Της Ελπίδας Γεωργιάδου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τους «Αδέσμευτους Πολίτες» στον δήμο Κοζάνης
Όταν εγκαταστάθηκαν οι γερμανικές αρχές κατοχής, στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1941, το πρώτο μέλημα τους ήταν να «μεταρρυθμίσουν» την Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικότερα την Δημόσια Διοίκηση. Όσοι δήμαρχοι και κοινοτάρχες, διορισμένοι από την εποχή του δικτάτορα Μεταξά, δέχτηκαν να συνεργαστούν με τους καταχτητές διατηρήθηκαν στις θέσεις τους. Κάποιοι παραιτήθηκαν, και στην θέση τους οι Γερμανοί διόρισαν δημοσίους υπαλλήλους. Οι κατοχικοί δήμαρχοι, είχαν σαν αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών του καταχτητή.
Αγροτικά προϊόντα, πρώτες ύλες, ημι-κατεργασμένα βιομηχανικά προϊόντα, αξιόλογες μηχανές, μεταφορικά μέσα και μέσα έλξης, με επίταξη ή εξαγορά με κατοχικό πληθωριστικό χρήμα, ήταν δουλειά των δημάρχων να τα εξασφαλίσουν σε συνεργασία με τις γερμανικές οικονομικές υπηρεσίες.
Εφαρμόστηκε μεθοδικά, με εντολή, του Χέρμαν Νοιμπάχερ, (ο ανάλογος Φούχτελ της κατοχής) η διαδικασία «Ντεγκρίγκες». Σύμφωνα με αυτή την διαδικασία, οι τιμές των προϊόντων που εισάγονταν στην Ελλάδα από την Γερμανία, για τις ανάγκες του πληθυσμού ανέβαιναν. Οι τιμές όμως των εμπορευμάτων που εξάγονταν από την Ελλάδα στη Γερμανία (κυρίως αγροτικά προϊόντα και πρώτες ύλες) ήταν σημαντικά μειωμένες. Με τον τρόπο αυτό, στις αρχές του 1943 δημιουργήθηκε στο διακρατικό κλήριγκ, ένα ενεργητικό υπέρ των Γερμανών που ενίσχυε την πίεση για εξαγωγές πρώτων υλών που είχε ανάγκη η Γερμανία.
Μήπως δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο και σήμερα;
Ο δημόσιος πλούτος, η περιουσία του ελληνικού λαού, εκποιείται στους Γερμανούς και τους Έλληνες συνεργάτες τους, κοινωνικά αγαθά περνούν σε χέρια ιδιωτών (νερό, ρεύμα, κ.λ.π), και η επέλαση των εργολάβων κλιμακώνεται, καταλύοντας κάθε έννοια δημόσιου αγαθού. Η υπερψήφιση των νέων- σαρωτικών για τα λαϊκά εισοδήματα- μέτρων, συνιστά ολομέτωπη επίθεση στην πλειονότητα του ελληνικού λαού.
Αλλά όλα αυτά, τα κάνουν, ο Φούχτελ, και ο Ραινχεμπάχ, δηλαδή οι Γερμανοί μόνοι τους; Η επίθεση ενάντια στην αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στη ζωή του ελληνικού λαού, είναι πολύπλευρη και μεθοδικά σχεδιασμένη. Από πλευράς της ελληνικής πολιτείας, προτεραιότητα για κατεδάφιση έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι Γερμανοί έχουν εισβάλλει στους Δήμους και τα θέλουν όλα:….
οικόπεδα, ιαματικές πηγές, δημοτικά κτίρια, σχολεία, παραλίες, κ.λ.π. Και μάλιστα, όπου αυτό είναι δυνατόν, επιθυμούν τα παραπάνω, χωρίς τους ιθαγενείς, π.χ στα μικρά νησιά!
Από καιρό είναι γνωστό, ότι ο χερ Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, πληρεξούσιος υπουργός της γερμανικής Καγκελαρίας στην Ελλάδα, περιόδευε ως αντιπρόσωπος γερμανικών επιχειρηματικών συμφερόντων από δήμο σε δήμο, με πρωτοβουλία της γερμανικής πρεσβείας της Αθήνας και το γενικού γερμανικού προξενείου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) υπάρχει « κρυφή συμφωνία κυβέρνησης και ορισμένων Δημάρχων, για την εκχώρηση της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτες». Η ΠΟΕ ΟΤΑ τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιεί αιχμηρές επικοινωνιακές ενέργειες και σκληρή γλώσσα ενάντια στην επερχόμενη ιδιωτικοποίηση βασικών αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η «Ε» δημοσίευσε την λίστα των δημάρχων και λοιπών αιρετών που συναντήθηκαν, με τον Γερμανό ανθύπατο χερ Φούχτελ:
δήμαρχος Πάτρας Ιωάννης Δημαράς,
δήμαρχος Βέροιας Χαρά Ουσουλτζόγλου,
δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης,
δήμαρχος Νάξου Εμμανουήλ Μαργαρίτης,
δήμαρχος Λάρισας Κώστας Τζανακούλης,
δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης,
δήμαρχος Καστοριάς Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης,
δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας,
δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης,
δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης,
δήμαρχος Κέρκυρας Ιωάννης Τρεπεκλής,
δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
ΕΛΠΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον δήμο Κοζάνης