Με έκπληξη και απορία παρακολουθούμε τη δημόσια διατύπωση απόψεων και θέσεων για την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων της Πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη.
Μετά από μακρά πορεία και εργώδη προσπάθεια πολλών ημερών, η οποία διέψευσε διατυπωμένες από καιρό και επαναλαμβανόμενες κατά καιρούς αντιρρήσεις και αμφιβολίες, το έργο έφτασε στην τελική του ευθεία. Όπως σε κάθε έργο, και μάλιστα μεγάλης κλίμακας, ζητούνται κάποιες επιπλέον εξηγήσεις ή διασαφηνίσεις.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας κρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας μέχρι στιγμής δύο φορές στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το 2011 το Υπουργείο επιβεβαίωσε την διατήρηση της αυτοδύναμης ακαδημαϊκής λειτουργίας του και έδωσε την συγκατάθεση του για την ολοκλήρωση των σχετικών με την Πανεπιστημιούπολη έργων. Η χρηματοδότηση των έργων σχεδιάστηκε από τις πηγές που είναι σχετικές με αυτό. Με το πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ και το σχετικό νόμο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας κατοχυρώθηκε και θεσμοθετήθηκε η ακαδημαϊκή του δομή.
Η Παιδαγωγική Σχολή (Φλώρινα), που λειτουργεί από το 1990, βρίσκεται σε σταθερή φάση λειτουργίας και σχεδιασμού της ανάπτυξης της με πλήθος δραστηριοτήτων σε εξέλιξη. Αντίστοιχα και η Σχολή Καλών Τεχνών, που απέκτησε προσωπικό το 2011, βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης με πλήθος συνεργασιών, ενώ στις φετινές εξετάσεις είχε αύξηση της ζήτησης με σχεδόν 300 αιτήσεις για συμμετοχή σε αυτές. Η Πολυτεχνική Σχολή προχώρησε στην εκπόνηση του ακαδημαϊκού και στρατηγικού της σχεδιασμού περιγράφοντας και τις απαιτήσεις για την λειτουργία του τρίτου τμήματος της που προβλέπεται από το ΑΘΗΝΑ.
Φέτος, παρά την μεγάλη αύξηση (25%) εισακτέων οι βάσεις εισαγωγής παρουσίασαν αύξηση και παρά την φημολογούμενη μεγάλη μείωση λόγω μετεγγραφών μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προβλέπεται ότι ο φοιτητικός πληθυσμός της θα είναι στα αρχικά προτεινόμενα από τη Σχολή επίπεδα.
Η Πολυτεχνική Σχολή έχει πλήθος διεθνών συνεργασιών. Ο εργαστηριακός της εξοπλισμός έχει ενισχυθεί σημαντικά με σύγχρονα μέσα.
Το Πανεπιστήμιο είναι το πρώτο και μέχρι στιγμής το μοναδικό που έχει ήδη τρεις επώνυμες έδρες που λειτουργούν Στο πλαίσιο της διαδικασίας πιστοποίησης των λειτουργιών της τριτοβάθμιας προγραμματίζει το σχεδιασμό του με την Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του. Το Πανεπιστήμιο έχει έγκαιρα εκπονήσει το σχέδιο οργανισμού του καθώς και το μεσοπρόθεσμο σχέδιο στρατηγικής του.
Βεβαίως, το Ίδρυμα αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα Πανεπιστήμια της Χώρας σε μεγαλύτερη ένταση. Το υποστηρικτικό και το διοικητικό του προσωπικό είναι μειωμένο, η έλλειψη νέων θέσεων προσωπικού αποτελεί ανασχετικό παράγοντα. Ο τακτικός προϋπολογισμός του έχει μειωθεί κατά σχεδόν 30% από πέρυσι, παρά τη σταθερά μεγάλη ροή ερευνητικών έργων (σχεδόν πενταπλάσιων εσόδων από τον τακτικό προϋπολογισμό) και επειδή δεν έχει δική του περιουσία να αξιοποιήσει αντιμετωπίζει λειτουργικά θέματα. Επίσης μετά την ακαδημαϊκή του ολοκλήρωση εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διοικητικής του δομής.
Το Πανεπιστήμιο πάντα θεωρούσε και συνεχίζει να πιστεύει, ότι η δική του περιουσία είναι η σταθερή βούληση των φορέων της Περιφέρειας για την ενίσχυση και υποστήριξη του. Άλλωστε, έχει πλήθος συνεργασιών, ενώ προσπαθεί με τις δυνάμεις του να προσφέρει στις αναπτυξιακές προοπτικές και το σχεδιασμό της τοπικής ανάπτυξης. Το Πανεπιστήμιο δεν πρόκειται να αποκλίνει αυτής της σταθερής πορείας.
Ελπίζει ότι, και όλες οι άλλες πλευρές θα παραμείνουν σταθερές σε αυτήν την πορεία.
Ο Πρόεδρος
της Διοικούσας Επιτροπής
Καθηγητής Θεόδωρος Χατζηπαντελής