Στα 77εκ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το 2015, όπως εγκρίθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Παρασκευής. Από αυτά τα 49εκ. ευρώ είναι ο προυπολογισμός των 4 Π.Ε. και της Εδρας της Περιφέρειας ενώ τα υπόλοιπα είναι του Περιφερειακού Ταμείου. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού εκπονήθηκε στη θητεία της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής τον Αύγουστο, με τον Περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη να επισημαίνει πως το πολιτικό στίγμα της νέας αρχής, θα δωθεί ξεκάθαρα, στον προυπολογισμό του 2016.
Σύμφωνα με τον εισηγητή του θέματος Αντιπεριφερειάρχη Φ. Κεχαγιά, ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, δεν δημιουργεί ελλείμματα και έχει λάβει τις παρατηρήσεις της ΚΥΑ του Υπουργείου Εσωτερικών.
Παράλληλα επισήμανε πως είναι ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, λόγω της σφιχτής πολιτικής, που επιβάλλει το Υπουργείο, στον τοπικό πόρο, στο διατροφικό επίδομα και στις μεταφορές μαθητών.
Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του τόνισε πως «είναι ψηφισμένος τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο. Εμείς θα τον υλοποιήσουμε. Το πολιτικό μας πρόταγμα θα το βάλουμε με τις αναμορφώσεις αλλά ουσιαστικά ο δικός μας προϋπολογισμός θα είναι αυτός του 2016».
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης η κα Γ. Ζεμπιλιάδου χαρακτήρισε τον προϋπολογισμός «υπηρεσιακό» και πρόσθεσε πως «σε αυτή τη δύσκολη ώρα δεν υπάρχει πρόβλεψη για έργα αναπτυξιακό που να δείχνουν πως μπορεί να αλλάξει η πορεία της Περιφέρειας».
Ο Θ. Μουμουλίδης σημείωσε πως «ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή αλλά δεν μας ικανοποιεί και τον ψηφίζουμε με την προυπόθεση ότι θα αναμορφωθεί. Υπάρχουν αδικίες και χαρακτηριστικό είναι πως δεν έχει κανένα στοιχείο κοινωνικής ευαισθησίας».
Ο Γ. Βήττας ανέφερε πως «είναι ένας προϋπολογισμός, που τις ήδη πενιχρές δαπάνες για τους κοινωνικούς τομείς προσθέτει και νέες μειώσεις με λιγότερους πόρους για την εκπαίδευση, τη μεταφορά μαθητών, την υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη, ενώ οι πόροι για πολιτισμό και αθλητισμό είναι στο μηδέν ».
Επίσης στη συνεδρίαση τέθηκε η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Περιφέρειας και Πανεπιστημίου για την ένταξη της Πανεπιστημιούπολης της ΖΕΠ στο ΣΕΣ και την εξουσιοδότηση του Περιφερειάρχη για τις περαιτέρω ενέργειες.
Οσον αφορά το θέμα με τα βιομηχανικά απόβλητα, η Περιφέρεια θα προσφύγει στο ΣτΕ αλλά και στην δικαιοσύνη καθώς τη θεωρεί παράτυπη. «Η Δυτική Μακεδονία δεν θα γίνει χαβούζα της Ελλάδας, αλλά θα διαχειριστουμε τα δικά μας απόβλητα» σχολίασε ο κ. Καρυπίδης.
Τέλος ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε πως θα διατεθούν 100.000 ευρώ για το γκρέμισμα των δύο γεφυρών του ΟΣΕ ενώ το κόστος αποκατάστασης, θα φτάσει το 1,5εκ. ευρώ και ορίζοντα τριετίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΑΣ
Ο ΧΡΟΝΟΣ