρόφοι θα πετύχουν καλύτερα παραγωγικά και οικονομικά αποτελέσματα αξιοποιώντας καλύτερα τους αυξημένους πόρους για την κτηνοτροφία στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, την περίοδο 2014-2020. Το Υπουργείο θα είναι σε συνεχή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους για την καλύτερη εφαρμογή του νέου θεσμού ιδιαίτερα δε με τις οργανώσεις των κτηνοτρόφων».