Παλιές φωτογραφίες της 28ης Οκτωβρίου στην Πτολεμαΐδα από το αρχείο του Γιώργου Ι. Καζαντζή



Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι ”Παλιές Φωτογραφίες της 28ης Οκτωβρίου στην Πτολεμαΐδα από το αρχείο του Γιώργου Ι. Καζαντζή”.

Από το ptolemaidalive.blogspot.gr:

Ήταν μία υπόσχεση που, ο νέος Μητροπολίτης μας, κ.κ. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ, έδωσε ενώπιον, Θεού και Ανθρώπων,  για την κατασκευή και 4ης Εκκλησίας στην πόλη μας, για την κάλυψη του κενού των πιστών της περιοχής υδραγωγείου ,με την ονομασία,ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ, για την ευγνωμοσύνη του ΕΘΝΟΥΣ προς την Υπέρμαχο Στρατηγό, την Θεομήτορα Παναγία μας, προστάτη του Στρατού μας στα Αλβανικά βουνά το 1940 και όχι μόνο…


Ο Ναός θεμελιώθηκε και το 1972 και λειτούργησε το 1980, όμως, δίπλα στη νέα Εκκλησιά μας και την Παναγία μας θα έπρεπε να βρίσκονται και το μνημείο των γενναίων μαχητών που έπεσαν, για του ΧΡΙΣΤΟΥ την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία.


Δεν άργησε όμως να στηθεί και το μνημείο για να μας θυμίζει τους γενναίους μαχητές που έπεσαν στο πεδίο της τιμής και της Δόξας της Πατρίδος μας.
Με απόφαση του το Δημοτικό μας Συμβούλιο το 1988- Δημαρχία Κ .Μαυρομάτη-, καθιερώνει τον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης όπου, θα τελείται η κατ’ έτος πανηγυρική Δοξολογία για την επετείου του Ιστορικού ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου του 1940 και η επιμνημόσυνη  Δέηση στο αντίστοιχο μνημείο του αυλόγυρου της Εκκλησίας, ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ.


Μετά την πανηγυρική Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης,  στον αυλόγυρο της Εκκλησίας ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, προς τιμή των αγωνιστών του 1940.


Στη φώτο μας : Ο Επίσκοπος μας, πατέρας Αυγουστίνος, βοηθούμενος από τον πρωτοσύγκελο της  Μητρόπολης, τους Αρχιερατικούς Επιτρόπους,  Μάξιμο και Μανάδη Νικηφόρο και τους  Ιερείς, Ελευθεριάδη Δημήτριο ,Τερζόπουλο Βασίλειο, Λεμονή Πέτρο, Καμπάνη Κωνσταντίνο και  Οικονόμου Δήμο και παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών αρχών και πλήθος λαού, τέλεσε το σχετικό τελετουργικό της Εκκλησίας μας για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου πεσόντων του Αλβανικού Έπους του 1940..


Μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, μίλησε για λίγο ο επίσκοπος μας τιμώντας τη θυσία των  γενναίων πολεμιστών του Έθνους και ακολούθησε η 1η επίσημη  επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφανιών, εκ μέρους των αρχών, ακολούθησε η σχετική ομιλία και η ωραία αυτή τελετή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο, από τη μουσική μπάντα του Στρατού, ενώ άγημα στρατού απέδιδε τιμές.  
Λίγο μετά τη λήξη των γιορταστικών εκδηλώσεων της Εθνικής μας επετείου του Ιστορικού ΟΧΙ του 1940, Λυκόπουλα σε αναμνηστική φωτογραφία, με την ηγεσία τους και τον βοηθό Τοπικού Εφόρου, στην κεντρική μας πλατεία. 
Στη φώτο μας, από αριστερά:
ΣΕΙΡΑ 1η, καθιστοί: Ο Παναγιωτίδης Δημητράκης, τα δύο μικρότερα σε ηλικία Λυκοπουλάκια, με την ονομασία “ ΜΟΓΛΗΣ”, όπως αναφέρονται στην Ιστορία των Λυκόπουλων, ο Παληός Λάκης και ο Κυδώνας Τάκης, ο Καρυπίδης Θωμάς με τα γυαλιά στο δεξί χέρι, ο Περάκης Στέλιος-γιος του εκ Χανίων Κρήτης- καθηγητού μαθηματικών του Γυμνασίου μας, Αλέξανδρου Περάκη, ο Καρυοφυλίδης Φρίξος, ο Κούσης Αντ. Κωστάκης και ο Μαζαράκης Ηλίας.
ΣΕΙΡΑ 2η : Ο Παναγιωτίδης Π. .Μιχάλης –Μπαλού-, ο Βελονίδης Παναγιώτης-Ακέλας-, ο Μπερεκετίδης Λευτέρης-Βοηθός Τοπικού Εφόρου Προσκόπων-, ο Μαρτινάκης Βασίλης-Μπαλού- και ο γράφων, Καζαντζής Γιώργος-Μπακίρας-.

Η σειρά των αξιωμάτων, για την ιστορία είναι.: Ακέλας-Μπαλού- Μπακίρας.-

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, αρχές και λαός, παρακολούθησαν της γιορταστικές εκδηλώσεις της 74ης επετείου από την απελευθέρωση της Κοινότητας των Καϊλαρίων και σημερινής Κοινότητας  Πτολεμαϊδας..


Μετά τα σχετικά Εκκλησιαστικά τελετουργικά, της Πανηγυρικής Δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας και την επιμνημόσυνη δέηση στο “μνημείο” της κεντρικής μας πλατείας, ακολούθησε παρέλαση της μαθητιώσας Νεολαίας, Προσκόπων και διάφορων πολιτιστικών φορέων της πόλης και έκλεισε με παρέλαση  διμοιρίας στρατού με τη μουσική του Α΄ Σώματος Στρατού.


 Στη φώτο μας, από αριστερά διακρίνουμε τους Βουλευτές, Βύζα Θεμιστοκλή, Αθανασιάδη Σταύρο, Βαγιάτη Γιάννη, τον άγνωστο μας Χ;, το Δήμαρχο, Σπανίδη Ανέστη και πίσω του τους Δημοτικούς συμβούλους, Κυδώνα Ζήνων, Ιωαννίδη Γιώργο και Ξανθόπουλο Χάρη, το Νομάρχη Θεοδοσίου Γρηγόρη (;) , τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης, Φλωρίνης-Πρεσπών και Εορδαίας πατέρα. Θεόκλητο (σημερινό μας Επίσκοπο), το Στρατηγό Διοικητή της ΙΧ Μεραρχίας με μια ομάδα Αξιωματικών και πλήθος συμπολιτών μας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.