Ρεπορτάζ: Βασιλική Σάφη για τον Πρωινό Λόγο
Ξεκίνησε προ τριημέρου η φετινή συγκομιδή ελιάς στα Ίμερα, με το ελαιοτριβείο να βρίσκεται σε “οργασμό” προετοιμασιών για τη νέα σεζόν που έχει μόλις ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς για καλή παραγωγή, εξαιρετικής ποιότητας βρώσιμων ελιών.
Ειδικότερα, τις τελευταίες δύο – τρεις ημέρες ξεκίνησαν οι παραγωγοί της ευρύτερης παραλίμνιας περιοχής του δήμου Σερβίων – Βελβεντού τη συγκομιδή της βρώσιμης -πράσινης- ελιάς την οποία καλλιεργούν, ενώ σε ένα μήνα περίπου θα ξεκινήσει και η συγκομιδή ελιών που μέσα από κατάλληλη επεξεργασία θα καταλήξουν ως ελαιόλαδο.
Η περίοδος συγκομιδής θα ήταν ιδανική αν δεν είχαν ξεκινήσει οι βροχές των τελευταίων ημερών, ωστόσο τόσο οι παραγωγοί όσο και τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιμέρων, είναι αισιόδοξοι πως η φετινή παραγωγή τόσο της βρώσιμης ελιάς, όσο και του ελαιολάδου θα είναι μεγαλύτερη από πέρυσι. Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν οι αυξημένες απαιτήσεις του συνεταιρισμού σε παραγγελίες, ανά την Ελλάδα, σε ελιές, ελαιόλαδο και πάστα ελιάς, που παράγονται από τα ελαιόδεντρα που καλλιεργούνται στα Ίμερα, αλλά και την ευρύτερη παραλίμνια περιοχή του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού.
Να σημειωθεί πως η συγκομιδή του ελαιολάδου αναμένεται να ξεκινήσει σε ένα μήνα περίπου, εφόσον βοηθήσουν οι κλιματολογικές συνθήκες, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Δημήτρη Παπαδόπουλο, οι οιωνοί είναι εξαιρετικά θετικοί για τη φετινή παραγωγή, αλλά φυσικά και για την ποιότητα του ελαιολάδου, η οποία είναι εξαιρετική, με μηδέν οξύτητα, παράγοντας ένα ανταγωνιστικό και βραβευμένο μάλιστα προϊόν, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
“Η συγκομιδή προχθές, Καθημερινά μας παραδίδουν στο συνεταιρισμό 20 με 25 τόνους προϊόντος και υπολογίζουμε ότι η συγκομιδή της πράσινης, βρώσιμης ελιάς, θα συνεχιστεί για χρονικό διάστημα περίπου για 10 ημερών ακόμη”, τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στον “Π.Λ.” ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δημήτρης Παπαδόπουλος. Από τους παραγωγούς συνήθως συλλέγονται οι μεγάλες ελιές από τα ελαιόδεντρα, σαν βρώσιμες και οι μεσαίου και μικρότερου μεγέθους ελιές καταλήγουν στην “πρέσα”, προκειμένου να γίνουν ελαιόλαδο. Όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, η συγκομιδή ελαιολάδου αναμένεται να ξεκινήσει περί τις 10 Νοεμβρίου.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι η επιτροπή από το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που επισκέφθηκε την περιοχή στις αρχές Σεπτεμβρίου εκτίμησε πως δεν υπήρχε καθόλου πρόβλημα με τον δάκο, με συνέπεια τα περισσότερα δέντρα να μην ψεκαστούν, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την ποιότητα του ελαιολάδου.
Στο Συνεταιρισμό Ιμέρων συμμετέχουν περί τους 100 καλλιεργητές, ενώ στα Ίμερα καλλιεργούνται σήμερα περί τα 2.000 στρεμματα, ενώ με τα περίχωρα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις φτάνουν τις 2.500 με 3.000. Η περυσινή παραγωγή είχε φτάσει περίπου τους 200 τόνους, ενώ φέτος υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τους 700 με 800 τόνους. Το μέλλον χαρακτηρίζεται ευοίωνο για τον συνεταιρισμό, ο οποίος μάλιστα θέλει να ανοίξει τα “φτερά” του, δημιουργώντας νέα προϊόντα. Στο σχεδιασμό του συνεταιρισμού είναι η δημιουργία σαπουνιού από ελαιόλαδο, σαμπουάν από ελαιόλαδο, φυτικές κρέμες κ.α.