Νέες σχολές σε ΑΕΙ ιδρύει ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, είδηση που αφορά ιδιαίτερα την περιοχή μιας και “σάρκα και οστά” παίρνει πλέον το νέο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη.
Ειδικότερα, η απόφαση αφορά νέα σχολή Αρχιτεκτονικής -την έβδομη στη χώρα- στα Ιωάννινα και το νέο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Κοζάνη. Η απόφαση του υπουργού Παιδείας δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ της 23ης Ιουλίου.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον “Π.Λ.” ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Πέτρος Πατιάς, αναφέρθηκε στη σημαντική αυτή εξέλιξη λέγοντας πως ήταν κάτι αναμενόμενο. Σημείωσε, παράλληλα, πως: “Το εν λόγω τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος ήταν από καιρό έτοιμο. Έχουμε ήδη στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Μηχανολόγους Μηχανικούς, Μηχανικούς Υπολογιστών και αυτό είναι το τρίτο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος”.
Να σημειωθεί πως το τμήμα έλαβε και επίσημα υπόσταση μέσω ΦΕΚ, με ημερομηνία έκδοσης τις 23 Ιουλίου και θα μπει στα μηχανογραφικά του επόμενου έτους, δηλαδή από το 2015 και μετά. Ο ίδιος αναφέρθηκε, επίσης, στη σημαντική αυτή εξέλιξη για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, λέγοντας πως: “για εμάς ήταν κάτι το αναμενόμενο. Εμείς έχουμε κάνει ήδη είναι απαραίτητο, το τμήμα είχε συσταθεί με Προεδρικό Διάταγμα και μάλιστα έχουν προετοιμαστεί και τα προγράμματα σπουδών έτσι ώστε να υπάρχει μεγάλη συνάφεια με τα υφιστάμενα τμήματα”. Μάλιστα τα υφιστάμενα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, μαζί με το νέο τμήμα, όπως σημείωσε ο κ. Πατιάς, δημιουργούν μια πολυτεχνική σχολή μεγαλύτερη από ό,τι ήταν μέχρι στιγμής. “Η Πολυτεχνική σχολή θα πρέπει να έχει και μια φυσιογνωμία, ενώ πέρα από τα προγράμματα σπουδών μας ενδιαφέρουν οι θέσεις Δ.Ε.Π., τις οποίες και περιμένουμε”, κατέληξε.
Το νέο τμήμα θα έχει μεγάλη συνάφεια και με τα δύο τμήματα που προϋπήρχαν, που σημαίνει πρακτικά ότι θα υπάρχουν κοινά μαθήματα για τους φοιτητές, κ.ο.κ. Πλέον η ενέργεια και το περιβάλλον είναι η νέες κατευθύνσεις της Πολυτεχνικής Σχολής, δύο κατευθύνσεις με άμεση συνάφεια, ολοκληρώνοντας τη διαφορετική αυτή φυσιογνωμία της Πολυτεχνικής Σχολής.
Αντιδράσεις για το νέο Τμήμα Αρχιτεκτονικής στα Ιωάννινα
Το σχέδιο του Ανδρέα Λοβέρδου, όμως, προκαλεί ήδη αντιδράσεις. Όπως σημειώνει η εφημερίδα Καθημερινή, οι πανεπιστημιακοί μιλούν για «αποφάσεις που υπηρετούν λαϊκίστικες, πελατειακές λογικές εκ μέρους της κυβέρνησης». Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας δεν απαντά επί της ουσίας, περιοριζόμενο να «δείξει» προς την πλευρά του προκατόχου του υπουργού, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, λέγοντας ότι το σχέδιο «ήταν δρομολογημένο από την προηγούμενη ηγεσία».
Ειδικότερα, η Αρχιτεκτονική Ιωαννίνων έχει ιδρυθεί στο ομώνυμο πανεπιστήμιο από το 2009 (με το Προεδρικό Διάταγμα 173/2009). Ομως, το υπ. Παιδείας δεν έδωσε τότε έγκριση για την έναρξη της λειτουργίας της, καθώς δεν διέθετε, μεταξύ άλλων, καθηγητικό προσωπικό. Για να ικανοποιηθούν τα κριτήρια που είχε θέσει το υπουργείο ώστε η σχολή να αρχίσει να λειτουργεί από το έτος 2012-2013, στο πανεπιστήμιο προκήρυξαν στις αρχές του 2011 εκλογές για θέσεις των διδασκόντων. Τότε οι υπόλοιπες Αρχιτεκτονικές αντέδρασαν και το θέμα ατόνησε. Το αίτημα επαναδιατυπώθηκε στις αρχές του 2013, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ετσι, την άνοιξη του 2013 το υπ. Παιδείας αποφάσισε να λειτουργήσει από το 2014-2015 Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τελικά ήταν η σειρά της νυν ηγεσίας του υπουργείου να υπογράψει το ΦΕΚ λειτουργίας της από το 2015-2016.
Όλα αυτά, ενώ χθες ο κ. Λοβέρδος είχε συνάντηση με τα προεδρεία των Συνόδων Πρυτάνεων και Προέδρων ΤΕΙ για το θέμα των μετεγγραφών και για τη μείωση των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων.
Β.Σ. για τον Πρωινό Λόγο