Θέμης Μουμουλίδης: Για ένα νέο πολιτιστικό χάρτη στη Δυτική Μακεδονία



Έγινε χθες Πέμπτη 18-12-2014, στην αίθουσα του Συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, η ανοιχτή συζήτηση της παράταξης «Αλλάζουμε Εποχή» με θέμα «Για ένα νέο πολιτιστικό χάρτη στη Δυτική Μακεδονία».

Στη συζήτηση παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Καρυπίδης Θεόδωρος και ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κοζάνης Πλακεντάς Παναγιώτης.

Στο γόνιμο διάλογο που ακολούθησε την εισήγηση του Θέμη Μουμουλίδη, αναδείχθηκαν πολλές και ουσιαστικές πλευρές της δυνατότητας να αποτελέσει ο πολιτισμός πυλώνα της ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας.

Στην επόμενη συνάντηση διαβούλευση που θα γίνει το Φεβρουάριο, θα συζητηθεί το θέμα της σύνδεσης παιδείας – πολιτισμού.

«αλλάΖουμε  εποχή»
« ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΣΤΗ Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ »
Πολιτισμός – Τουρισμός – Ανάπτυξη – Ποιότητα ζωής

ΣΧΕΔΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟΥ [18.12.2014]

 «Μπορεί να υπάρξει σύγχρονη ανεπτυγμένη Ελλάδα,  χωρίς σύγχρονη και ανεπτυγμένη περιφέρεια;»
«Μπορεί ο πολιτισμός να συνδεθεί με την παιδεία , τον τουρισμό και την ανάπτυξη;»
«Πως συνδέεται η ευτυχία με τη δημοκρατία και τη συμμετοχή;»
Μπορεί ο πολιτισμός να αποτελέσει σύγχρονο πυλώνα ανάπτυξης;
Διαχρονικά στην Ελλάδα ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας , ασχολείται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με τον πολιτισμό και την δημιουργική-καλλιτεχνική έκφραση. Στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα ο πολιτισμός , βρίσκεται χαμηλά και υποτιμημένος,  στην ατζέντα των κυβερνήσεων, αλλά και των αυτοδιοικητικών διοικήσεων α και β βαθμού και οι ελάχιστες εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα .  
Ο συνολικός σχεδιασμός ενός τομέα που αποτελεί εθνικό κεφάλαιο  απουσιάζει. Η οικονομική κρίση επέφερε τον μαρασμό και σε πολλές περιπτώσεις την απαξίωση των πολιτιστικών θεσμών και δραστηριοτήτων.
Κι όμως, ο πολιτισμός , μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης κάθε περιοχής, καθώς μπορεί να συνθέσει και να συνδέσει διαφορετικούς τομείς ανάπτυξης, συμβάλλοντας όχι μόνο στην ποιότητα ζωής αλλά και την οικονομική ανάπτυξη.
Ο πολιτισμός είναι δικαίωμα και αποδέκτης κάθε πολιτικής θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος.
Είναι επομένως , η δημιουργία ενός «Νέου Πολιτιστικού Χάρτη στη Δ.Μακεδονία»
Καταθέτουμε την πρότασή μας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου πολιτιστικού τοπίου στη Δ.Μακεδονία. Συνεχίζουμε τον δημόσιο διάλογο και διαβούλευση , με στόχο να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ποιότητα ζωής και στο σχεδιασμό του μέλλοντος της Δυτικής Μακεδονίας,  μέσα από την αξιοποίηση και ανάπτυξη των πολιτιστικών θεσμών, δομών και φορέων της περιφέρειας.
Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας , διαθέτει διαχρονικά σπουδαία ιστορία και εξαιρετική πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά. Σημαντικά πρόσωπα της περιοχής μας, συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου ευρωπαικού πολιτιστικού χάρτη. Η συνάντηση και συνύπαρξη των πολιτιστικών φορέων της περιοχής και ο σχεδιασμός μιας ενιαίας οραματικής και ταυτόχρονα εφικτής πολιτιστικής πολιτικής, οδηγεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου πολιτιστικού χάρτη συμβάλλοντας ταυτόχρονα στον αναπτυξιακό χάρτη της περιοχής.
Το διαχρονικό φαινόμενο της άναρχης κατάτμησης κονδυλίων και επιχορηγήσεων , σε διάφορες  δραστηριότητες, δημιουργεί περισσότερο σύγχυση, αδικίες και ανταγωνισμό. Αντίθετα η διάθεση οικονομικών πόρων , μέσα από συνολικό σχεδιασμό και αξιολόγηση, οδηγεί στη  συνύπαρξη, τη συνεργασία και την άμιλλα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και τελικά, στην ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων των εμπλεκομένων στον χώρο του πολιτισμού. Γιατί Πολιτισμός δεν είναι μόνο η ανάπτυξη τεχνών και γραμμάτων, δεν είναι μόνο οι αρχαιολογικοί χώροι ,  τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες … Πολιτισμός είναι κυρίως αυτό που καθένας εμπεριέχει εντός του ως παράδοση, είναι ένας αθέατος κόσμος , ένας ανεκτίμητος πλούτος που εξαφανίζεται σιωπηλά, με απρόβλεπτες συνέπειες. Πολιτισμός είναι η δημιουργία συνθηκών ποιότητας ζωής, είναι η άμιλλα, η αλληλεγγύη, το περιβάλλον. Πολιτισμός είναι η καθημερινότητα. Είναι ένα πολύτιμο αγαθό που ως αποτέλεσμα ξεκινά και τελειώνει στον άνθρωπο, που οφείλουμε να είναι  και ο μοναδικός αποδέκτης.
Κάθε υπεύθυνη πολιτική δύναμη, μπορεί να καταννοήσει και να συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών διαλόγου, στη δημιουργία δομών και υποδομών που μπορούν με χαμηλό κόστος, να δημιουργήσουν καλύτερη κοινωνία, υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής, θέσεις εργασίας και συμβολή στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.
Τέσσερις βασικοί άξονες χαρακτηρίζουν την διάρθρωση μιας σύγχρονης πολιτικής για τον πολιτισμό:
Α. Θεσμοί
Β. Παιδεία/ Καλλιτεχνική εκπαίδευση
Γ.Υποδομές
Δ. Ο Πολιτισμός ως κοινωνικό αγαθό [πολιτισμός για όλους ]
Βασικοί  στόχοι του σχεδίου πολιτιστικής ανάπτυξης που προτείνουμε είναι: η καταγραφή , διάσωση  και ανάπτυξη του πολιτισμού στη Δυτική Μακεδονία . Η σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό , τα προιόντα γης [ που είναι επίσης πολιτιστικά αγαθά ], η σύνδεση με τις εκτάσεις όπου φιλοξενούνται οι ενεργειακές δραστηριότητες της περιοχής. Σαφής πρόθεσή μας, είναι  να συμβάλλουμε στη δημιουργία κοινής αντίληψης και συνείδησης , για την αξία του πολιτιστικού αγαθού, τις δυνατότητες συμβολής στην ποιότητα ζωής και στην ανάδειξη της Δυτικής Μακεδονίας σε περιοχή υψηλού πολιτιστικού έργου και σύγχρονο τουριστικό προορισμό.
Επιγραμματικά, η περιοχή της Δ.Μακεδονίας διαθέτει:
-Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα
-Το Μουσείο Αιανής και άλλα σημαντικά , θεματικά Μουσεία
-Αρχαιολογικούς χώρους
-Ιστορικές Βιβλιοθήκες
-Παραδοσιακούς οικισμούς και αρχοντικά
-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κοζάνης
-Θεατρικές ομάδες
-Ωδεία
-Παραδοσιακά Μουσικά Σύνολα
-Σχολές χορού
-Σημαντικούς και δραστήριους πολιτιστικούς συλλόγους
-Σημαντικά πολιτιστικά έντυπα
-Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων
-Θεατρικές ομάδες
– Μεγάλο αριθμό δημιουργών και καλλιτεχνών
Ο ρόλος της περιφερειακής διοίκησης , είναι καθοριστικός στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου και την άσκηση ενιαίας πολιτιστικής πολιτικής , με τη συνεργασία των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης. Η περιφερειακή διοίκηση οφείλει να ηγηθεί , να συνυπάρξει, να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει κάθε ενδιαφερόμενο φορέα.
Παράλληλα, θεωρούμε αυτονόητο, πως οι δημοτικές αρχές,  ασκούν ανεξάρτητα τη δική τους  πολιτική για τον πολιτισμό. Ωστόσο ζητούμενο παραμένει η διάθεση συμμετοχής στο διάλογο και η συμβολή στη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου πολιτιστικής ανάπτυξης, από το οποίο θα ωφεληθούν σημαντικά οι τοπικές κοινωνίες καθώς και το σύνολο των πολιτών της της Δ.Μακεδονίας.
Πρόταση  σύνδεσης όλων των παραπάνω:
-Α.  Με ευθύνη της περιφέρειας  ΑΜΕΣΗ δημιουργία σύγχρονου φορέα ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.
-Β. Δημιουργία της ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ .
-Γ. Αναβάθμιση της Σχολής Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα. [ενδεχομένως σε άλλες σχολές, τμήματος «Διαχείρησης Πολιτιστικών Υποθέσεων»].
-Δ. Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων. Μουσείο Αιανής -αιχμή του δόρατος μιας δυναμικής  πολιτικής για τη διάσωση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων στη Δυτική Μακεδονία.
Α. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Στόχοι – αντικείμενο:
-Η καταγραφή κάθε πολιτιστικού θεσμού και φορέα της περιοχής, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, παραδοσιακών κτιρίων και οικισμών, βιομηχανικών χώρων, ωδείων, μουσικών συνόλων ,xoρευτικών συνόλων,  σχολών χορού, βιβλιοθηκών, θεατρικών ομάδων,  εκδόσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, κατάλογο δημιουργών κ.ά. Δηλαδή η πλήρης και επιστημονική καταγραφή της παράδοσης και του σύγχρονου πολιτιστικού προιόντος της περιοχής, που θα οδηγήσουν στη-
-Δημιουργία [ηλεκτρονικής ] « Τράπεζας Πολιτισμού Δυτικής Μακεδονίας».
– Η καταγραφή κάθε τουριστικού προορισμού στη Δυτική Μακεδονία, οι ξενοδοχειακές μονάδες. Η σύνδεση όλων των προορισμών.
-Η καταγραφή των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής. Ιστορικές εκκλησίες , μοναστήρια.
-Η συνομιλία, συνεργασία, ανταλλαγή εμπειριών κάθε ενδιαφερόμενου φορέα ή πολίτη , μέσα από θεματικές ενότητες , συναντήσεις-διαβουλεύσεις  και συνέδρια.
-Ενίσχυση και ενθάρρυνση φορέων και θεσμών.
-Ενίσχυση και ενθάρρυνση των δημιουργών της περιοχής.
-Έκδοση και προώθηση έργων δημιουργών της περιοχής.
-Σχέδιο για την διάσωση παραδοσιακών οικισμών
– Διεθνείς συναντήσεις και εκδηλώσεις στους παραδοσιακούς οικισμούς.
-ΓΙΟΡΤΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ / Σύνδεση με πρωτογενή τομέα
-Δημιουργία του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
-Διάσωση και διάδοση της παράδοσης.
-Καταγραφή , διάσωση και ανάδειξη ιστορικών βιομηχανικών κτηρίων.
-Δημιουργία εναλλακτικών υποδομών [ αποθήκες, εργοστάσια κ.λ.π.]
-Επιμόρφωση πολιτιστικών στελεχών.
-Σχεδιασμός υποδομών .
-Συμβολή στο σχεδιασμό της ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ , αλλά και στην αποκατάσταση και απόδοση των χώρων στις τοπικές κοινωνίες.
Και βέβαια η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, αναλαμβάνει το  σχεδιασμό  μιας συνολικής , υπεύθυνης σύγχρονης πολιτικής πολιτιστικής ανάπτυξης, που θα συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό, αλλά και τον πρωτογενή τομέα και ,επομένως, με την παραγωγική ανασυγκρότηση. ΄Ετσι η εν λόγω επιχείρηση , ηγείται -με συμμετοχή και ευθύνη της περιφερειακής διοίκησης και των δημοτικών αρχών- μιας μοναδικού ενδιαφέροντος προσπάθειας ανασυγκρότησης.
Με ενιαίο ταμείο και πόρους, με σχεδιασμό υπεύθυνης και μετά από αξιολόγηση και εντός αναπτυξιακού πλαισίου διάθεσης κονδυλίων , μπορεί να παραχθεί ένα θεαματικό έργο που άμεσος αποδέκτης του είναι η κοινωνία , συμβάλλοντας καθοριστικά στα επόμενα χρόνια στη θεαματική βελτίωση ποιότητας ζωής.
Β. ΕΘΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μετεξέλιξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κοζάνης, που σήμερα λειτουργεί και επιχορηγείται από το Δήμο Κοζάνης και το ΥΠΠΟ , σε ΕΘΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ , με έδρα την Κοζάνη. Αντικείμενο του, η θεατρική παραγωγή και η ανάπτυξη της θεατρικής τέχνης στη Δυτική Μακεδονία. Ο χορός , η σκηνική μουσική και το μουσικό θέατρο αλλά και η ευθύνη μιας υπεύθυνης πολιτικής διαρκούς καλλιτεχνικής εκπαίδευσης κάθε ενδιαφερόμενου , σε κάθε δημοτική ενότητα της Δυτικής Μακεδονίας, θα αποτελούν αντικείμενο δραστηριότητας του εν λόγω θεσμού.
Κάθε πόλη της Δυτικής Μακεδονίας ,  δικαιούται να φιλοξενεί σημαντικά θεατρικά γεγονότα , θεατρικές πρεμιέρες, κύκλο θεματικών εκδηλώσεων, διαρκή εκπαιδευτικά προγράμματα κ.λ.π., αλλάζοντας το πολιτιστικό τοπίο κάθε περιοχής.
-Συμβολή στον επαρκή σχεδιασμό  υποδομών των δήμων της περιφέρειας.
Ο Θεσμός θα διοικείται από Δ.Σ. , που θα ορίζεται από τους εταίρους.
Οικονομικά: ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΔΗΜΟΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΧΟΡΗΓΙΕΣ
Με την πρόταση αυτή εξασφαλίζεται ένας αισθητά υψηλότερος [από τον σημερινό ] προυπολογισμός, ικανός να εξυπηρετήσει όλη την περιοχή, χωρίς η Κοζάνη να χάνει τον μητροπολιτικό της ρόλο στη λειτουργία του θεσμού, κυρίως όμως δημιουργείται ένας βιώσιμος σύγχρονος ευρωπαικός θεσμός με καλλιτεχνικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
Γ. Αναβάθμιση Σχολής καλών τεχνών . Φλώρινα.
Με την επαρκέστερη στελέχωση των τμημάτων , καθώς και τη δημιουργία νέων τμημάτων, αναδεικνύοντας την πόλη της Φλώρινας σε ευρωπαικό εκπαιδευτικό κέντρο υψηλού επιπέδου.
-Δημιουργία Διεθνούς [και ξενόγλωσσου] τμήματος κινηματογράφου.
-Κινηματογραφικό Μουσείο και Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου «Θόδωρος Αγγελόπουλος»
Η πόλη της Φλώρινας και η ευρύτερη περιοχή συνδέεται άμεσα με το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ενός εκ των σημαντικότερων ευρωπαίων σκηνοθετών . Σύνδεση του τμήματος στην Σχολή Καλών Τεχνών , με το έργο του Θ.Αγγελόπουλου, αλλά και μιας σειράς κορυφαίων Βαλκάνιων σκηνοθετών. ΄Ετσι δημιουργούμε ένα διαφορετικό προφίλ, ελκυστικό  σε ακαδημαικούς και φοιτητές, αναβαθμίζοντας το ρόλο της Σχολής στον Ελληνικό Πανεπιστημιακό χάρτη και ταυτόχρονα την  πόλη της Φλώρινας και την περιοχή Δ. Μακεδονίας.
Δ. Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων.
-Ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη των μουσείων, με αιχμή του δόρατος το Μουσείο Αιανής, συμβάλλοντας στην αύξηση επισκεπτών  και στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών. Χρειαζόμαστε μια δυναμική πολιτική για τη διάσωση , ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών χώρων και των αρχαιοτήτων στη Δ. Μακεδονία.
Ως πολιτικά όντα υποχρεούμαστε να προστατέψουμε τα αρχαία!
Σήμερα η Δ.Ε.Η. κατάφερε και μειώσει θεαματικά τα ποσά για τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Είναι γνωστές οι καταγγελίες για μαζική καταστροφή αρχαιολογικών ευρημάτων σε χώρους λιγνιτορυχείων. Η σιωπή είναι συνενοχή στην καταστροφή αρχαιοτήτων στους χώρους της Δ.Ε.Η.
«Τι θα απογίνουν οι αρχαιότητες στην απευκταία περίπτωση , ξεπουλήματος της «μικρής Δ.Ε.Η.;»
ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Η Αναπτυξιακή Επιχείρηση Πολιτισμού Τουρισμού, σχεδιάζει και υλοποιεί ένα ενιαίο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, που συνδέεται άμεσα με τον πολιτισμό και τους τουριστικούς προορισμούς.
Αντίστοιχα με τον τομέα πολιτισμού:
– Καταγράφει τους τουριστικούς προορισμούς.
-Καταγράφει τον θρησκευτικό τουρισμό.
-Σχεδιάζει τον βιομηχανικό τουρισμό.
-Αναδεικνύει τον αγροτουρισμό και τα προιόντα γης.
-Καταρτίζει προγράμματα προώθησης της τοπικής κουζίνας και γευσιγνωσίας.
-Ενισχύει και αναδεικνύει νέους προορισμούς.
-Καταγράφει τις ξενοδοχειακές μονάδες
-Συνδέει το προιόν της γούνας με τον τουρισμό, με τρόπο όμως που να ωφελείται η τοπική κοινωνία.
Στη σύγχρονη οικονομία δεν νοείται πολιτική για τον τουρισμό που να αγνοεί τον πολιστικό χάρτη κάθε περιοχής.   
Πολιτισμός και  τουρισμός συνδέονται άρρηκτα με τα σημαντικά προιόντα γης της περιοχής μας.   
Μέσα από την δημιουργία του πολιτιστικού-τουριστικού χάρτη Δ.Μακεδονίας, ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύπτει την ιστορία , την παράδοση, τους τουριστικούς προορισμούς και τα προιόντα γης της περιοχής. Η εφαρμογή μιας συντεταγμένης «επιθετικής» πολιτικής τουριστικής ανάπτυξης θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο επισκέπτης της περιοχής δικαιούται να γνωρίζει λεπτομέρειες για την ιστορική διαδρομή της περιοχής καθώς και για τα πλεονέκτήματά της τα οποία οφείλουμε να αναδεικνύουμε.
-Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου επικοινωνιακού προγράμματος για την προβολή της Δ.Μακεδονίας. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή μπορούν να διαδραματίσουν τα Μ.Μ.Ε. Δ.Μακεδονίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Λέμε όχι στην άναρχη κατάτμηση των πόρων για πολιτισμό και τουρισμό. Τα ποσά που ετησίως διατίθενται μπορεί να αποδειχτούν επαρκή , με την προυπόθεση πως η κατανομή τους θα είναι αποτέλεσμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης και επομένως θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ποιοτικότερου τοπίου ζωής.
Ο ΡΟΛΟΣ και η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΜΕ
Στην πορεία για μια αναπτυξιακή εποχή και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στη Δ.Μακεδονία,
σημαντικό ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν τα Μ.Μ.Ε. Μέσα από αυτή τη συμβολή και συνεργασία, αναβαθμίζεται και ο ρόλος των Μ.Μ.Ε. , καθώς με το λειτούργημά τους, πρωταγωνιστούν στη δημιουργία της επόμενης μέρας της περιοχής. Τα Μ.Μ.Ε. αναλαμβάνουν και υλοποιούν μέρος του επικοινωνικακού προγράμματος.
Ως παράταξη, αλλά κυρίως ως ενεργοί πολίτες ,
θεωρούμε αυτονόητη την συμβολή μας με κάθε τρόπο στην πραγματοποίηση όλων των παραπάνω. Συμβολή στο διάλογο με κάθε πολίτη και κάθε ενδιαφερόμενο φορέα της περιοχής μας, δημιουργία μιας δημοκρατικής συμμετοχικής διαδικασίας, ξεκινώντας από το χώρο του πολιτισμού και του τουρισμού και προχωρώντας σταδιακά και σε άλλους τομείς.
Πιστεύουμε πως η επίτευξη όλων των παραπάνω είναι θέμα πολιτικών επιλογών και βούλησης, και η συνύπαρξη όλων είναι καθοριστική.

ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ
Η πρόταση μετά την ολοκλήρωσή της , να κοινοποιηθεί σε όλους τους κατοίκους. Να αναρτηθεί σε όλα τα διαθέσιμα site ,  σε τοπικά και κεντρικά ΜΜΕ.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνεί για τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις του στην ηλεκτρονική διεύθυνση: allazoumeepochi@gmail.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.