Στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Σπύρος Αρσένης» του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, μαθητές του 1ου, 2ου,3ου Λυκείων Κοζάνης αλλά και φοιτητές του Ιδρύματος με τους καθηγητές τους, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία του Δρ. Γκάρεθ Όουενς, Γλωσσολόγου-Αρχαιολόγου και συντονιστή του Προγράμματος « ERASMUS +» του ΤΕΙ Κρήτης, με θέμα « Τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού».
Ο κ. Όουενς άρχισε την ομιλία του ευχαριστώντας την Διοίκηση του ΤΕΙ και την κ. Αικατερίνη Μπλάντα υπεύθυνη του Προγράμματος “ERASMUS+” ενώ αναφέρθηκε στην συνεργασία των δύο Ιδρυμάτων αλλά και στην χώρα μας χαρακτηρίζοντάς την «το θεμέλιο πολιτισμού στην Ευρώπη». Ο ίδιος κατέχει και την ιδιότητα του Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόγραμμα “ERASMUS+” και επεσήμανε τις ευκαιρίες που προσφέρονται μέσω του ευρωπαϊκού αυτού προγράμματος στους φοιτητές.
Τα «μυστικά» αποκαλύφθηκαν σιγά – σιγά και το πρώτο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Όουενς είναι το «μυστικό της επιτυχίας», που είναι να δουλεύουμε μαζί και κάθε μέρα.
«Το παλάτι του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου είναι συνέχεια του Μυκηναϊκού και Μινωικού Πολιτισμού και ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένας θησαυρός που ανακαλύφθηκε το 1908 στο παλάτι της Φαιστού, ίσως γι’ αυτό να μην είναι τυχαία και η παρουσία μου στην Δυτική Μακεδονία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Όουενς.
Τα σημεία σε γραφή μινωική, που είναι χαραγμένα στις δύο πλευρές του δίσκου, διαβάζονται από έξω προς τα μέσα, με την λέξη I-QE-KU-RJA (YGEIAN + AGAPH), να εμφανίζεται σε τρία διαφορετικά σημεία στην μια πλευρά του δίσκου της Φαιστού, η οποία και δίνει και την ερμηνεία της ανάλογα με την θέση που βρίσκεται.
«Το πρώτο μινωικό cd rom» όπως χαρακτήρισε ο ίδιος, τον δίσκο της Φαιστού έχει ως κλειδί του την λέξη ΑΚΚΑ δηλαδή «έγκυος μητέρα». I-QE ερμηνεύεται ως «μεγάλη κυρία με σημασία». Και είναι πλέον πεπεισμένος, ότι το περιεχόμενο του δίσκου είναι μια προσευχή προς την μητέρα. Η μια πλευρά είναι αφιερωμένη στην έγκυο γυναίκα, ενώ η άλλη στην γυναίκα που γεννάει.
«Η πιο σταθερή λέξη και αξία είναι η μητέρα», σε αυτήν τη μεγάλη μητέρα της μινωικής εποχής είναι αφιερωμένος ο δίσκος.
Ο Δίσκος της Φαιστού, είναι μια Επιγραφή. Με τη γραφή, πλησιάζουμε τη σκέψη, με τη σκέψη πλησιάζουμε τον άνθρωπο, και πλησιάζοντάς τον, τον κατανοούμε.
«Υγεία, Αγάπη, Οικογένεια, Έρευνα, Εκπαίδευση και Συνεργασία είναι οι λέξεις που δεν έχουν αλλάξει στους αιώνες. Η αγάπη και ο σεβασμός στην φύση και στο περιβάλλον είναι η βάση για τον πολιτισμό».
Στη συνέχεια ο κ. Όουενς με αφορμή τις πρόσφατες ανασκαφές στην Αμφίπολη, έκανε λόγο για τη σπουδαιότητα των ευρημάτων για τον παγκόσμιο πολιτισμό, ενώ κατέθεσε την υποστήριξή του για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας.
Στην ιστοσελίδα του ΤΕΙ Κρήτης, «Δαιδαλικά»: www.teicrete.gr/daidalika μπορείτε να βρείτε πρόσθετες πληροφορίες, καθώς και το ντοκιμαντέρ παραγωγής του National Geographic, όπου ο κ. Γκάρεθ Όουενς αναφέρεται στο θέμα του Δίσκου της Φαιστού.