Θεόδωρος Καρυπίδης στο Δ.Σ. της ΕΝΠΕ για την κατασκευή χωματερής αποβλήτων
στη Δυτική Μακεδονία: Δεν θα αποφασίζει κανείς για μας, χωρίς εμάς
Το «κρυφτούλι» των αρμοδίων του ΥΠΕΚΑ, στις συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες του, για να ενημερωθεί επίσημα για το θέμα της κατασκευής χώρου διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων σε λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ, κατήγγειλε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ, την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014 που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη μεθόδευση από πλευράς ΥΠΕΚΑ, σε σχέση με την ενημέρωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το θέμα, διευκρινίζοντας ότι στις 14 Οκτωβρίου 2014 υπογράφτηκε η απόφαση από την Γ.Γ. Νάντια Γιαννακοπούλου, στις 31 Οκτωβρίου το έγγραφο ανέβηκε στη Διαύγεια και μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει φτάσει στην Περιφέρεια, ενώ υπάρχουν στους αποδέκτες η Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος.
«Η Δυτική Μακεδονία δεν θα γίνει χωματερή όλων των επικίνδυνων αποβλήτων της χώρας. Δεν θα αποφασίζει κανείς για μας, χωρίς εμάς» τόνισε ο κ. Καρυπίδης ζητώντας από την ΕΝΠΕ να στηρίξει τη θέση της Περιφέρειας και να καταδικάσει την πολιτική που ακολούθησε το Υπουργείο.
Η παρέμβαση του Περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη είχε ως αποτέλεσμα τη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου να βρεθεί την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για να δει από κοντά το σοβαρό αυτό θέμα.
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Ε. Κοζάνης ενημερωτική σύσκεψη με θέμα την πυρκαγιά της 9ης Νοεμβρίου 2014 στον Α.Η.Σ. Πτολεμαΐδας: Αίτια και τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτής.
Στην πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Πλακεντά ανταποκρίθηκαν και μετείχαν στη συγκεκριμένη συνάντηση οι παρακάτω εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών:
Ο Διευθυντής του Α.Η.Σ. Πτολεμαΐδας Δημήτρης Παπαβραμίδης, συνοδευόμενος από υπηρεσιακά στελέχη του Σταθμού,
Ο Υποδιοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης Κωνσταντίνος Μαυροματίδης και ο Βασίλης Ζιώγου εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πτολεμαΐδας,
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης,
Ως εκπρόσωπος του ΚΕ.ΠΕ. Δυτ. Μακεδονίας Βασίλης Ευαγγελόπουλος,
Ως εκπρόσωποι των εργαζομένων του Α.Η.Σ. Πτολεμαΐδας οι: Βασίλης Πουρλιάκας, Θεοχάρης Τσακουράκης και Στέφανος Χατζηϊωαννίδης,
Ο Προϊστάμενος Δ/νσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας Δημήτρης Γαζής,
Ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Δυτ. Μακεδονίας Πρόδρομος Ασλανίδης,
Ο αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας Δημήτρης Αλβανός.
Η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών Δυτικής Μακεδονίας Ελισσάβετ Παναγιωτίδου,
Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Δυτ. Μακεδονίας Φώτης Κεχαγιάς,
Η Εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος και Μεταφορών Δυτικής Μακεδονίας Μαρία Καρυπίδου,
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Δυτ. Μακεδονίας Ηλίας Κάτανας.
Στην συζήτηση που ακολούθησε εξετάστηκε διεξοδικά το ενδεχόμενο περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την πυρκαγιά της 9ης Νοεμβρίου, ενώ έγινε ενδελεχής ενημέρωση τόσο από πλευράς Δ.Ε.Η. Α.Ε. όσο και από την Πυροσβεστική υπηρεσία για το είδος των υλικών που κάηκαν.
Ο Διευθυντής του Α.Η.Σ. Πτολεμαΐδας κ. Παπαβραμίδης, ενημερώνοντας είπε ότι έχουν ήδη πάρει στα χέρια τους τα πρώτα αποτελέσματα από μια σειρά εργαστηριακών ελέγχων, που ζήτησε η Επιχείρηση από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και σε αυτά οι μετρήσεις είναι κάτω από τα όρια επικινδυνότητας.
Από όλους τους παραβρισκόμενους εκφράστηκε η πρόθεση να συμβάλλουν ώστε την «επόμενη μέρα» της πυρκαγιάς τίποτα να μην είναι επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών
Τέλος έγινε αποδεκτό, από όλους τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη, ότι στις αμέσως επόμενες ημέρες το ΚΕ.ΠΕ. (Κέντρο Περιβάλλοντος) Δυτ. Μακεδονίας θα πραγματοποιήσει σειρά μετρήσεων, εντός και εκτός του χώρου του Α.Η.Σ. Πτολεμαΐδας, τα αποτελέσματα των οποίων θα γίνουν άμεσα ανακοινώσιμα στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε αμφιβολία περιβαλλοντικού επεισοδίου.