Ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος αναμένεται να υπάρξουν σε πολλές περιοχές της χώρας από το πρωί της Πέμπτης καθώς αρχίζουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα στις υπηρεσίες ηλεκτροδότησης.
Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, σε ανακοίνωσή του δεν αναφέρει ούτε το πιθανό χρονικό διάστημα που θα υπάρξουν διακοπές, παρά μόνο πως θα επιμερισθούν κατά τρόπο δίκαιο και με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της όχλησης σε όλους τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, οι διακοπές αυτές θα πραγματοποιηθούν εφόσον είναι αναγκαίες για τη διατήρηση του ισοζυγίου παραγωγής / ζήτησης και το συνολικό ύψος (MW) και η διάρκειά τους θα καθορισθεί, για την ηπειρωτική χώρα, από το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.
Στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει επίσης σε προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης, εφόσον υπάρξει μείωση του διαθέσιμου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων τους.
Το ως άνω συνολικό ύψος και διάρκεια των διακοπών, οι οποίες ενδεχομένως προκληθούν εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, θα επιμερισθούν κατά τρόπο δίκαιο και με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της όχλησης σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας (νοικοκυριά, επιχειρήσεις κλπ), με εξαίρεση κρίσιμες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου (νοσοκομεία κλπ).
Οδηγίες προς καταναλωτές για το πρόγραμμα διακοπών ρεύματος
Το πρόγραμμα των περικοπών στην ηλεκτροδότηση θα ανακοινώνεται τακτικά, ενώ ο Διαχειριστής επισημαίνει ακόμη προς τους καταναλωτές τα εξής:
Να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων καθ’ όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.
Η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και ανεξάρτητα από το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών και άρα οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».
Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να θεωρήσουν «ανενεργές» τις ηλεκτρικές συσκευές λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, στην περίπτωση που αυτές είναι συνδεδεμένες με την ηλεκτρική τους εγκατάσταση, καθώς η επαναφορά ρεύματος μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος περικοπών. Επιπρόσθετα για λόγους ασφαλείας, θα ήταν προτιμότερο αυτές να αποσυνδεθούν, καθώς η εμφάνιση υπερτάσεων κατά την επαναφορά του ρεύματος είναι πιθανή.
Για τα άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ο ΔΕΔΔΗΕ συνιστά να επισκεφθούν άμεσα το πλησιέστερο στην περιοχή τους νοσοκομείο, διαφορετικά να επικοινωνήσουν με το κέντρο βλαβών της περιοχής τους, στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει έκκληση προς όλους τους καταναλωτές, να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό, τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 11:00 έως 16:00 και από 20:00 έως 22:00.
Το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ για να αποφευχθεί το μπλακ άουτ
Την ίδια στιγμή και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αναμένεται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος μπλακ άουτ.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει περικοπές φορτίου, εξάντληση των δυνατοτήτων εισαγωγών ενέργειας και πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει ακόμη:
Τις ενεργοβόρες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από την Υψηλή και Μέση τάση, από τις οποίες θα ζητηθεί να μειώσουν τη ζήτηση.
Τις εγκαταστάσεις άρδευσης (αντλιοστάσια των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων) στις οποίες θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση κατά τις ώρες αιχμής.
Επίσης ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε:
Να σταλεί επιστολή στη ΔΕΗ, στην οποία θα επισημαίνονται οι ελάχιστες απαιτήσεις παραγωγικού δυναμικού ανά γεωγραφική περιοχή της χώρας και ανάλογα με τον τύπο των Μονάδων.
Να υλοποιηθούν εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τα βόρεια σύνορα της χώρας, κατ’ ελάχιστον 1400 MW και εξαντλώντας τη διαθεσιμότητα από τους όμορους διαχειριστές, κάνοντας χρήση, πέραν των εμπορικά διαθέσιμων, και των εκτάκτων εισαγωγών (emergency).
Να σταλεί επιστολή στους Ανεξάρτητους Ηλεκτροπαραγωγούς όπως μεγιστοποιήσουν την παραγωγική τους ικανότητα για όσο διάστημα απαιτηθεί.
Στόχος των μέτρων που λαμβάνονται προληπτικά είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης του συστήματος από έλλειψη ισχύος.
Επισημαίνεται ακόμη ότι η κατάσταση θα παρακολουθείται συνεχώς ως προς την εξέλιξη του φορτίου, τη διαθεσιμότητα των μονάδων παραγωγής και τη συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να λαμβάνονται, εφόσον απαιτηθεί, μέτρα.
Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης -συνδικαλιστών
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τραβάνε το σχοινί και η κόντρα τους αναμένεται να φθάσει στα άκρα, καθώς, οι συνδικαλιστές δεν δείχνουν διάθεση υποχώρησης, ενώ και από το Μαξίμου ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν το χαρτί της επιστράτευσης.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να δημιουργήσει συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί τις υπογραφές 120 βουλευτών.
Πηγή: iefimerida.gr